Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
43,2409
Dolar
Arrow
38,0208
İngiliz Sterlini
Arrow
50,4703
Altın
Arrow
4068,0000
BIST
Arrow
9.375

Benim CEO’larım

Bir süredir CEO, CFO konusunda ödül törenleri yapılıyor. Adaylara baktım, inanmakta zorlandım. Zira şirketlerinin durumu kötü, iletişimi olmayan, başarısız kurumların CEO’ları vardı. Peki CEO seçerken nelere dikkat edilir. Başarlı bir CEO kimdir?

1. Şirketi kurumsal olarak başarılı, açık ve şeffaf olmalı. Başarı zaten kurumların yaptıkları ile dışardan bile görülüyor. Mesela finans sektöründe Hakan Aran İş bankasını yükselten işler yapıyor. Otomotiv sektöründe BYD, İsmail Ergun yine son derece başarılı işler çıkarıyor. 

2. Kendisi iletişime açık olmalı. CEO zor bir görevdir. Ciddi beceriler gerektirir. Sadece şirketin faaliyet alanını bilmek yetmez, bir şirketin bütün KPI’larını ve departmanlarını aynı anda yönetmeyi gerektirir. CEO rolünü üstlenmiş bir kişinin kariyer yolculuğunda, yeniden aynı pozisyona gelmesi doğal bir beklenti haline gelir. Ancak bu süreçte, bazı dönemler profesyonel hayatlarında geçici duraklamalar yaşanabilir. Gerçekten güçlü liderler ise bu dönemleri bir geri çekilme değil, kendilerini yeniden konumlandırma fırsatı olarak değerlendirir. Onları farklı kılan, bu süreçte nasıl bir yol izledikleridir; görünürlüğü koruyarak, üretkenliklerini ve etki alanlarını sürdürerek geleceğe hazırlanırlar. Bence bu konuda en başarılı isimlerden biri HP’den Serdar Urçar.

3. Ayrıca bir CEO hem aktif görevdeyken hem de görevden ayrıldığında iletişim kanallarını açık tutar. Bu konuda Serdar Urçar bence yine çok doğru bir isim. 

Çevremde yeni şirket yöneticisi olan kişilere bu konuya dikkat etmeleri gerektiğini söylüyorum. Görevler sonsuza kadar devam etmez. Eğer planınız kendi işinizi kurmak değilse, kariyeriniz için mutlaka kendi iletişiminizi de yapmalısınız. Zira şans ederi CEO olmadıysanız, devamında da olmak isteyeceksiniz ve bu kariyer planlaması yakın ilişkilerden geçer. 

İŞ BANKASI VE YENİ UYGULAMASI 

Türkiye’de ve yurtdışında bir çok web ve mobil aplikasyon yarışmalarda, onbeş, yirmi yıldır jüri üyeliği yapan birisi olarak, özellikle finans sektöründeki web siteleri, uygulamalar hakkında yazılar yazan ve dosyalar hazırlayan bir köşe yazarıyım. Geçen ay içinde, İş Bankası, mobil uygulamasını yeniledi. LinkedIn‘den beni takip ediyorsanız, uygulama hakkındaki görüşlerim konusunda fikriniz vardır. Kısaca burada bahsedeyim, çok başarılı buldum. Hem uygulamanın çalışma şekli hem de kullanıcı arayüzü, tam bir mobil uygulama gibi. Kullanışlı, rahat hareket ediliyor ve aranılan her şey kolayca bulunabiliyor. Buna rağmen, geçen gün, eşimi iş Bankası’ndan aradılar. Uygulamada uzun süre kaldığını, servislerin yerlerini bulmakta zorlandığını, fark ettiklerini ilettiler. Eğer isterse eski uygulamaya geri dönüş yapabileceğini söyleyip, bunu nasıl yapabileceğini anlattılar.

Gerçekten helal olsun! Hem iyi bir uygulama yapmak, hem de uygulama geldiği zaman bu yenilikçi fikirden hoşlanmayacak durumda olan kitleyi takip etmek, benim için dijital dönüşümün son noktası. İnsanı merkeze alan bu yaklaşımdan dolayı İş Bankasını kutladım. Ancak bir kutlamayı da mobil uygulamayı gerçekleştiren şirketin hak ettiğini düşündüm. Önce İş Bankası CEO’su Hakan Aran’a linkin üzerinden mesaj attım ve uygulamayı gerçekleştiren şirketin ismini sordum. Uzun süredir bağlantıda olmamıza rağmen, Hakan beyden cevap alamadım. Daha sonra Twitter hesabı üzerinden, İş Bankasına bu bilgiyi sordum, ne yazık ki oradan da cevap alamadım. Daha sonra İş bankasının iletişim ajansı Lobby üzerinden bir iki gün içinde bu bilgiye ulaştım. Daha önce de Türk Hava Yolları’nın çok başarılı bir uygulamasını gerçekleştiren Fatih ve Fırat İşbecer kardeşlerin ismine ulaştım. Daha önce THY’nin uygulamasını yapıp başarılı olunca yazılım şirketlerinden exit yapmışlardı. İş Bankasının mobil uygulamalarını gerçekleştiren şirketlerinin ismi Commencis’ti. Uzun zamandır bağlantılarım arasında olmalarına rağmen iki kardeşe de mesaj atıp cevap alamadım ne yazık ki. Sağlık olsun. Bence çok güzel uygulama yapmışlar. Kutlamak lazım…

KPMG: KURUM KÜLTÜRÜNDE GENAI DEVRİMİ 

KPMG bir araştırma yapmış; üretken yapay zekânın (GenAI) adaptasyonunun yalnızca teknolojik bir evrim olmadığını, aynı zamanda kurum kültüründeki derin dönüşümlere işaret ettiğini ortaya koymuş.

Diğer bulgular ise şöyle:

•Üst düzey yöneticilerin GenAI araçlarını yoğunlukla kullandığı,

•Veri kalitesi, çalışan adaptasyonu ve yönetim stratejilerinde yeniden yapılanma ihtiyacının belirginleştiği,

•Liderlerin GenAI’yi performans değerlendirme süreçlerine entegre etmeyi planladığı,

•Dijital dönüşümün sürdürülebilir başarısı için insan odaklı kültürel adaptasyonun şart olduğu,

•Teknolojiye yapılan yatırımların ötesinde, iş dünyasının geleceğini şekillendirecek olan kültürel dönüşüme de hazırlıklı olunması gerektiği.