Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,0698
Dolar
Arrow
34,2356
İngiliz Sterlini
Arrow
44,4960
Altın
Arrow
2993,0000
BIST
Arrow
8.654

Kısır Döngüden Çıkış: Araçlara Odaklan Harekete Geç!

Gündemimiz pek yoğun. Özellikle de muhalefetin gündemi. 

Laiklik tehlikede. Sırf bu başlık altında ele alınabilecek yığınla konu var. Birkaçını sayalım: Değerler eğitiminin dinselleşmesi, kamu görevlilerinini alımında liyakat yerine sadakat hakim, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıklamaları, eylemleri söylemleri…

Milli birlik tehlikede. Millet her gün yeniden tanımlanıyor. Dünün hainleri bugün kahraman ilan ediliyor. Milliyetçilik ayaklar altına alınıyor. Bu sırada bazıları Türk milliyetçiliğinden Nazi söylemleri üretiyor. Gündem yoğun. 

Neoliberal politika ve söylemler ile kamucu söylemler çarpışıyor. 

Özetle, kültür savaşları sürüyor. Sınıf savaşları yerine kültür savaşları hakimiyeti kuruluyor. Hemen her çatışma kültür üzerinden okunuyor. 

Sınıf savaşları her gün yaşandığı halde bunların üstünü örtecek sayısız konu var. 

Mafya, magazin ve mal-mülk davaları “yoksul”un çenesini yoruyor. 

Kısacası, gündem gerçekten yoğun. 

Tüm mücadele alanlarına kültür çatışmalarına dönüştürmek büyük maharet. Sistem bunu başarıyor. Sabah akşam tartışsak kültür aidiyet üzerinden kurulan pozisyonlar kolay kolay değişmez. 

Bunların karşısında meseleyi ilkelere getirmekse en büyük tehlike. Kitleleri ilkeleri tartışır hale getirirseniz birliğin sağlanması, kitlelerin belirli hedefler için toplanması imkansızlaşır. 

Peki çözüm ne?

Çoğumuzun örtüştüğü konulara odaklanmak. O konularda somut, kısa vadeli, sonuç alıcı mücadele örnekleri yaratmak gerekiyor. Böylelikle hem insan kazanmak mümkün hem de uzun mücadelenin belirli basamaklarını çıkabilmek… 

Bu mücadele örneklerini bir süredir “Mikro Mücadele” adıyla anıyorum. 

“Vatana sahip çıkmak” mı? Bu çok genel bir ideal. Bunu somutlamadığımız zaman ne başarı şansımız var ne de insanları sevk ve idare etme imkanımız. 

Vatana somut, kısa vadeli ve sonuç alıcı sahip çıkma örneklerine ihtiyacımız var. Örnek mi istiyoruz? Zeytinliklere sahip çıkmak, satılığa çıkarılan kamu kaynaklarını yeniden almak, kendi kıyılarımızda bayrağımızla seyrüsefer etmek, vatanımızı kirletenlerin eylemlerinin önüne geçmek…

Eğitimde laikliğe sahip çıkmak mı? Yine çok genel bir ideal. Ancak iktidar olunursa mümkün. Gerçi, iktidara gelmek bile yeterli gelmeyebilir. O halde, bu kadar öğretmenimiz geçim sıkıntısı çekerken, bu kadar insan fahiş fiyatlar karşısında çocuklarını okullara yazdıramıyorsa, bilimsel ve laik eğitimi şimdiden kurmanın zamanı gelmiştir. Nasıl mı? Hemen, doğrudan bu okulları kurarak. Kitle fonlamayla, kooperatifle, derneklerle, vakıflarla okulları kurarak. 

Gıda krizi mi kapıda? O zaman doğrudan üretim çiftlikleri kurmalıyız. 

Bu yöntem elbette ki her alanda uygulanamaz. Söz gelimi, adalet sistemi çökmüşken, kendi adalet sistemimizi kurmak olmaz. Ne var ki, epey bir sorunun çözümüne hemen başlanabilir. Başlanmalı. Zira bu sorunlar içine gömülmüş durumdayız. 

Büyük şehirlerde yaşayan dört bir kişilik ailenin hayatta kalma koşulları feci bir şekilde ağırlaşmış durumda. O ailenin sağlıklı beslenmesi, çocukların bilimsel ve laik eğitim alması, sağlıklı bir çevrede yaşaması gerekiyor. Bu ihtiyaç gerçekçi, güncel ve acildir. 

Tunceli mi Dersim mi? 

Geçiniz efendim. Boş meseleler bunlar. Sabah akşam konuşur birbirimizi yeriz. O sırada da hiçbir sorunumuz çözülmez. 

Çözümsüz sorulardan sıkılmadık mı?