Sosyal medya: Çocukların dijital kimliğini korumanın yolları
Ebeveynlerin, çocuklarının fotoğraf ve videolarını çeşitli sosyal medya platformlarında paylaşması günümüzde oldukça yaygınlaştı. Çocuklara ait paylaşımlar yapılması, ebeveynlerin başlangıçta düşünmemiş olabileceği çeşitli riskleri de beraberinde getiriyor. Çocukların dijital kimliğini korumak için yapılması gerekenleri derledik...
Yapılan bilimsel araştırmalar, çocuklara dijital kimlik oluşturmanın ileride derin sahtecilik, veri ihlalleri ve kimlik hırsızlığı gibi saldırılara zemin hazırladığı sonucunu ortaya koydu.
Bir çocuğun dijital kimliği, onunla ilgili ilk sosyal medya paylaşımıyla birlikte oluşuyor. Birçok kişi bunu diğer aile üyeleriyle veya ebeveynlerle bağlantı kurmanın masum bir yolu olarak algılasa da çocuklara yönelik paylaşım yapılması bazı tehlikelere yol açabiliyor.
Zorbalık veya yabancılar tarafından kötüye kullanım gibi bazı riskler daha yaygın olarak biliniyor. Ancak kötü amaçlı suçlular, teknolojinin gelişimiyle birlikte yapay zeka ve veri toplama uygulamaları ile derin sahtecilik, veri ihlalleri ve kimlik hırsızlığı saldırıları düzenleyerek kişisel bilgileri elde ediyor.
'KÖTÜYE KULLANIMA AÇIK OLUYOR'
Uzmanlar, "Ebeveynlerin sosyal medya profilleri herkese açıksa, bu zengin bilgi arşivi herkes tarafından erişilebilir hale geliyor ve potansiyel kötüye kullanıma açık oluyor." uyarısında bulunuyor.
ÇOCUKLARIN DİJİTAL KİMLİĞİNİ KORUMANIN 7 YOLU
1. Güvenli paylaşım yöntemlerini seçin: Çocuğunuzun fotoğraf ve videolarını sosyal medya ağlarında paylaşmak yerine, güvenli özel (şifreli) anlık mesajlaşma uygulamalarını kullanın.
2. Paylaşımlarınızı kimlerin görebileceğini sınırlayın: Çocuğunuzun fotoğraflarını tüm sosyal medya takipçilerinizle paylaşmaktan kaçının. Aileniz ve yakın arkadaşlarınızla yakın gruplar oluşturun ve onlardan çocuklarınızın görüntülerini çevrimiçi paylaşmamalarını isteyin.
3. Konum servislerini kapatın: Evlerinin veya okullarının önü gibi konumunuzu belli edebilecek yerlerde fotoğraf çekmemeye dikkat edin ve telefonunuzdaki/uygulamalarınızdaki konum servislerini kapatın.
4. Yeterli yaştaysa çocuğunuzdan izin isteyin:. Çocuğunuzun herhangi bir fotoğrafını veya videosunu çevrimiçi yayınlamadan önce, onunla bir konuşma yapın ve onayını aldığınızdan emin olun. Ayrıca, diğer ebeveynle konuşun ve fikirlerini sorun.
5. Paylaşım yaparken seçici olun: Çocuğunuzun görüntülerini paylaşmayı seçerseniz, seçici olun. Mayolu veya banyo sırasındaki görüntüler gibi çocuğunuzun mahremiyetini şimdi veya gelecekte tehlikeye atabilecek belirli fotoğraf veya videoları yayınlamaktan kaçının. Fotoğrafları arkadan çekmek veya koruma için emoji eklemek gibi tekniklerle çocuğunuzun yüzünü gizleyin.
6. Çevrimiçi hesap güvenliğinizi artırın: Gönderilerinizin görünürlüğünü sınırlandırmak için sosyal medya hesaplarınızın gizlilik ayarlarını düzenleyin. İçeriğinize olan erişimi, yalnızca tanıdığınız kişilerle kısıtlayın ve yabancıların çocuklarınızın fotoğraflarını veya videolarını görüntülemesini engelleyin.
7. Çocuğunuzun dijital dünyadaki aktivitelerini takip edin: Ebeveynlerine kıyasla daha fazla dijital aktivitede bulunan çocuklar, kendisi ve aile üyeleri için tehdit oluşturabilecek verilerin sızdırılmasına neden olabilir. Olası veri ihlalleri, ailenizle ilgili hassas bilgileri siber suçlulara ve kimlik hırsızlarına ifşa edebilir.
Ancak çocuğunuzun dijital aktivitelerini izlemek, onların mahremiyetini ve güvenini göz önünde bulundurarak yapılmalı. Çocuğunuzun internette daha güvende olmasına yardımcı olan Bitdefender Ebeveyn Koruması, üstün dijital koruma hizmetiyle sistem performansını neredeyse hiç etkilemeden çocuklarınızın çevrimiçi etkinlikleri için ebeveyn denetimleri sağlar.
Haber Kaynağı : 12punto
İlgili Haberler
Çok Okunanlar
BEDAŞ 21 Kasım'da İstanbul'da elektrik kesintisi yaşanacak mahalleleri açıkladı
A101 21 Kasım 2024 Perşembe aktüel ürünler kataloğu yayımlandı!
21 Kasım 2024 burç yorumları
Hasan Arat'tan Fenerbahçe'ye Rafa Silva'lı 'Talisca' yanıtı
Fatih Altaylı'dan Acun Ilıcalı ve yasa dışı bahis yorumu
21 Kasım Perşembe maç programı: Bugün maç var mı, hangi maçlar var, saat kaçta?
UEFA Uluslar Ligi'nde Türkiye'nin rakibi kim olacak? Play-off maçı ne zaman?
Ebru Baki Sözcü'den ayrıldı mı?
Onur ve Semih arasında MasterChef'te kavga! Yeni fragmanda olay anları
20 Kasım reyting sonuçları 2024: Annem Ankara, Kuruluş Osman, Leyla