Mide kanserine yol açan tehlike: Helicobacter pylori
Günlük yaşamda sıkça karşılaşılan hazımsızlık, iştah kaybı veya mide ekşimesi gibi şikayetler, genellikle yanlış beslenme veya stresin sonucu olarak düşünülüp önemsenmeyebiliyor. Uzmanlar, bu şikayetlerin mide kanserinde önemli bir rol oynayan Helicobacter pylori sebebiyle olabileceğini söylüyor.

Mide kanserinin en önemli nedenlerinden birinin Helicobacter pylori bakterisi olduğunu söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Meltem Ergün, bu bakterinin dünya genelinde yaygın olarak midedeki sessiz enfeksiyonlara neden olduğuna dikkat çekti. Dünya Sağlık Örgütü’nün Helicobacter pylori'yi bir enfeksiyon hastalığı olarak kabul ettiğini ve tespit edildiğinde mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini dile getirdi.

“Helicobacter pylori, mide kanserinde önemli bir rol oynayan ve dünya genelinde yaygın olan bir bakteri. Gelişmekte olan ülkelerde nüfusun %70-80’inde, gelişmiş ülkelerde ise %10-30 oranında bu bakteri görülmektedir,” diyen Prof. Dr. Ergün, gelişmekte olan ülkelerde bu bakterinin mide kanseri riskini artırdığına işaret etti.

Günlük yaşamda sıkça yaşanan hazımsızlık, iştah kaybı ve mide ekşimesi gibi belirtilerin çoğu zaman stres ya da yanlış beslenmeye bağlandığını belirten Ergün, “Bu belirtiler mide kanserinin ilk işaretleri olabilir” diyerek uyardı.

Ergün, mide kanserinin, bağırsak kanserinden sonra en sık görülen gastrointestinal kanser türü olduğunu ve diğer mide hastalıklarıyla karıştırıldığı için genellikle geç fark edildiğini vurguladı. “Erken tanı, tümörün diğer organlara yayılmasını önleyerek tedavi şansını artırır. Geç tanı ise tedavi başarısını düşürmektedir,” dedi.
Mide kanseri risk faktörleri arasında beslenme alışkanlıkları, Helicobacter pylori enfeksiyonu ve sigara kullanımının bulunduğunu da belirtti.

“Ani kilo kaybı, sebebi bilinmeyen kansızlık, yeni başlayan mide şikayetleri alarm belirtileridir. ‘Taş yesem dokunmazdı, şimdi ne yesem dokunuyor’ diyen hastalar zaman kaybetmeden bir uzmana başvurmalıdır.”
Ayrıca, özellikle menopoz sonrası devam eden kansızlığın ve orta yaş sonrası ortaya çıkan mide rahatsızlıklarının önemli birer alarm işareti olduğunu belirtti. Kesin tanının ise endoskopi ile konulabileceğini ekledi.

Ergün, mide kanserinin beslenme alışkanlıklarıyla yakından ilişkili olduğuna dikkat çekerek şu bilgileri paylaştı:
"Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde çok sıcak çay tüketimi, sigara ve tütün ürünleri kullanımı mide ve yemek borusu kanseri riskini artırıyor. Yağlı, hamur işi ve et ağırlıklı beslenme şeklinde mide ve bağırsak tümörleri daha sık görülüyor."

“Akdeniz tipi beslenme, lifli gıdalar ve taze sebze-meyve tüketimi tercih edilmelidir. Fazla baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalı, sigara ve alkol bırakılmalıdır. Yaşam tarzında bu tür küçük değişiklikler mide kanseri riskini önemli ölçüdé azaltabilir,” dedi.

Mide kanserinde kesin tanı için endoskopik inceleme, MR ve PET-CT gibi görüntüleme yöntemlerinin kullanıldığını belirtti. Erken evrede yakalanan mide kanseri vakalarında cerrahi tedaviye öncelik verildiğini ve 5 yıllık yaşam beklentisinin %50-70 aralığında olduğunu ifade etti. Ancak ileri evrelerde bu oranın düştüğünü söyledi.
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar

AKP’ye kalelerinde büyük şok!

Türkiye'de en çok beğenilen siyasetçi belli oldu!

Firari meşhur gizli tanık Türkiye’ye gelmek istedi!..

Yerel yönetimde büyük değişim: 51 ile Büyükşehir statüsü geliyor!

Bu memleket bizim!

İmamoğlu ve Erdoğan anketi: Seçim ilk turda bitiyor!

Savunma Sanayiinde bir şüpheli ölüm daha

Hizmet için değil, faiz için vergi ödüyoruz

Anneler Günü'nde yaşamına son veren genç kadının notları ortaya çıktı

Meksika donanmasına ait gemi Brooklyn Köprüsü’ne çarptı!