Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

EMEP'li Bayhan'dan Bakan Özhaseki'ye 'İliç' sorusu: 'Değerli sayılan mineralleri ayrıştırmak üzere bir mutabakat mı sağlandı?'

Erzincan'ın İliç ilçesinde çöken siyanürlü altın madeninde 9 işçi liç yığını altında kalmıştı. EMEP Milletvekili İskender Bayhan ise, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin yanıtlaması istemiyle, şirket ve hükümetin yığında cevher aranması için anlaşması olup olmadığını sordu.

EMEP'li Bayhan'dan Bakan Özhaseki'ye 'İliç' sorusu: 'Değerli sayılan mineralleri ayrıştırmak üzere bir mutabakat mı sağlandı?'

Erzincan'ın İliç ilçesindeki siyanürlü altın madeninde dokuz işçinin liç yığınının altında kalmasının ardından Çöpler Altın Madeninin büyük ortağı SSR Mining, 2023 yılı raporunu ve faciadan hemen önce 2024 yılı ve uzun vadeli hedeflerini paylaştığı raporunu güncelledi. 

Maden tekelinin, Sabırlı Vadisi’ne akan siyanür ve ağır metal bulaşıklı cevher kütlesini buradan kaldırıp depolamak için Türkiye hükümetiyle birlikte bir yer arayışında oldukları raporda dikkat çeken açıklamalardan biri oldu. 

Şirketin raporuna ilişkin daha önce CHP Milletvekili Orhan Sarıbal, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın cevaplaması istemiyle soru önergesi vermişti. Son olarak Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan da konuya ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi.

YENİ RANT ŞÜPHESİ

İlk günden beri işçi ve doğa katliamına sebep olan faciayı takip edenlerin, bu cevherin başka bir yere taşınmasının çevre ve insan sağlığı açısından riskleri artıracağına dair uyarılarda bulunduğuna dikkat çeken EMEP İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, “SSR Mining isimli maden tekelinin neden depolama alanı aradığı ve akan toprağın içerisinden altının yeniden ayrıştırılıp ayrıştırılamayacağına dair sorular, maden tekeli ve Türkiye hükümetinin iş birliği ile İliç’te akan liç işlemine tabi tutulan kırılmış öğütülmüş kayaç kütlesini başka bir tesise taşıyarak, yeni bir rant peşinde olduklarına dair kamuoyunda da şüpheler yaratmaktadır” ifadelerini kullandı.

"DEĞERLİ MİNERALLERİ Mİ AYRIŞTIRMAK İSTİYORSUNUZ?"

Evrensel'de yer alan habere göre; Bayhan’ın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi şu şekilde:

Sabırlı Vadisi’ne akan siyanür ve ağır metal bulaşıklı cevher kütlesinin miktarı nedir?

Çöpler Altın Madeninin büyük ortağı SSR Mining’in güncellenmiş 2023 yılı raporuna göre, cevher kütlesinin bulunduğu alandan başka bir tesise kaydırılması için Türkiye hükümetiyle birlikte bir yer arayışında olduğu görülmektedir. Çevre ve halk sağlığı açısından riskler taşıyan siyanür, arsenik gibi maddelerin de içerisinde bulunduğu bilinen yığının nereye taşınması planlanmaktadır?

Toksik yapıya sahip olduğu öne sürülen kütlenin taşınmasının nihai gerekçesi nedir? SSR Mining ve Türkiye hükümeti akan kütle içerisindeki değerli sayılan mineralleri ayrıştırmak üzere bir mutabakat mı sağlamıştır?

Karasu Nehri’ndeki balıklarının öldüğüne dair görüntüler madendeki zehirlerin suya karışmasının bir sonucu mudur? Balık ölümlerinin sebebi araştırılmış mıdır?

Liç alanından havaya, toprağa ve suya zehir karışıp karışmadığına dair şeffaf bir şekilde halka bir açıklama yapmayı düşünüyor musunuz?


Haber Kaynağı : 12punto

İliç Erzincan siyanür İskender Bayhan