Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
36,2401
Dolar
Arrow
34,4862
İngiliz Sterlini
Arrow
43,5545
Altın
Arrow
2962,0000
BIST
Arrow
9.367

Türk lokumunun tarihçesi

Türk lokumu tüm dünyada bilinen ve derin bir geçmişe sahip olan tatlıdır. Birçok farklı tatta ve çeşitli formlarda üretilen lokum lezzetiyle geniş bir damak zevkine hitap eder. İşte evlerin vazgeçilmezi olan lokumun tarihçesi...

Türk lokumunun tarihçesi

Osmanlı döneminde saray mutfağının önemli bir parçası olan Türk lokumunun yüzlerce yıllık tarihi bulunuyor.

Pers İmparatorluğu'nda M.Ö 226 ve 652 yılları arasında hüküm süren Sasanilerin sıkça tükettiği tatlı 'abhisa', kesin olmamakla birlikte lokumun kökeni olarak biliniyor.

Lokum ilk başlarda 'rahat ul-hulküm' yani ‘boğazı rahatlatan’ olarak adlandırılırken geçen süre içerisinde 'rahat lokum' olarak adlandırılmıştır.

Ve son olarak modern Türkçe ile birlikte 'lokum' denmiştir.

Anadolu'daki bilinirliği 15. yüzyıldan başlamıştır. 17. yüzyılda ise en popüler zamanlarını yaşamıştır. 18. yüzyıla gelindiğinde ise seyyahlar Avrupa’ya lokumu götürerek ‘Turkish Delight’ olarak tanıtmıştır.

Lokum buralarda da popülarite kazanmıştır. Osmanlı'da seri üretim 1777 yılında başlamıştır. İlk başlarda bal, meyve şurubu ve un ile karıştırılarak üretilmiştir.

Nişasta ve rafine şekerin icadı ile günümüze kadar tat değişiklikleri yaşamıştır.

LOKUM ÇEŞİTLERİ

Damak tadı, üretim şekli ve üretim yerine göre birçok lokum çeşidi bulunmaktadır.

İşte lokum çeşitlerinden bazıları: kuş lokumu, fındıklı lokum, cevizli lokum, çifte kavrulmuş lokum, antep fıstıklı lokum, hindistan cevizli lokum, kaymaklı lokum, meyveli mini lokum, limonlu lokum, naneli lokum, narlı lokum, antep fıstık krokanlı lokum, narlı antep fıstıklı lokum, safranlı narlı antep fıstıklı lokum, atom lokum, gül yapraklı narlı antep fıstıklı lokum, çikolatalı lokum.

LOKUM BESİN DEĞERİ

Kullanılan malzemeye göre besin değerleri değişmekle birlikte ortalama değerler bulunmaktadır. 100 gram lokumda: 89.28 gr karbonhidrat, 0.12 gr protein, 0.19 gr yağ, 0 gr lif, 0 mg kolesterol, 19 mg potasyum, 5 mg kalsiyum, 0.1 mg demir bulunmaktadır.

LOKUMUN FAYDALARI

  • Bademcik iltihabının azalmasına yardımcı olur.
  • İçeriğindeki karbonhidrat ile böbrek hastaları için yararlıdır.
  • Çıban ve yaralar için muhteşem bir iyileştiricidir.

Haber Kaynağı : 12punto

İlgili Haberler

tatlı Lokum