Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,9216
Dolar
Arrow
34,0763
İngiliz Sterlini
Arrow
45,0830
Altın
Arrow
2804,0000
BIST
Arrow
9.774

Atatürk’ün büyük zafer notları: ‘Bu eser Türk milletinin özgürlük ve bağımsızlık düşüncesinin ölümsüz anıtıdır’

Tarihçi Sinan Meydan, 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajında, Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Büyük Zafer'i nasıl anlattığını hatırlatarak, zaferin Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini nasıl attığını açıkladı.

Atatürk’ün büyük zafer notları: ‘Bu eser Türk milletinin özgürlük ve bağımsızlık düşüncesinin ölümsüz anıtıdır’

Tarihçi Sinan Meydan, 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda, Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün Büyük Zafer'i anlattığı sözlerine yer verdi. 

Meydan, Atatürk'ün Büyük Taarruz öncesi ve sonrası yaşananları, zaferin önemini vurgulayan ifadeleriyle aktardı.

Atatürk’ün, “26/27 Ağustos günlerinde, iki gün içinde Afyonkarahisar’ın güneyinde 50 km. ve doğusunda 20-30 km. uzunluğundaki güçlendirilmiş düşman cephelerini düşürdük. Yenilen düşman ordusunun büyük kuvvetlerini 30 Ağustos’a kadar Aslıhanlar yöresine çevirdik. 30 Ağustos’ta yaptığımız savaş sonunda düşmanın ana kuvvetlerini yok ettik ve tutsak ettik. Düşman ordusunun başkomutanlığını yapan General Trikopis de tutsaklar arasındaydı” sözlerini hatırlatan Meydan, Atatürk’ün zaferi nasıl büyük bir stratejiyle kazandığını anlattı.

'TARİHE GEÇEN MUAZZAM BİR ESER'

Sinan Meydan, Atatürk’ün zafer sonrasında başarıyı kendine mal etmediğini ve bu zaferin Türk milletinin ve ordusunun eseri olduğunu vurgulayan Nutuk’taki şu sözlerine yer verdi: “Her evresi ile düşünülmüş, hazırlanmış, yönetilmiş olan bu hareket, Türk ordusunun, Türk subaylarının ve komuta kurulunun yüksek güçlerini ve yiğitliklerini tarihe bir daha geçiren muazzam bir eserdir. Bu eser Türk milletinin özgürlük ve bağımsızlık düşüncesinin ölümsüz anıtıdır.”

Meydan, mesajında zaferin, Türkiye Cumhuriyeti'nin tam bağımsız, laik ve üniter bir ulus devlet olarak kurulmasında kritik bir öneme sahip olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı.

 "Bu toprakların Türk vatanı olarak kalmasını sağlayan ve bu vatanda tam bağımsız, laik, üniter bir ulus devletin Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasına sağlam bir zemin hazırlayan BÜYÜK ZAFERİN kazanılmasında emeği geçen herkesi, Gazi Mareşal Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere saygı, minnet ve rahmetle anıyorum".

İşte o mesaj: 

30 Ağustos Zafer Bayramı'mız kutlu olsun. 

Atatürk Büyük Zaferi şöyle anlatıyor:

“26/27 Ağustos günlerinde, iki gün içinde Afyonkarahisar’ın güneyinde 50 km. ve doğusunda 20-30 km. uzunluğundaki güçlendirilmiş düşman cephelerini düşürdük. Yenilen düşman ordusunun büyük kuvvetlerini 30 Ağustos’a kadar Aslıhanlar yöresine çevirdik. 30 Ağustos’ta yaptığımız savaş sonunda (buna Başkomutan Savaşı unvanı verilmiştir) düşmanın ana kuvvetlerini yok ettik ve tutsak ettik. Düşman ordusunun başkomutanlığını yapan General Trikopis de tutsaklar arasındaydı. Demek, tasarladığımız kesin sonuç 5 günde alınmış oldu...”

Atatürk, Büyük Taarruz öncesi Ankara’dan ayrılırken yanındakilere “Taarruz haberini alınca hesap ediniz. 15. günü İzmir’deyiz” demişti. İzmir’den Ankara’ya dönüşünde “Bir gün yanılmışım! Ama kusur bende değil düşmanda” diyecekti. İzmir’e, taarruzun 14. günü girmişti.

Atatürk, 17 Ağustos gecesi Akşehir’e giderken Salih Bozok’a: “Düşündüğümü uygulayacak zamana sahip olursam dünyanın gözlerini kamaştıracak bir askeri manzara oluşacaktır” demişti. Öyle de oldu.

Büyük Zaferin baş mimarı 

Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’tü. Ancak o hiç bir zaman başarıyı kendine mal etmedi.

Atatürk, Nutuk’ta Büyük Zafer’den ordunun ve milletin eseri olarak şöyle söz ediyor: 

“Her evresi ile düşünülmüş, hazırlanmış, yönetilmiş olan bu hareket, Türk ordusunun, Türk subaylarının ve komuta kurulunun yüksek güçlerini ve yiğitliklerini tarihe bir daha geçiren muazzam bir eserdir. Bu eser Türk milletinin özgürlük ve bağımsızlık düşüncesinin ölümsüz anıtıdır. Bu eseri yaratan bir milletin çocuğu, bir ordunun başkomutanı olduğum için sevincim ve mutluluğum sonsuzdur.”

Bu toprakların Türk vatanı olarak kalmasını sağlayan ve bu vatanda tam bağımsız, laik, üniter bir ulus devletin Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasına sağlam bir zemin hazırlayan BÜYÜK ZAFERİN kazanılmasında emeği geçen herkesi, Gazi Mareşal Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere saygı, minnet ve rahmetle anıyorum. 

Yaşasın tam bağımsız ve laik Türkiye Cumhuriyeti



Haber Kaynağı : 12punto

İlgili Haberler

Atatürk 30 Ağustos Sinan Meydan