Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8932
Dolar
Arrow
34,0808
İngiliz Sterlini
Arrow
44,9061
Altın
Arrow
2816,0000
BIST
Arrow
9.755

MHP Kürtçü mü?

Başlık elbette provokatif. Yanıtı şimdiden vereyim elbette değil. Peki, ama niye bu başlığı attım. Yanıtlayacağım. Ama önce birkaç meseleyi netleştirelim. 

MHP'nin Kürtçü olup olmadığına karar verebilmek için MHP'yi ve Kürtçülüğü tanımlamak gerek. Saçmaladığımı düşünüyorsunuz sanırım. ''MHP'' adını bugün kullandığımızda mecliste de temsil edilen bir partiyi anlıyoruz. Bu partinin kuruluşu 24 Ocak 1993. Ne var ki, bu parti aslında daha büyük bir geleneğin partisi. Bu haliyle MHP'nin kuruluşu 9 Şubat 1969. Dolayısıyla, ''MHP'' hem bir örgüt geleneğini hem de bugün Siyasal Partiler Kanununa uygun olarak faaliyet yürüten bir partiyi işaret ediyor. 

''Kürtçülük'' terimi bu kadar net tanımlanabilir mi? Biraz güç. Zira bu terim daha çok yerme amacıyla kullanılıyor. Genelde düşmanının siyasal görüşlerine göre şunlar kast edilebiliyor: 1) Kürtlerin var olduğunu savunmak; 2) Kürtçenin var olduğunu savunmak; 3) Kürt kimliğinin Anayasaya girmesini savunmak; 4) Kürtçenin resmi dil olmasını savunmak; 5) Kürt kimliğini her şeyin önünde tutmak; 6) Kürtlerin ayrı bir devlet veya federe devlet kurmasını savunmak vb. Çeşitli bağlamlarda bunların biri veya birkaçı Kürtçülük altında yerilmiştir hiç kuşkusuz. 

Peki, ne diye MHP ile Kürtçülük ilişkisini tartışıyoruz? Açıklayayım. MHP, toplumda çoğu kez Kürtlerin var olmadığı, varsa bile esasen Türk olduğu, Kürtçenin var olmadığı, varsa bile müstakil bir dil olmadığı, Kürtlerin potansiyel terörist olduğu gibi iddialarla anılmaktadır. Elbette, MHP'nin önde gelenlerinin Kürtlerle PKK'yı eşitlememe kaygısı güttüğü pek çok demeç de var. Fakat, MHP'nin veya MHP geleneğinden insanların Kürtçeyle ve Kürtlükle ilgili olumlu bir dille yazılmış bir dergi çıkardığına çoğumuz ihtimal vermez. Hele bir de 12 Eylül öncesi şiddet sarmalının toplumun her mahallesini esir aldığı günlerde... 

Konunun ilgililerinin malumu olan dergi geçenlerde X'te yeniden gündem oldu. İlgili paylaşımı buraya bırakıyorum: https://x.com/Mirovatiyek/status/1834287161216303482?t=8n7ElpYbtYcIjum-pwDd6Q&s=08

MHP'li veya ülkücü gelenekten insanlarca çıkarılmış Kon dergisinden bahsediyorum. Dergide CHP Dersim 1938 olaylarıyla ilgili eleştiriliyor. Kürtlükten etnik grup olarak bahsediliyor. Kürtlüğü kabul ederken Kürtleri Türklerle aynı ırktan, Turan'lı olarak görüyorlar. Dergide Kürtçe bir hikayeye yer veriliyor. 

1990'larda yayımlanmış olsaydı düpedüz Kürtçü ve bölücü örgüt propagandası sayılacak bu yayın 1980 öncesi bambaşka bir grup tarafından yayımlanabilmiş. Şimdi soruyorum: MHP Kürtçü mü? Ya da bu yayınla ülkücüler Kürtçülük mü yaptı? 

Anımsayınız, TBMM tutanaklarında Kürtçe için ''bilinmeyen bir dil'' deniyordu. Meraklılar şu bağlantıdan bakabilir: https://teyit.org/demec-kontrolu/kurtcenin-meclis-tutanaklarina-bilinmeyen-dil-olarak-gectigi-iddiasi

''Kürt'', ''Kürtçe'', ''Kürdistan'' gibi sözcükler tarihe, siyasal tartışmalara göre olağan veya tehlikeli sayıldı. Bunları aşmanın zamanı gelmedi mi? Bölücü terör örgütünün amaçlarına ve kullanımına göre bu sözcüklere karşı tavır almak örgütün amacına hizmet etmez mi? 

Gerçekçi ve hakkaniyetli olalım. Teröre ve ayrılıkçılığa delil bulmak zor değil. Apaçık ortada olan deliller yerine niye herkesin teröre ve ayrılıkçığa sapmadan kullanabileceği ifadeleri cezalandırıp tüm bu sözleri Bölücü Terör Örgütünün hizmetine sunuyoruz?