Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Takunya Anayasası mı demokrasi mi

Ne verseniz yetinmiyor,daha fazlasını istiyorlar: Ne mı istiyorlar? Daha fazla yetki, daha fazla kaynak, tartışılmaz, karşı konulmaz, itiraz edilemez bir otorite ve sınırsız güç. 

177 Maddelik 1982 Anayasası ile  21 kez oynanmış, 96 maddesi değiştirilmiş. Çok istedikleri, Türkiye'yi uçuracağını söyledikleri başkanlık sistemine geçilmiş. Ama yine mutsuzlar, yine  memnun değiller.

Hangi maddelerin değişmesini istiyorsunuz sorusuna somut bir yanıtları yok. Soruyu yuvarlak laflarla geçiştiriyorlar.Ne kadar değişiklik yapılırsa yapılsın, 1982 Anayasasını, ruhuna sinmiş darbe tortularından arındırmanın olanaksız olduğunu söylüyorlar.

Birey, eleştirel akıl, özgür düşünce, hukuk, lâiklik,  demokrasi,  yargı bağımsızlığı gibi kavramlara yabancı bir iklimde yetişmişler.Askeri darbelere karşılar ama, takunya darbesine itirazları yok. Ütopyaları; halk yerine ümmet, özgür birey yerine efendiye kayıtsız şartsız itaat eden müntesip, uygar toplum yerine, orta-çağ  sosyolojisine hapsolmuş tebaa. Fiziksel varlıklarıyla günümüzde, ruh halleri ile geçmişte yaşıyorlar. 

Sorunun temelinde 29 Ekim 1923'e düşünsel ve duygusal itiraz var. 29 Ekim 1923, onlara, hilafet ve saltanatın, yani ideallerindeki siyasal/ dinsel/ sosyolojik modelin tasfiyesini hatırlatıyor. 29 Ekim 1923, Yeni Osmanlıcı algının ötekisi, karşıtı, küfür modeli anlamına geliyor.   

Sivil Anayasaya (!), Türk devrimi, Türk modernleşmesi ile son ve kesin hesaplaşmanın hukuk dayanağı, hukuk zırhı, hukuk silahı olarak  ihtiyaçları var. 

Bir türlü toplumsal talebe dönüştüremedikleri, halkın gündemine sokamadıkları, şu ana kadar gerçekleştiremedikleri Sivil Anayasa,   tasarlanan Takunya darbesine hukuk meşruiyeti sağlamak için  gündemden düşürülmüyor.

Ulus devlet üniter yapı karşıtı, bölücü, kökten dinci, çekirdek koalisyonun, sivil maskeli darbe için yeterli sayısallığı sağlayamayacağını görüyorlar. Bu nedenle, yetmez ama evetçilerle, akillerle,  etnik virüs bulaşmış solla, Cumhuriyet karşıtı koalisyonu genişletmek istiyorlar.  

CHP'nin, tek parti dönemi uygulamaları, darbe yandaşlığı, statükoculuk, sivil Anayasa karşıtlığı vs.suçlamalarıyla sindirilerek, koalisyona dahil edilmesinin ya da pasif desteğinin sağlanması halinde takunya darbesinin önünde hiçbir engel kalmayacağını  çok iyi biliyorlar.   

Gönüllerindeki, takunya diktasına yol verecek "Emirname", dillerindeki, lokman hekim reçetesi gibi her derde derman "Sivil Anayasa"!

Türk Milleti, önümüzdeki dönemde Cumhuriyetten geriye kalan son tortuları da ortadan kaldıracak olan Takunya Anayasası mı Hukuk Devleti mi sorusuna yanıt verecek.