Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8385
Dolar
Arrow
34,1542
İngiliz Sterlini
Arrow
44,9695
Altın
Arrow
2916,0000
BIST
Arrow
9.109

Muhalefet ve yerelde işbirliği olanakları

Geçtiğimiz Mayıs ayında yapılan seçimlerinden sonra muhalefet iç sorunlarına hapsoldu. Muhalefetin, 2024 yılı Mart ayında yapılacak yerel seçimlerde işbirliğini içeren bir yol haritası üzerinde çalıştığına dair herhangi bir emare görünmüyor. Hatta birkaç muhalefet partisi işbirliğine sıcak bakmadıklarını ve kendi adaylarıyla seçime gireceklerini açıkladılar.  

Eldeki veriler dikkate alındığında, muhalefet partilerinin, avantajlı durumda olan iktidar bloğuna karşı tek başlarına yerel seçimlere girmesi başarılı olmalarının çok güç olduğu görünmektedir. Hatta daha önce kazandıkları büyükşehir belediyelerini de büyük ihtimalle kaybedeceklerdir. 

Öncelikle vurgulayalım ki; içinde bulunduğumuz siyasi ve ekonomik ortamda muhalif güçlerin hangi gerekçeyle olursa olsun, kendi aralarında rekabet etme lüksü yoktur.

Çünkü diğer şeylerin yanında, yerel seçimlerden muhalefetin başarısızlığı, muhalif seçmeninin umutsuzluğunu, yılgınlığını derinleştirebilir ve dolayısıyla seçim sandığı gibi demokratik süreçlerden uzaklaşmasını tetikleyebilir. 

Dolayısıyla muhalif güçlerin öncelikle iç tartışmaları bir yana bırakıp, yerel seçimlerde nasıl işbirliği yapacaklarına odaklanmaları, ülkemiz açısından yaşamsal önemdedir. 

Dezavantajlı olan bu koşullarda, muhalif güçler ancak işbirliği yaparak yerel seçimlerde ciddi başarı elde edebilir. Yılgın ve umutsuz olan muhalif seçmenin sandığa gitmesi ve mobilize olması ancak böyle sağlanabilir. Demokratik ölçütlerdeki gerileme ancak yerel seçimlerde muhalefetin güçlü bir başarı elde etmesiyle durdurulabilir. 

Bunun yanında yerel seçimlerde elde edilecek güçlü bir başarı; muhalefetin halk ile iletişimini güçlendirecektir. Bu da genel seçimlerde de muhalefete, başarının kapısını aralar. 

Dolayısıyla temennimiz, muhalefetin, ortak iyi için; küçük hesapları ve parti için kısa vadeli çıkarları bir kenara bırakıp, yerel seçimlerde her bölgenin özgün koşulları  dikkate alınarak, buna uygun bir işbirliği modeli geliştirilmesi ve hemen çalışmaya başlamasıdır.