Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,4265
Dolar
Arrow
33,9867
İngiliz Sterlini
Arrow
44,3777
Altın
Arrow
2744,0000
BIST
Arrow
9.381

Varlık Fonu, Yokluk Fonu mu

Türkiye Varlık Fonu (TVF) 2016 yılında 6741 sayılı Kanun ile kurulmuş olup Fonun amacı sermaye piyasalarında araç çeşitliliği ve derinliğine katkı sağlamak, yurtiçinde kamuya ait olan varlıkları ekonomiye kazandırmak, dış kaynak temin etmek, stratejik, büyük ölçekli yatırımlara iştirak etmek için Türkiye Varlık Fonu ve bu fona bağlı alt fonları kurmak ve yönetmek üzere Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketinin (Şirket) kurulması, yönetimi ve faaliyetlerine ilişkin esasları düzenlemektir.

Ekonomik büyüklüğü 2024 itibariyle 913,6 milyar TL’ye ulaşmıştır. 7 farklı sektörden 30 şirket, 2 lisans ve taşınmazlardan oluşan varlık portföyüne sahiptir. Fon, kamu iktisadi kuruluşlarının bir çoğunu bünyesinde toplamış olup bunların büyük çoğunluğu finansal hizmetler, ulaştırma ve lojistik, teknoloji ve telekomünikasyon ile enerji gibi sektörlerde faaliyet göstermektedir. Ayrıca Varlık Fonuna devredilen şirketlerin hepsi kar eden, kamunun gözde şirketlerinde.

Dünya genelinde faaliyette bulunan ulusal varlık fonlarının ekonomik büyüme ve ulusal refahın korunarak gelecek nesillere aktarılması, makroekonomik politikalarla mali istikrarın sağlanması ve ekonomik kalkınmanın desteklenmesi  gibi hedefleri bulunurken Türkiye Varlık Fonunun bunlara yönelik hedeflerinin bulunmadığı anlaşılmaktadır. Türkiye Varlık Fonu Kanununda da belirtilen şekilde profesyonel yönetim ilkelerine göre yönetilip yönetilmediği şüphelidir. Aynı zamanda 2024 yılı sonlarına gelinirken Türkiye Varlık Fonunun 2023 yılı Faaliyet Raporunun bile daha kamu oyuna açıklanmaması Fonun tam olarak şeffaf olmadığını göstermektedir.

20 Ağustos 2024 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı gereğince aralarında Koza Altın İşletmeleri Anonim Şirketi'nin de bulunduğu 12 şirketin Hazine'ye ait olan hisselerinin tamamı Türkiye Varlık Fonu'na aktarıldı. 

Burada sormak gerekir, Varlık fonuna devredilen ve kar eden bu kamu şirketleri, varlık fonuna devredildikten sonra zarar etmeye başladılar. Bu aktarım ile Varlık Fonu zararlarını kapatıp, hormonlu büyüme mi sağlıklı büyüme mi olacağını izleyen yıllarda hep beraber göreceğiz.

Hisseleri TVF’ye aktarılacak 12 şirketin listesi şu şekilde:

Koza-İpek Holding Anonim Şirketi

İpek Doğal Enerji Kaynakları Araştırma ve Üretim Anonim Şirketi

Koza Anadolu Metal Madencilik İşletmeleri Anonim Şirketi

ATP İnşaat ve Ticaret Anonim Şirketi

ATP Havacılık Ticaret Anonim Şirketi

ATP Koza Turizm Seyahat ve Ticaret Anonim Şirketi

REK-TUR Reklam Pazarlama ve Ticaret Limited Şirketi

Koza Prodüksiyon ve Ticaret Anonim Şirketi

Ipek Online Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi

Koza Altın İşletmeleri Anonim Şirketi

Özdemir Antimuan Madenleri Anonim Şirketi

Koza Ipek Tedarik Danışmanlık ve Araç Kiralama Ticaret Anonim Şirketi

Bu şirketler FETÖ iltisaklı şirketler olup bugüne kadar kayyum yönetimindeydiler. Yani, hisse sahiplerinin mülkiyet hakları korunmakla beraber, şirketlerin yönetimi devletin görevlendirdiği kişilerdeydi. Bugünden itibaren ise şirketlerin eski sahiplerinin şirket üzerindeki sahiplikleri sona erdirilmiş ve şirketlerin yeni sahibi Türkiye Varlık Fonu olmuştur. 

Her ne kadar yapılan işlem FETÖ çetelerine ait şirketlerin kamulaştırılması gibi dursa da unutulmamalıdır ki bu aynı zamanda mülkiyet hakkına bir müdahaledir. Umarız ki yapılan bu işlem tazminat yükü olarak halkımıza geri dönmez. Döndüğünde bu kamulaştırılan yada el konulan şirketlerin bedelini halk mı ödeyecektir?