Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Rusya-Ukrayna Savaşı'na dair çarpıcı gerçekler! Ukraynalı erkeklerin askerden kaçış formülleri ve kapitalizm gerçeği

Rusya ve Ukrayna savaşında yeni bir aşamaya geçildi. Artık Rusya’nın savaşı mutlak şekilde kazandığı değerlendiriliyor.

Geçen hafta Rusya, Harkov’a girdi. ABD’nin Ukrayna ile yaptığı görüşmelerde masaya oturma zamanının geldiğini dile getirdiği uluslararası kamuoyuna yansıdı.

Peki, Ukrayna’da gerçekten neler oluyor?

Ukrayna’da yaşayan iş insanı Türklerle iletişim kurduğumda, tablonun Ukraynalılar için hiç de iç açıcı olmadığını dile getiriyorlar.

Savaşın başlarında Ukrayna milliyetçiliği, bilindiği üzere, zirveye çıkmıştı. Rusya’ya karşı beklenenin ötesinde güçlü bir direniş söz konusuydu.

Hatta Ukraynalı erkeklerin 300 Spartalıya dönüştüğü, bir kahramanlık hikâyesi yazmak için çok istekli oldukları aktarılıyordu. Kiev’de askerlik şubelerinde kuyruklar oluştuğunu hatırlatayım.

Ancak şu an durum bunun tam tersi.

Şimdi birçok Ukraynalı erkek, askere alınma korkusuyla evlerinden çıkmıyor; alışverişi ise kadınlar yapıyor.

SAVAŞ KOŞULLARI ÇOK ZOR

Kiev’in, ABD ve Almanya’nın sağladığı imkânlarla hava saldırılarına karşı iyi korunduğu düşünülüyor.

Ukraynalılar, telefonlarına indirdikleri uygulamalarla füze saldırılarından haberdar oluyor. Kiev’in genel hatlarıyla güvenli olduğu belirtiliyor.

Savaş koşulları ise son derece zorlu. Çünkü kara savaşına dönüşen bir süreç söz konusu ve her iki tarafın askerlerinin çoğunlukla sahada yüz yüze karşı karşıya kaldığı ve yakın çatışmaların yaşandığı bildiriliyor.

Öte yandan, bazı Ukraynalı erkeklerin çeşitli formüller üreterek askerden kaçtığı bilgisine ulaştım. Askerden kaçan erkeklerin kaçış formülleri ise hayli ilginç.

Bazıları, Yahudi kıyafetleri giyerek ve polis çevirmelerinde “Şalom” diyerek selam veriyor; bazıları ise bıyıksız sakal bırakan Dağıstanlı Müslümanları taklit ediyormuş. Böylece “Ben Ukraynalı değilim, Yahudi veya Müslüman başka milletlere mensubum” mesajı veriyorlarmış.

Tahmin edileceği üzere Ukrayna ekonomisinin durumu da pek iç açıcı değil.

Ayın belli zamanlarında, dış ülkelerden gelen finansal desteklerle ilişkilendirilen bir bolluk sürecinin yaşandığını öğrendim. Bu günlerde perakende satışları artıyor, sonra yeniden durağanlaşıyor.

İlginç olan ise her iki ülkenin askerlerinin ekonomik durumlarının güçlendiği yönünde edindiğim bilgiler.

Her iki ülkede de kadınların pırlanta alımını hızlandırdığı, özellikle Rus üst düzey askerlerin eşlerinin pırlanta alımına yöneldiği bildiriliyor.

En önemlisi ise Ukrayna’ya savaşın başından bu yana destek veren ABD ve Avrupa ülkelerine bağlı önemli markaların ticarete kaldıkları yerden devam etmesi.

Mesela ünlü ABD’li fast food markası McDonald’s, Rusya’da sadece isim değiştirmiş. McDonald’s, Zara, H&M, KFC gibi ünlü markaların ticareti hiç aksamadan devam ediyor. Avrupalı ve ABD’li markaların sadece tabela değiştirerek ürün ve hizmet satmaya devam ettiği görünen bir gerçeklik. Anlayacağınız, kapitalist çıkarlar her zaman olduğu gibi Ukrayna savaşında da tüm açıklığıyla ortaya saçılıyor.

HALK MASAYA OTURULSUN İSTIYOR

Almanlar da ticaretlerini Belarus, Kazakistan, Gürcistan gibi ülkeler üzerinden devam ettiriyor. Rus ekonomisinin, ABD ve Avrupa medyasının yansıttığı gibi savaştan etkilenmediğini söylemek mümkün.

Ukrayna halkının artık yenilgiyi kabul ettiği ve sürecin daha kötüye gitmeden iktidar temsilcilerinin Rusya ile masaya oturmasını istediği bildiriliyor.

Ayrıca Ukrayna devleti, Rusya’nın hâkimiyetini ilan ettiği bölgelerde gayrimenkul kayıplarına yönelik tepkileri azaltmak için kayıpların yüzde sekseni oranında ödemeler yapıyor. Bu ödeme sadece gayrimenkul alımında kullanılabiliyor ve aslında savaşın kesin olarak kaybedildiğinin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. Böylece Zelensky’ye yönelik tepkilerin azaltılması hedefleniyor.