Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Kimi top oynarken kimi piknikte... Türkiye'nin gizemli kayıpları nerede? Gülistan, Evrim, Bayram...

Türkiye’de her gün genç, yaşlı, çocuk çeşitli sebeplerle kayboluyor. Bazılarından ise yıllarca haber alınamıyor. Gülistan Doku, Ebru Gönül, Evrim Atış, İlayda Taşçı, Bayram Küpşi, Yasin Şahin ve Mustafa Erden gibi isimler bunlardan sadece bazıları...

Kimi top oynarken kimi piknikte... Türkiye'nin gizemli kayıpları nerede? Gülistan, Evrim, Bayram...

Kübra KARASU- 12punto.com.tr

Türkiye'de her yıl organ ticareti, fuhuş, cinayet, uyuşturucu kuryeliği gibi çeşitli amaçlarla, başta çocuklar olmak üzere birçok kayıp bildiriliyor.

Gülistan Doku, Ebru Gönül, Evrim Atış, İlayda Taşçı, Bayram Küpşi, Yasin Şahin ve Mustafa Erden... Bu isimler de belki de bu sebeplerden dolayı arkalarında bıraktıkları soru işaretleriyle yıllardır bulunamayan isimler arasında yer alıyor.

Yüzleri unutulsa da trajik hikayeleri ve acıları unutulmuyor. Kaybolanların aileleri ise YAKAD’da (Yakınlarını Kaybetmiş Aileler Derneği) buluşuyor.

SIR GİBİ KAYIPLAR

21 yaşındaki Gülistan Doku 5 Ocak 2020’de kaybolmuştu. Tunceli Meslek Yüksekokulu Çocuk Gelişimi Bölümü 2. sınıf öğrencisiydi. Eski sevgilisi ve onun polis babası ile ilgili iddiaların ortaya atıldığı Doku’nun sır gibi kaybı 1482 gündür çözülemedi.

8 yaşındaki Ebru Gönül ise 13 Nisan 1997’den beri kayıp. Annesinin aldığı pantolonu değiştirmek için tuhafiyeye giden Ebru, 9784 gündür geri dönmedi. Kaybolmasaydı 34 yaşında olacaktı.

ÇELİŞKİLİ İFADELER

3 yaşındaki Evrim Atış, 10 Temmuz 2018’de Tokat'ın Turhal ilçesinde kaybolmuştu. Babaannesi Sati Atış'ın hayvanları suya götürürken çadırda bıraktığı, döndüğünde kaybolduğu belirtilen Atış’ın ailesi, verdikleri çelişkili ifadeler üzerine tutuklanmıştı. Atış’tan, 2026 gündür haber alınamıyor. 

5 yaşındaki İlayda Taşçı ise 9 Nisan 2006’da, İzmir'in Buca ilçesinde ailecek gittikleri piknik alanında ortadan kaybolmuştu. Taşçı’nın kaybı 6501 gündür gizemini koruyor.

YETENEK SİZSİNİZ'E ÇIKMIŞTI...

Siirtli bir ailenin 5 çocuğundan biri olan 6 yaşındaki Bayram Küpşi, 19 Temmuz 2007’de kaybolmuştu. Ümraniye'deki evlerinin bulunduğu sokakta oynarken kaybolan Küpşi’den 6035 gündür hiçbir iz yok.

6,5 yaşındaki Yasin Şahin ise, 4 Nisan 2016'da Konya'nın Akören ilçesinde evinin önünde oynarken kaybolmuştu. Şahin’den de 2853 gündür iz bulunamadı.

Yetenek Sizsiniz yarışmasında finale yükselen 45 yaşındaki Mustafa Erden 5 Mayıs 2014’de kaybolmuştu. Evinden 5 Mayıs tarihinde saat 18.00’de ayrıldığı ve bir daha geri dönmediği belirtilmişti. Gözlerini 'fırıldak gibi' çevirdiği ve plastik leğen içerisinde iki madeni parayı ters yönde döndürebildiği için çevresinde ‘Fırıldak Mustafa’ lakabıyla tanınan Mustafa Erden’in kaybı 3553 gündür gizemini koruyor.

"SESİN BİR İMDAT ÇAĞRISI OLABİLECEĞİNİ ANLATIN"

YAKAD daha fazla yurttaşın kaybolmaması için özellikle çocukların nasıl korunabileceği ve farkındalığın ne şekilde oluşturulabileceğine ilişkin 10 maddeden oluşan 'altın kurallar' listesi paylaştı.

Peki aileler ne yapabilir? İşte 10 altın kural:

1-Çocuklarınıza sakıncalı yerler hakkında bilgi verin, ıssız sokaklar, inşaat ve terk edilmiş yerlere gitmemeleri gerektiğini öğretin.

2-Çocuklarınıza tanıdığı bir kişiyle bile olsa hiçbir yere sizin onayınız olmadan gitmemesi gerektiğini anlatın.

3-Çocuklarınıza tanımadıkları kişilerden yiyecek, içecek, ilaç gibi maddeler almaması gerektiğini öğretin.

4-Sesin bir imdat çağrısı olabileceğini çocuklarınıza anlatın. Zor durumlarda bağırarak yardım istemesi hakkında bilgi verin.

"KARAKOL, HASTANE VE OKUL GİBİ YERLERİ ÖĞRETİN"

5-Çocuklarınıza adını, soyadını, aile bireylerinin ad, soyad ve adreslerini öğretin. Kimlik bilgilerini yanında taşımasını sağlayın. İnternet, sosyal medya ortamında ise tanımadığı kişilerle fotoğraf, adres, okul ve şahsi bilgileri paylaşmaması gerektiğini anlatın.

6-Çocuklarınıza evde yalnız kaldıklarında tanımadıkları kişilere kapıyı açmamalarını öğretin.

7-Parkta ya da dışarıda oyun oynarken çocuklarınızı sürekli izleyin. Gün içinde yaptıklarından haberdar olun. Arkadaşlarının ve ailelerinin adlarını, telefon numaralarını ve adreslerini kolayca ulaşabileceğiniz bir yerde bulundurun.

8-Güvenlik görevlileri, polis, jandarma gibi güvenebilecekleri kişileri ve okul, hastane, karakol, cami gibi yardım isteyebileceği yerleri çocuklarınıza öğretin.

9-Çocuklarınıza kaybolduklarını fark ettiklerinde oldukları yerden uzaklaşmaması gerektiğini anlatın.

10-Çocuklarınızı birine emanete etmek zorunda kaldığınızda sürekli o kişiyle iletişim halinde kalın.


Haber Kaynağı : Kübra Karasu

Gülistan Doku Evrim Atış Bayram Küpşi Yetenek Sizsiniz YAKAD