Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Rahim ağzı kanseri nedir, nasıl korunuruz, tedavi yolları nelerdir?

Rahim ağzı kanserinden korunmak için yapılması gerekenlerin en başında aşılanma ve düzenli jinekolojik muayene gelmektedir. Rahim ağzı kanserinin tedavi yolları nelerdir? İşte cevabı...

Rahim ağzı kanseri nedir, nasıl korunuruz, tedavi yolları nelerdir?

Rahim ağzı kanseri, rahimin alt kısmı olan servikste oluşan kanser türüdür. Dünya üzerinde her 2 dakikada bir kadının hayatını kaybetmesine yol açan ve kadınlarda meme kanserinden sonra en fazla görülen ikinci kanser türü olarak geçmektedir.

Çoğunlukla etkeni HPV virüsüdür ve kronik enfeksiyon zemininde gelişir. HPV enfeksiyonu oldukça sıktır; cinsel aktif kadınların yarısı yaşam boyu HPV enfeksiyonu ile karşılaşır. Kanda dolaşan bir virüs değildir, kan testlerinde sonuç vermez.

Dokuya yerleşen bir DNA virüsüdür. Genital bölgede özellikle serviksi çok sever.

'YÜKSEK RİSKLİ HPV' OLARAK TANIMLANIYOR

Ayrıca her HPV enfeksiyonu serviks kanserine ilerlemez. Serviks kanserine yol açabilen yaklaşık 15 HPV tipi ‘yüksek riskli HPV’ olarak tanımlanır. HPV tip 16 ve 18 pek çok yerde olduğu gibi Türkiye’de de servikal kanserlerle ilişkili en sık görülen iki yüksek risk HPV tipidir.

HPV ile enfekte çoğu insan buna bağlı ciddi problemler yaşamaz, ancak HPV taşıyan bireylerin az bir kesiminde kanser gelişebilir. HPV; ağız, boğaz, vajen, vulva ve serviks kanseri gibi birçok kanser tipinin ortaya çıkma olasılığını artırır.

RİSK FAKTÖRLERİ

  • Erken yaşta ilişkiye başlamak,
  • Partner sayısının çok olması,
  • Partnerin partner sayısının çok olması,
  • Sigara kullanmak,
  • Bağışıklık sisteminin zayıf olması, örneğin HIV enfeksiyonu, organ nakli nedeniyle immun sistemi baskılayan ilaç kullananlar,
  • Anormal Pap smear sonucu olan ya da kanser öncesi servikal hücre değişiklikleri tanısı, öyküsü olan kadınlar,
  • Düzenli Pap test yaptırmayan kadınlar,
  • HPV teşhisi konmuş kadınlar,
  • HPV aşısı yaptırmamış kadınlar.

DÜZENLİ TARAMA İHMAL EDİLMEMELİ

Aşı yaptırmak dışında özellikle cinsel hayat başladıktan sonra tarama testleri, düzenli jinekolojik muayene kontrolleri ve smear alınması çok önemlidir.

Ayrıca sigaradan uzak durmak, spor yapmak, sağlıklı beslenmek bağışıklığımızı artıracak; olası bir HPV enfeksiyonu ile karşılaşmamız halinde bile üstesinden gelebilmemizi sağlayacaktır.

RAHİM AĞZI KANSERİ TEDAVİ YOLLARI

  • Kanser öncesi lezyon (CIN 2-3) dokunun derinliğine geçmediyse rahim ağzında tuttuğu bölge kolposkopi ile belirlenebilir.
  • Bölgenin cerrahi yöntemle alınması ile kanserleşebilecek alan ortadan kaldırılarak, hastada yu¨ksek oranda iyileşme sağlanır. Basit bir cerrahi işlemdir. Bunun dışında, kanser tanısı konuldu ise cerrahi müdahale, radyoterapi ve kemoterapi yöntemleri tek başına ya da birbirleri ile kombine edilerek kullanılmaktadır.
  • Kanser invaziv hale gelmişse ‘radikal histerektomi’ yapılır.
  • Aynı zamanda kanser hücreleri pelvik bölgedeki lenf bezlerini tuttuğu için onlar da çıkarılır. Cerrahi sonrası hastaya kemoterapi ve radyoterapi de uygulanır.

Haber Kaynağı : 12punto