Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Enerji içecekleri 'İntihar düşünceleri riskini artırıyor'

Enerji içeceklerini tüketen çocuk ve gençlerin 'intihar düşünceleri' riskini arttırdığı ortaya çıktı...

Enerji içecekleri  'İntihar düşünceleri riskini artırıyor'

Yüksek kafein ve yüksek şeker içeren içeceklerin çocukların sağlığı ve okul başarısını 'zararlı' bir şekilde etkilediğini ortaya koyan kapsamlı bir çalışma, Public Health Journal'da yayımlandı.

Enerji içeceklerinin çocukların zihinsel ve fiziksel sağlığını nasıl etkilediğini inceleyen bu büyük çalışma, kafeinli içeceklerin çocuklarda baş ağrısı, karın ağrısı gibi bir dizi sağlık sorununa yol açabileceğini ve alkol tüketimine bir 'geçiş kapısı' olabileceğini öne süren araştırma ebeveynleri korkuttu.

Çalışmanın yazarı olan Newcastle Üniversitesi'nden Dr. Shelina Visram şunları söyledi: “Enerji içeceklerinin psikolojik sıkıntılara ve zihinsel sağlık sorunlarına neden olabileceği bulgularıyla ilgili olarak derin endişe duyuyoruz. Bu, ele alınması gereken önemli bir halk sağlığı sorunudur.”

The Sun gazetesinde yer alan habere göre dünya genelinde 1.2 milyon çocuğu kapsayan 51 çalışmanın verilerini analiz eden bu çalışma, gazlı içecekleri erkek çocuklar kızlara göre daha fazla tüketiyor.

Araştırmaya göre enerji içeceklerini kullanan çocukların, illegal madde kullanımı, şiddet ve güvensiz cinsel ilişkilere girişme gibi riskli davranışlarda bulunma olasılıkları daha yüksek bulundu.

Ayrıca, bu gazlı içeceklerin kötü akademik performans, uyku sorunları, kaygı, depresyon ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları olasılıklarını artırdığı da belirlendi.

Tipik bir enerji içeceği kutusu, bir espressonun içerdiği kafein miktarına sahip. Ayrıca guarana ve taurin gibi diğer aktif bileşenleri içeriyor.

Yetişkinler için günlük ortalama kafein alımı 400mg'a kadar önerilir, ancak ergenler ve çocuklar için tolere edilebilir seviyelere dair çok az araştırma bulunuyor.

Royal Society for Public Health'den William Roberts, “Bu önemli inceleme, enerji içeceklerinin çocuk ve gençlerin fiziksel ve zihinsel sağlığını, hem kısa hem de uzun vadede, olumsuz etkileyebileceği artan kanıtlara ekleniyor" diyerek tehlikeye dikkat çekti.



Haber Kaynağı : 12punto

Alkol araştırma çocuk depresyon espresso genç içecek okul Psikoloji risk sağlık şeker Şiddet uyku üniversite