Türklerin pek kullanmadığı bir söylemdir onyıllar. Neden onyıllar Türkçe’de çok kullanılmaz merak ediyorsanız sonuna kadar okumanızı öneririm.
Onyıllar önceydi Türkiye telekominikasyonu interneti bakır kablolardan geliştirirken fiber yerine ADSL seçtik. O zaman Bilişim Şuraları yerine Bilişim Organizasyonları vardı. Özel sektörün yaptığı çok büyük organizasyonlar. Çok iyi hatırlıyorum bir yuvarlak masa toplantısında fibere geçmemiz gerektiğini anlatmıştım. Ne yazık ki ADSL’i seçtik. Şimdi fibersizlikten sorun yaşıyoruz. Neden böyle oldu, açıklayacağım….
Sene 2024 Bilişim Şurası'ndaydım yapay zekanın Türkiye’deki geleceğini konuşacağız zannediyordum. Katılımcılar 'ben şunu istiyorum ben bunu istiyorum' diyor… Kararı Cumhurbaşkanlığı Kasım’da açıklayacak diyor ayrılıyoruz… Kasım bitti Aralık’ın ortasındayız. Açıklandı mı? Hayır! Neden? Yazının sonunda.
2010’lu yıllar…. Siber Güvenlik İnisiyatifi oluşturup BTK’ya siber güvenlik raporları ilettik. Sözde BTK’nın alt grubu olacak bu topluluk için İstanbul’da toplantıdan toplantıya koşup, önce WEB siteleri sonra da raporlar hazırladık. BTK’ya ilettik arkasından inisiyatifi dağıttılar. Şimdi HGS bilgilerimiz elden ele dolaşıyor. Sadece HGS bilgilerimiz mi? Her gün bir kurumun bilgilerinin darkweb’e düştüğü bilgileri geliyor. Neden oluyor? Cevabı yazının sonunda.
Alan adları konusunda 90’lı yıllarda ad.net dergisinde, tam iki sayfa yazı yazmıştım. “Başlığım ODTÜ yine yanlış yapıyor”du. Alan adı dağıtımında bütün dünyanın “first come first serve” metodunu uyguladığını yazmıştım. En son ODTÜ’deki alan adı sistemine saldırıldığında sistemin yanlışlarını çeşitli radyo, tv kanallarında anlatmış, gazetelere siyasi görüşlerine bakmaksızın demeçler vermiştim. Son dönemde ise bu ODTÜ’nün belgeye dayalı sisteminin alan adı almayı zorlaştırdığını. Sonucunda da kümelenmeye engel olduğunu, .tr alan adlarının çoğalmasına engel olduğunu hatta Türkiye’nin yurtdışından alının alan adları yüzünden cari açık oluşturduğu hesapları ile iletmiştim. Alan adı işinin düzeldiği BTK’ya geçtiği bilgisi gelince, siber güvenlik sorunlarının aşılması, .tr alan adlarının artacağını düşünerek sevinmiştim.
BTK trabis diye bir yapı kurdu. İşi oraya verdi. Artık sistemin “first come first serve” yani ilk gelen alıra döndüğünü açıkladı.
Aradan birkaç ay geçti. Geçenlerde bir alan adı almak için Natro’ya girdim. Ops yine belge istenmeye başlanmış. Üstelik arada alan adını alan aracı yani bir şirketin işlerini yapan bir ajanssanız onun belgelerini getireceksiniz!!!
Neden dersiniz?
Türkiye’nin işe yarar, her yere uygulanabilir genelgeçer bir stratejisi yok!
Bu olmadığı için de ya beğendiğimiz bir ülkenin stratejisini kopyalıyoruz ya da eskiden yapılanı taklit ediyoruz. Bu nedenle aldığımız kararlar hep yanlış oluyor.
Stratejimiz olmadığı için onyıllar demeyi bilmiyoruz. Göremiyoruz uzakları…
Stratejimiz olmadığı için yeni çıkan bir teknoloji konusunda nasıl bir politika üreteceğimizi bilmiyoruz.
Araştırdım bu işe benden önce kafa yoran olmuş mu diye. Olmuş! Rahmetli Doğan Kuban olmuş. Bulabildiğim tek isim o oldu.
Stratejimiz olmalı! Bize ait! Türk gibi….
Çok Okunanlar
Kabine'de 'yeri sağlam' bakanlar belli oldu!
Narin Güran cinayetinde gizem devam ediyor!
2024-2025 eğitim yılı tatil takvimi açıklandı: 15 tatil ne zaman başlıyor?
Gelinim Mutfakta 2 Ocak Perşembe puan durumu: Bugün çeyrek altını kim aldı?
Ferdi Tayfur'un vefatı sonrası ünlü isimlerden duygusal paylaşımlar
2 Ocak 2025 Perşembe TV yayın akışı: Bugün televizyonda ne var?
'Apo, 4750 PKK'lının tahliyesini istiyor' 'Kabine'ye rötüş geliyor'
Engelli maaşı ve bedelli askerlik ücretine zam için rakam verildi
2 Ocak 2025 günlük burç yorumları: Bugün sizi neler bekliyor?
2025 pasaport ve çıkış harcı ücretleri açıklandı