Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8385
Dolar
Arrow
34,1542
İngiliz Sterlini
Arrow
44,9695
Altın
Arrow
2916,0000
BIST
Arrow
9.109

Mustafa Kemal'in 6 Mart 1922 Günü TBMM gizli oturumu bugüne ışık tutuyor

Hepiniz bilirsiniz ki, Avrupa'nın en önemli devletleri Türkiye'nin zararıyla, gerilemesiyle ortaya çıkmışlardır. Bugün bütün dünyayı etkileyen, milletimizin hayatını ve ülkemizi tehdit altında bulunduran en güçlü gelişmeler Türkiye'nin zararıyla gerçekleşmiştir. Eğer güçlü bir Türkiye varlığını sürdürseydi, denebilir ki İngiltere'nin bugünkü siyaseti var olmayacaktı; Türkiye, Viyana'dan sonra Peşte ve Belgrad'da yenilmeseydi, Avusturya- Macaristan siyasetinin sözü edilmeyecekti. Fransa, İtalya, Almanya'da, aynı kaynaktan beslenerek siyasetlerini geliştirmişler ve güçlenmişlerdir."

"..... Bir şeyin zararıyla yükselen şeyler, o şeyden zarar göreni alçaltır/ Gerçekten de, Avrupa'nın bütün ilerlemesine, yükselmesine ve uygarlaşmasına karşılık Türkiye gerilemiş, düştükçe düşmüştür. Türkiye'yi yok etmeye girişenler, ortadan kaldırılmasında çıkar ve hayat görenler, zararlı olmaktan çıkmışlar, aralarında çıkarları paylaşarak birleşmiş ve ittifak etmişlerdir. Bunun sonucu, birçok zeka, duygu, düşünce Türkiye'nin yok edilmesi noktasında yoğunlaşmış ve bu yoğunlaşma yüzyıllar geçtikçe oluşan kuşaklarda adeta tahrip edici bir gelenek biçimine dönüşmüştür. BU GELENEĞİN TÜRKİYE'NİN HAYATINA VE VARLIĞINA ARALIKSIZ UYGULANMASI SONUCUNDA, NİHAYET TÜRKİYE'Yİ İSLAH ETMEK, UYGARLAŞTIRMAK GİBİ BİRTAKIM BAHANELERLE, TÜRKİYE'NİN İÇ HAYATINA, İÇ YÖNETİMİNE İŞLEMİŞ VE SIZMIŞLAR, BÖYLE ELVERİŞLİ BİR ZEMİN HAZIRLAMAK GÜCÜNÜ VE KUDRETİNİ ELDE ETMİŞLERDİR."

"..... Oysa o güç ve kudret Türkiye'de ve Türk halkında olan gelişme cevherine zehirli ve yakıcı bir sıvı katmıştır. Bunun etkisi altında kalarak, milletin ve en çok da yöneticilerin zihinleri tamamen bozulmuştur. Artık, durumu düzeltmek, hayat bulmak, insan olmak için mutlaka Avrupa'dan nasihat almak, bütün işleri Avrupa'nın emellerine uygun yürütmek, bütün dersleri Avrupa'dan almak gibi birtakım zihniyetler ortaya çıktı, OYSA HANGİ İSTİKLAL VARDIR Kİ, YABANCILARIN NASIHATLARIYLA, YABANCILARIN PLANLARIYLA YÜKSELEBİLMİŞ OLSUN. TARİH BÖYLE BİR ŞEY KAYDETMEMİŞTİR. Tarihte böyle bir olay yaratmaya kalkışanlar zehirli sonuçlarıyla karşılaşmışlardır. İşte Türkiye de, bu yanlış zihniyetle sakat olan bazı yöneticiler yüzünden her saat, her gün, her yüzyıl biraz daha gerilemiş, daha çok düşmüştür.

Bu düşüşün çıkış noktası aczle başlamıştır. Türkiye'nin, Türk halkının nasılsa başına geçmiş olan birtakım insanlar galip düşmanlar karşısında susmaya mahkummuş gibi Türkiye'yi atıl ve çekingen bir halde tutuyorlardı. Memleketin ve milletin çıkarlarına gerektiğini yapmakta korkak ve mütereddit idiler. Türkiye'de fikir adamları adeta kendi kendilerine hakaret ediyorlardı. Diyorlardı ki: "BİZ ADAM DEĞİLİZ VE OLMAYIZ. KENDİ KENDİMİZE ADAM OLMAMIZIN İHTİMALİ YOKTUR." BİZİM CANIMIZI, TARİHİMİZİ, VARLIĞIMIZI, BİZE DÜŞMAN OLAN, DÜŞMAN OLDUĞUNDAN HİÇBİR ŞÜPHE EDİLMEYEN AVRUPALILARA KAYITSIZ ŞARTSIZ BIRAKMAK İSTİYORLARDI. "ONLAR BİZİ İDARE ETSİN" diyorlardı. Artık yurtla, ulusla hiçbir vicdani ve düşünce bağı kalmamış bir sürü delinin, devlet ve ulus bağımsızlığının ve onurunun koruyucusu durumunda bulundurulması nasıl uygun görülebilir(?)

26 Ağustos 1922'de başlayıp 30 Ağustos 1922'de Türk ordularının zaferiyle sonuçlanan BÜYÜK TAARRUZ ile kesin zafer elde ediliyordu. Gazi, üç yıldan fazla bir zamandır topraklarımızı işgal altında tutan ittifak güçlerini denize dökmüyor aynı zamanda, benzer durumdaki "Mazlum Ülkeler"e örnek olup, umut veriyordu.

Büyük Taarruz'dan çok kısa bir zaman önce, Gazi Ankara'daki İran elçisine gelecekle ilgili şunları söylüyordu:

"Türkiye'nin bugünkü mücadelesi, yalnız kendi nam ve hesabına olsaydı; belki daha kısa, daha az zaman alır ve daha çabuk bitebilirdi. Türkiye, azim ve mühim bir gayret sarf ediyor! Çünkü müdafaa ettiği; bütün mazlum milletlerin, bütün şarkın davasıdır...."