Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Türkan Saylan anılıyor: 'Mücadelesi bize her zaman yol gösterecek'

1976'da cüzzamla ilgili çalışmalarını başlatan ve Cüzzamla Savaş Derneği ve Vakfı'nı kuran Türkan Saylan, 2009 yılında kansere yenik düşmüştü. Saylan, ölüm yıldönümünde yurttaşlar, siyasetçiler ve sivil toplum örgütleri tarafından anıldı.

Türkan Saylan anılıyor: 'Mücadelesi bize her zaman yol gösterecek'

12punto.com.tr

Türk tıp doktoru, akademisyen, yazar, eğitimci ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin eski Genel Başkanı Türkan Saylan, ölümünün 15. yılında da unutulmadı.

ÇYDD başta olmak üzere siyasetçiler, sivil toplum örgütleri, dernekler ve ünlü isimler Saylan'ı anarak, "Bilimin ışığında sağlıklı bir gelecek ve demokratik bir Türkiye için hayatını defa etti" görüşünde birleşti.

TÜRKAN SAYLAN'IN 15. ÖLÜM YILDÖNÜMÜNDE KİM NE DEDİ?

ÇYDD: Sevgi O’nun kalbinde. Bağlılık O’nun özünde. Liderlik O’nun duruşunda. Mücadele O’nun her anında. Dostluk O’nun kapısı herkese açık yuvasında. Evrensellik O’nun bilgeliğinde. Alçakgönüllülük O’nun üstün karakterinde...

CHP Genel Başkanı Özgür Özel: Yaşam mücadelesiyle hepimize yol gösteren Türkan Saylan'ı ölümünün 15'inci yılında saygıyla ve minnetle anıyorum. Ömrünü adadığı çağdaşlaşma idealine, kurucusu olduğu Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin öncülüğünde sahip çıkmaya devam edeceğiz!

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu: TürkanSaylan hayatı ve mücadelesi ile bize bilimin ve eğitimin ne kadar kıymetli olduğunu gösterdi. Tüm dünyanın salgın hastalıkla mücadele ettiği bu günlerde bu duruşun ne kadar değerli olduğunu bir kez daha anlıyoruz. Kendisini rahmet ve minnetle anıyorum.

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ: Türk devletini ele geçirmeye çalışan tarihin en aşağılık terör örgütü FETÖ tarafından hedef alınan Atatürk aydını Prof. Dr. Türkan Saylan'ı aramızdan ayrılışının yıl dönümünde saygı ve rahmetle anıyorum.

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce: Bilime, eğitime ve Atatürk Devrimlerine inancı nedeniyle AKP-FETÖ ortaklığında kurgulanan davaların hedefi olan Cumhuriyet kadını Türkan Saylan’ı vefatının yıldönümünde saygı ve rahmetle anıyorum.

HKP: Hayatını kız çocuklarının eğitim mücadelesine adayan laik, yurtsever, yüreği insan, hayvan ve doğa sevgisiyle dolu değerli bilim kadınımız Türkan Saylan’ı bedence aramızdan ayrılışının 15’inci yıldönümünde saygıyla anıyoruz.  

TTB: Bilimin ışığında sağlıklı bir gelecek ve demokratik bir Türkiye için hayatını adayan değerli hocamız Prof. Dr. Türkan Saylan’ı aramızdan ayrılışının 15’inci yılında sevgi, saygı ve özlemle anıyoruz. Mücadelesi bize her zaman yol gösterecek.

ADD: Prof. Dr. Türkan Saylan'ı aramızdan ayrılışının 15. yıl dönümünde saygıyla anıyoruz.

Hekim Birliği: Bütün hayatını halk sağlığına, eğitime, çağdaşlaşmaya ve aydınlanmaya adayan Cumhuriyet kadını Prof. Dr. Türkan Saylan'ı saygı ve özlemle anıyoruz.

