Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
38,1194
Dolar
Arrow
34,1906
İngiliz Sterlini
Arrow
45,8038
Altın
Arrow
2896,0000
BIST
Arrow
9.562

Tarihi tersten okumanın ağır faturası

Tarihten tersten okumanın Türkiye’ye çıkardığı ağır faturanın sorumluları hiç üzerlerine alınmıyorlar. Bırakın özeleştiriyi, bırakın yanlıştan dönmeyi, siyasi körlüklerinin, stratejik cinnetlerinin maliyetini yine milletin sırtına yükleyecekler. Güncel gerçekliğe sırt çevirip, şizofrenik hayal dünyasının, düşsel kurgusallığın tutsağı bir anlayışın ülkeyi düşürdüğü duruma bakar mısınız?

Cumhuriyet’in kuruluş kodlarıyla doku uyuşmazlığı olan bir anlayışın gücü ele geçirmesi durumunda neler yaşanacaksa bire bir ona tanık olmaktayız. Reel politiğin yerini alan hayal politiğin bölgede ve dünyada yalnızlaştırdığı bir Türkiye, günümüzün acı gerçeğidir. Yarı sömürge durumuna düşen Osmanlının çöküşünden ders alan kurtuluş ve kuruluşun önderlerinin çağdaşlığı, ulus devleti, üniter yapıyı, laikliği esas alan devlet/rejim mimarisinin kirişleri kolonları birer birer tahrip edilirken alkışlayanlar kadar, tepkisiz seyredenleri de hiç kuşkusuz tarih  not edecektir!

Kuzeyimizde Ukrayna Rusya savaşı tüm hızıyla sürerken, güneyimizde, Gazze’den bölgenin geneline yayılıp neredeyse kapımıza dayanan yangının dışında kalabilecek miyiz? Siyasi iktidarın küçümseyip karikatürize ettiği “Eski Türkiye” de yaşasaydık bu soruya kolayca evet yanıtını verebilirdik. 29 Ekim 1923 kurgulu rejimin ana dinamikleriyle ayakta olduğu Eski Türkiye’’nin benzer durumlardaki tutumu, komşuları başta olmak üzere dış dünya tarafından bilinirdi. Çünkü Eski Türkiye, ciddi devlet geleneğiyle,  kurucu önderi Atatürk tarafından belirlenen dış politikayı titizlikle uygulamasıyla, barışçı tutumuyla, herkese güven veren bir ülkeydi.

Eski Türkiye, Atatürk’ün, Türk Dış Politikasının yol haritası oluşturan üç buyruğunu/vasiyetini titizlikle uygulayan bir devletti. Kurucu liderin bugün için de geçerliliğini koruyan, üç başlık altında toplanan vasiyetini merak edenler için kısaca not edelim:  

1 Emperyalist devletlerin kuyrukçuluğunu yapmayın

2 SSCB (Rusya ) ile ilişkililerinizi bozmayın

3 Arap dünyası ile aranıza mesafe koyun. Arapların iç çekişmelerine karışmayın

Türk hariciyesinin nitelikli diplomatlarının, reel dünya yerine hayal dünyasında yaşayan, liyakat yerine sadakatı esas alan bir anlayış tarafından  tasfiye edilmesinin acı sonuçlarını yaşıyoruz. Arap dünyasındaki Osmanlı karşıtlığından habersiz, sahaya dönen “Yeni Osmanlıcı” kardeşlerini özlemle beklediği sanısı  tümüyle bir düştür. Bu acınası aymazlığın gülünç duruma düşürdüğü Türkiye ise günümüzün çarpıcı gerçekliğidir! 

Güce dayanmayan böbürlenme, gerçeklikten uzak, şizofrenik saplantı, her türlü yanılsama, kişisel ise bireysel anlamda zararlara yol açar. Fakat ülkeyi yönetenlerin gerçek dışı, düş ötesi saplantıları ve bu doğrultudaki eylemleri, devlet kurumsallığını yerle bir etmekle kalmaz, ülkeyi büyük tehlikelerle karşı karşıya bırakır.  

Türkiye’nin yaşadığı acı gerçeklik tam da budur. Türkiye, acilen, bireysel saplantıların belirlediği tutarsız, gerçeklikten uzak, ülke çıkarlarıyla hiç örtüşmeyen savrulmalar yerine, devlet kurumsallığına ve geçmişin birikimini içinde barındıran devlet aklına geri dönmelidir. Aksi durumda yarın çok geç olabilir.