Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8385
Dolar
Arrow
34,1542
İngiliz Sterlini
Arrow
44,9695
Altın
Arrow
2916,0000
BIST
Arrow
9.109

Reflü sebepleri nelerdir? Yetişkinlerde reflü nasıl geçer?

Yetişkinlerin yaklaşık %20'sinde görülen gastroözofajeal reflü ,mide asidinin yemek borusuna doğru geri kaçışı olarak adlandırılmaktadır. Stres, kahve ve baharat reflüye neden olmaktadır. Kafein, alkol ve sigara tüketimini azaltmak reflünün kontrol altına alınmasını sağlar.

Reflü sebepleri nelerdir? Yetişkinlerde reflü nasıl geçer?

Reflü, mide asidinin yemek borusuna doğru geri kaçışı reflü olarak adlandırılmaktadır. Özellikle yemeklerden sonra görülmekte olan reflünün en tipik belirtisi göğüs kafesinin arkasında mideden boğaza doğru yayılan yanma hissidir.

Yanmanın yanı sıra ağza gıdaların ve acı suyun gelmesine de neden olan reflü toplumda yaygın rastlanan bir sağlık problemidir. Kadınlarda ve erkeklerde görülme oranı benzer olmaktadır.

Yemek borusunun uzun süre ve fazla miktarda mide adisine maruz kalması yemek borusunda hasara yol açarak reflüye neden olur.

Mide asininin yemek borusuna kaçmasının nedeni ise yemek borusunun alt ucunda konumlanmış olan ve kastan oluşan kapak benzeri yapının sık aralıklarla gevşemesidir. 

Yaşam tarzı ve bazı yiyecek ve içeceklerin tükerilmesi de reflüye neden olan başlıca unsurlar arasında gösterilebilmektedir.

REFLÜ NEDENLERİ?

-Stres,

-Fazla kilo,

-Yatmadan hemen önce bir şeyler atıştırmak,

-Kahve,

-Çikolata,

-Acı,

-Baharat,

-Gazlı içecekler,

-Soğan ve sarımsak,

-Nane,

-Yağlı gıdalar,

-Sigara ve alkol tüketimi olarak sıralanabilir.

REFLÜ NASIL GEÇER?

Reflü tedavisinde en etkili yöntem diyet ve yaşam tarzında yapılan değişiklikler ile reflüyü kontrol altına almaktır. Reflüye neden olan yaşam tarzının iyileştirilmesi, kilo verilmesi ve reflüye yol açan yiyecek ve içeceklerin tüketilmemesi gerekmektedir.

Hasta, yaşam tarzını düzenlemeli ve aşağıdaki davranışlardan uzak durmalıdır:

-Ağır ve büyük öğünler yemek

-Yemeklerden hemen sonra yatmak

-Kafein, alkol ve sigara 

-Baharatlı veya acı gıdalar

-Yağlı gıdalar

-Yemeklerden hemen sonra egzersiz yapmak

-Reflü tedavi edilmediği takdirde yemek borusunda hasara yol açarak ciddi sağlık problemlerine yol açabilmektedir. Bu nedenle reflü belirtilerini hisseden kişilerin doktor tarafından muayene edilmeleri gerekmektedir.

Reflü genelde ilaç tedavisi ve yaşam tarzını düzene koyarak yönetilebilen bir hastalıktır. Bu uygulamaların yeterli gelmemesi durumunda ise nadiren reflü ameliyatına baş vurulur.


Haber Kaynağı : 12punto

İlgili Haberler

Reflü sağlık