Orhan Aydın: Siz; eşit, özgür ve uygar bir ülke için yaşamınızın her anında yurdumuz için umut yeşerttiniz.

Tuluhan Tekelioğlu: Bilimin ışığında sağlıklı bir gelecek ve demokratik bir Türkiye için hayatını adayan değerli hocamız Prof. Dr. Türkan Saylan’ı aramızdan ayrılışının 15’inci yılında sevgi, saygı ve özlemle anıyoruz. Mücadelesi bize her zaman yol gösterecek.

Avrupa Konseyi Bölgeler Meclisi Başkanı Tunç Soyer: Cumhuriyet Kadını’nın sembol ve öncü ismi, eğitim alanındaki katkılarıyla kalplerimizi fetheden Türkan Saylan’ı asla unutmayacağız. Kendisini saygı ve rahmetle anıyorum.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay: Yaşamını Cumhuriyet’e, bilime ve eğitime adayan değerli bilim insanı Türkan Saylan’ı aramızdan ayrılışının 15. yıl dönümünde sevgi ve saygıyla anıyorum.

Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli: 15 sene önce aramızdan ayrılan, hayatını aydınlık nesiller yetiştirmeye adamış, sayısız Kardelene umut olmuş, Cumhuriyet kadını Prof. Dr. Türkan Saylan’ı saygı, özlem ve minnetle anıyorum. 

CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı: Türkan Saylan, Türk Aydınlanmasının sembol isimlerindendi. Bilim, eğitim ve halk sağlığı için çalışan bir Cumhuriyet kadınıydı.

Cem Seymen: Türkan Saylan’ı sevmemek cumhuriyeti, eğitimi, fırsat eşitliğini, özgürlüğü, direnci, adaleti sevmemektir, 'bana dokunmayan bin yaşasıncıları' temize çıkarmaktır. Türkan Saylan, Misak-ı Millî ruhunun ta kendisidir. Benliktir, kişiliktir, boyun eğmemektir karanlığa meydan okumaktır.

Fatih Portakal: Çabaları insanlık adına değerliydi. Saygı ve minnetle anıyorum. Yaradan rahmet eylesin. Mekanı hep güzel olsun.

TÜRKAN SAYLAN KİMDİR?

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Cüzzamla Savaş Derneği ve Vakfı ve Kardelen projesi ile yaşam, sağlık ve eğitim gibi birçok alanda hem yerel hem uluslararası arenada müthiş başarılara imza atan, binlerce insana umut ışığı olan Prof. Dr. Türkan Saylan…

13 Aralık 1935’te İstanbul’da doğan Türkan Saylan, Kandilli Kız Lisesi ve İstanbul Tıp Fakültesi’ni bitirdi. 1968 yılında deri ve zührevi hastalıklar uzmanlığı alan Saylan, 1968 yılında da İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı’nda Başasistanlığa başladı.

İngiltere ve Fransa’da çalışmalar yapan Saylan, 1977 yılında profesör oldu ve 1982-1987 yıllarında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Başkanlığı’nı, 1981–2001 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Lepra Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü’nü yürüttü.

1976 yılında lepra diğer bir adıyla cüzzam çalışmalarına başladı ve Cüzzamla Savaş Derneği ve Vakfı’nı kurdu. 1986’da Hindistan’da “Uluslararası Gandhi Ödülü”nü aldı. 2006 yılına kadar Dünya Sağlık Örgütü’nün lepra konusunda danışmanlığını yapan Saylan, aynı zamanda Uluslararası Lepra Birliği’nin (ILU) kurucu üyesi ve başkan yardımcısıydı.

1957’de evlenen, iki oğlu olan Saylan’ın iki torunu bulunuyor. 17 yıl meme kanserine karşı mücadele eden Saylan, 18 Mayıs 2009’da hayata gözlerini yumdu.


Haber Kaynağı : 12punto

Türkan Saylan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ÇYDD

İlgili Haberler