Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
36,2401
Dolar
Arrow
34,4862
İngiliz Sterlini
Arrow
43,5545
Altın
Arrow
2962,0000
BIST
Arrow
9.367

İstiklal Marşı güftesinin kabulünün 103. yıldönümü: 'Özgürlük Notaları-Milli Marşın Öyküsü' raflardaki yerini aldı

Yazar Mehmet Altun’un yaptığı araştırmalar sonucu ilk kez 2008 yılında basılan “Özgürlük Notaları-Milli Marşın Öyküsü” adlı kitap, cumhuriyetimizin 100. yılına özel olarak yeniden basıldı.

İstiklal Marşı güftesinin kabulünün 103. yıldönümü: 'Özgürlük Notaları-Milli Marşın Öyküsü' raflardaki yerini aldı

Milli Mücadele tüm hızıyla sürerken, bir yandan Ankara’da kurulan yeni Meclis’te Cumhuriyet’in temelleri atılıyor, bir yandan da yeni Türkiye’nin filizleri Anadolu’dan yükseliyordu.

Bayrak kadar, halkı kenetleyecek ortak bir sese, ulusal bir marşa ihtiyaç vardı. 

Bunun için Kurtuluş Savaşı’nın fırtınalı günlerinde, önce bir güfte yarışması düzenlendi ve Mehmet Akif Ersoy’un yüreklere dokunan şiiri, 12 Mart 1921’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde büyük bir coşkuyla İstiklal Marşımız’ın güftesi olarak kabul edildi. Sıradaysa bir beste yarışması vardı...

Peki acaba her notası bütün bir halkı sevgi ve minnetle bağlayan İstiklal Marşımızın bestesi, nasıl hayat buldu?

Bu sorunun cevabı, Tekfen Vakfı’nın desteği ile yazar Mehmet Altun’un devlet ve özel arşivlerinde, sahaflarda yaptığı araştırmalar sonucunda kaleme aldığı “Özgürlük Notaları - Milli Marşın Öyküsü” adlı eserinde kendisine yer buldu.

İlk baskısı 2008 yılında yapılan bu eşsiz eser, yine Tekfen Kültür Sanat Yayınları tarafından cumhuriyetin 100 yılına özel yapılan ve sadece 1000 adetle sınırlı olan 3. baskısıyla, şimdi kitapçılarda.

'TARİHİ BİLGİ VE BELGELERE ULAŞTI'

Milli Mücadele Dönemi’nin unutulan notalarını, kalıcılığını sağlayacak bir araştırma kitabıyla gelecek nesillere taşıdıklarını belirten Tekfen Vakfı Genel Müdürü Dori Kiss Kalafat, "Mehmet Altun'un Milli Marş bestesi yarışmasına başvuran bestelerden iki tanesini sahaflarda bulmasıyla başlayan yolculuğumuz, cumhuriyetimizin 100. yılında devam etti.

Sözleri aynı besteleri farklı olan bu notaların izinden giderek başlayan bu yolculukta, Altun’un ulaştığı tarihi bilgi ve belgelerle, 1921 yılında Maarif Vekaletince açılan İstiklal Marşı yarışmasına katıldığı bilinen 11 eserin orijinal notalarına ulaşmayı başarmıştık. Şimdiyse bu değerli kitap, 100. yıla özel baskısıyla yeni ulaşılan 3 ilave beste ve  arşiv belgelerle daha zengin bir içeriğe sahip" dedi.


Haber Kaynağı : 12punto

Mehmet Altun İstiklal Marşı Özgürlük Notaları-Milli Marşın Öyküsü