Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
46,7287
Dolar
Arrow
40,2873
İngiliz Sterlini
Arrow
54,1662
Altın
Arrow
4325,0000
BIST
Arrow
10.366

Yaptırım çıkmazı: Türkiye, İsrail’e ambargoyu imzalamadı

Kolombiya’nın başkenti Bogota’da toplanan Lahey Grubu zirvesinde İsrail’e karşı sert yaptırımlar gündeme geldi. Türkiye, saldırıları kınayan metni imzalasa da İsrail’e silah ambargosu içeren taahhüde imza atmadı. 11 ülke yaptırımları yazılı olarak kabul etti.

Yaptırım çıkmazı: Türkiye, İsrail’e ambargoyu imzalamadı

Kolombiya’nın başkenti Bogota, İsrail’in Gazze, Lübnan ve Suriye’ye yönelik saldırılarına karşı uluslararası diplomasi trafiğine sahne oldu. “Lahey Grubu” çatısı altında düzenlenen zirvede aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 32 ülke temsil edildi. Konferansın temel gündemi, İsrail'in son dönemde bölgede gerçekleştirdiği saldırıların uluslararası hukuka aykırılığı ve bu duruma karşı alınabilecek ortak önlemlerdi.

TÜRKİYE KINAMA METNİNE İMZA ATTI

Zirvede ilk olarak hazırlanan ve İsrail’in Filistin topraklarında gerçekleştirdiği eylemleri “uluslararası hukuku ihlal eden ve sivilleri hedef alan” saldırılar olarak tanımlayan kınama bildirisi tüm dünyaya sunuldu. Türkiye, bu bildiriyi imzalayarak İsrail’in saldırılarını resmen kınayan ülkeler arasında yer aldı. Bildiride ayrıca, sivillerin korunması çağrısı ve ateşkes talebi de yer aldı.

YAPTIRIM PAKETİ MASADA: 11 ÜLKE İMZALADI AMA TÜRKİYE YOK

Ancak zirvenin esas tartışma yaratan başlığı, sadece kınama ile sınırlı kalmadı. Zirvede İsrail’e yönelik sert yaptırımların da bulunduğu bir paket gündeme geldi. Bu pakette, İsrail’e silah, mühimmat, askeri yakıt ve “çift kullanımlı” yani hem sivil hem askeri alanda kullanılabilecek ürünlerin ihracatının tamamen durdurulması öngörülüyordu.

Yaptırımların yürürlüğe girmesi için ülkelerin yazılı taahhütte bulunması gerekiyordu. Aralarında Güney Afrika, Şili ve Kolombiya’nın da bulunduğu 11 ülke, İsrail'e yönelik bu ambargoyu yazılı olarak kabul etti. Ancak Ekonomi Gazetesi’nden Zeynep Gürcanlı’nın haberine göre, Türkiye bu belgeye imza atmadı.

LİMANLAR İSRAİL’E KAPANIYOR

Yaptırımları kabul eden ülkelerin taahhüdüne göre, İsrail’e silah taşıdığı tespit edilen gemiler, hangi ülkenin bayrağını taşıyor olursa olsun limanlara kabul edilmeyecek. Bu gemilere yakıt ikmali dahil hiçbir liman hizmeti verilmeyecek.

KAMU ANLAŞMALARI GÖZDEN GEÇİRİLECEK

Ambargo metninde sadece sevkiyat yasakları değil, daha geniş kapsamlı önlemler de yer aldı. Buna göre, bildiriyi imzalayan ülkeler İsrail’le yürürlükte olan tüm kamu anlaşmalarını gözden geçirecek. Gerekli görülmesi halinde bu anlaşmalar askıya alınacak ya da iptal edilecek.

İÇ HUKUKTA DEĞİŞİKLİK KARARI

İmzacı ülkeler, ayrıca işgal altındaki Filistin topraklarında savaş suçu ya da insanlığa karşı suç işleyen İsrailli yetkililerin yargılanabilmesi için kendi iç hukuklarında gerekli yasal düzenlemeleri yapmayı da taahhüt etti. Bu düzenleme, İsrailli yetkililerin imzacı ülkelerde tutuklanabilmesi anlamına geliyor. 


Haber Kaynağı : 12punto

Türkiye İsrail
Wodo Network