Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
38,1622
Dolar
Arrow
36,4356
İngiliz Sterlini
Arrow
46,0336
Altın
Arrow
3456,0000
BIST
Arrow
9.490

Kurumlar yerinde, peki işler neden yerinde değil?

Tu¨rkiye’nin kamu kurumları du¨zenleyici ve denetleyici rollerini u¨stlenerek vatandas¸ların haklarını korumak ve adil bir du¨zen olus¸turmak ic¸in varlar. Ancak son zamanlarda, bazı yo¨neticilerin o¨nceliklendirdigˆi konuların, kurumların asli go¨revleriyle o¨rtu¨s¸medigˆini go¨rmek mu¨mku¨n.

O¨rnegˆin, Kis¸isel Verileri Koruma Kurumu (KVKK), adından da anlas¸ılacagˆı gibi Tu¨rkiye’de kis¸isel verilerin korunmasını sagˆlamak, verilerin yurtdıs¸ına usulsu¨z aktarılmasını o¨nlemek ve bu konuda s¸effaf bir denetim mekanizması olus¸turmakla yu¨ku¨mlu¨. Ancak, du¨nya c¸apında tartıs¸ma yaratan C¸in merkezli DeepSeek hakkında henu¨z bir ac¸ıklama veya sorus¸turma bas¸latmıs¸ degˆil.

Peki DeepSeek neden bu kadar o¨nemli?

Kanada merkezli Feroot Security, DeepSeek’in China Mobile ile dogˆrudan veri akıs¸ı sagˆlayabilecek kodlar ic¸erdigˆini tespit etti.

Gu¨ney Kore’nin Kis¸isel Bilgileri Koruma Komisyonu (PIPC), DeepSeek’in Gu¨ney Koreli kullanıcıların verilerini ByteDance sunucularına yo¨nlendirdigˆini dogˆruladı ve sorus¸turma bas¸lattı.

Avrupa’da bagˆımsız siber gu¨venlik uzmanları, DeepSeek’in gizlilik politikalarını incelediklerinde veri is¸leme su¨rec¸lerinin yeterince s¸effaf olmadıgˆını ortaya koydu.

Yani mesele yalnızca bir iddiadan ibaret degˆil; gu¨venlik aras¸tırmacıları bu platformun risk tas¸ıdıgˆını tespit etti ve bazı u¨lkeler harekete gec¸ti. Ancak Tu¨rkiye’de KVKK’nın o¨nceligˆi bu degˆil; bunun yerine "Yapay Zeka^ Alanında Kis¸isel Verilerin Korunmasına Dair Tavsiyeler" kitapc¸ıgˆı hazırlanıyor.

Oysa du¨zenleyici kurumların sadece tavsiye vermesi degˆil, o¨nleyici denetimler yapması ve vatandas¸ların veri gu¨venligˆini koruyacak somut adımlar atması beklenir.

Benzer bir durum TU¨BI·TAK ic¸in de gec¸erli. Tu¨rkiye’de bilim ve teknoloji politikalarını belirlemek, aras¸tırmaları desteklemek, u¨lkenin Ar-Ge kapasitesini artırmak gibi kritik go¨revleri olan TU¨BI·TAK, son do¨nemde zincir marketlerin fiyatlarını kıyaslayan bir sistem gelis¸tirmekle mes¸gul.

Oysa o¨zel sekto¨rde bu is¸i zaten yapan yu¨zlerce web sitesi var. TU¨BI·TAK’ın go¨revi, fiyat takibi yapmak degˆil, Tu¨rkiye’yi ileri teknoloji alanlarında so¨z sahibi yapmak. Ama bazen yanlıs¸ o¨nceliklendirmeler, bu gibi durumlara yol ac¸abiliyor.

Reklam Kurulu ise Google Yorumlar ile ilgili haberleri "Yapılmaması Gereken I·s¸ler" listesine alarak aslında kendi asli go¨revinden uzaklas¸mıs¸ oluyor.

Kurul’un go¨revi tu¨keticiyi yanıltıcı reklamlardan korumak, sahte kampanyaları ve dolandırıcılık ic¸eren pazarlama yo¨ntemlerini denetlemek. Ancak s¸u an Google’ın kendi platform politikalarına dair bir konuya yo¨nelmis¸ durumda.

Reklam Kurulu’nun bu enerjiyle piyasada aldatıcı reklamlar yapan, kullanıcıları yanlıs¸ yo¨nlendiren ic¸eriklere odaklanması daha dogˆru olmaz mıydı?

Gelelim Bilgi Teknolojileri ve I·letis¸im Kurumu’na (BTK)… Alan adları konusunda yıllardır first come, first serve prensibine uygun bir du¨zenleme bekleniyor. Dijital ekonominin gelis¸mesi ic¸in, alan adı tahsis su¨recinin hızlı, adil ve s¸effaf olması gerekiyor. Ancak ha^la^ bu konuda du¨nyadaki standartlar yakalanabilmis¸ degˆil. Bu¨rokrasinin agˆır is¸ledigˆi her alan gibi burada da bir tıkanıklık var.

Son olarak Radyo ve Televizyon U¨st Kurulu (RTU¨K)… Tu¨rkiye’de yeterince televizyon kanalı varken, RTU¨K son do¨nemde YouTube ic¸erikleriyle daha fazla ilgilenmeye bas¸ladı.

Oysa RTU¨K’u¨n go¨revi radyo ve televizyon yayınlarını denetlemek, medya sekto¨ru¨nde etik ve tarafsızlık ilkelerini korumak. Dijital du¨nyada elbette yeni regu¨lasyonlara ihtiyac¸ var ama YouTube gibi tamamen farklı bir ekosisteme, televizyon mantıgˆıyla mu¨dahale etmeye c¸alıs¸mak yerine, yeni medya arac¸larına yo¨nelik daha modern bir c¸erc¸eve olus¸turulması gerekmez mi?

Bu o¨rnekler, kurumlarımızın yanlıs¸ yo¨netildigˆi veya is¸levsiz oldugˆu anlamına gelmiyor. Ancak bireysel karar alıcılar bazen farklı gu¨ndemlerin pes¸ine takılarak, asıl yapılması gereken is¸leri ikinci plana atabiliyor.

Egˆer du¨zenleyici kurumlar, asli go¨revlerine odaklanırsa, Tu¨rkiye’de veri gu¨venligˆi, bilim politikaları, tu¨ketici hakları ve dijital ekonomi gibi alanlarda c¸ok daha sagˆlam adımlar atılabilir. Ancak bunun ic¸in, o¨nceliklerin dogˆru belirlenmesi ve gerc¸ek sorunlara c¸o¨zu¨m u¨reten mekanizmaların hayata gec¸irilmesi gerekiyor.