İnsanlığın tarihi kadar kadim olan bir unsur propaganda. Aynı zamanda da güncelliğini koruyan bir unsur. Belirli fikirlerin yeşermesini sağlama ve yayma hedefini taşımakta.
Propaganda faaliyetlerine en ileri demokratik idarelerden en otoriter sistemlere dek tüm toplumlarda rastlanmakta. Bireylerin ve toplulukların ikna edilmesi, kazanılması ya da rızasının alınması hususunda önemli bir iletişim yöntemi. Kelime anlamına bakıldığında Latince, “bahçıvanın taze bir bitkinin filizlerini yeni bitkiler üretmek amacıyla yeniden toprağa dikilmesi” manasına gelmekte olan “Propagare” kelimesinden alınmıştır.
İnsanlar günlük yaşantıları esnasında birçok propaganda uygulamasıyla karşılaşmakta. Özellikle siyaset arenasındaki aktörler, topluluklar üzerinde egemenlik sağlayabilmek için kitlelerle iletişim kurma zorunluluğuyla karşı karşıya. Siyasal süreç bir iletişim sürecidir çünkü. İletişimi sağlamadan amaçlanan kitlelere iletileri göndermek mümkün değildir.
Siyasal iletişim, siyasi liderlerin, kitle iletişim araçlarının ya da yurttaşların kullanmış oldukları dil ve sembollerin, kişilerin tutumları veya davranışları üzerindeki etkilerini gözlemlemeyi hedefleyen bir sürecin adıdır.
Siyasal iletişim ve propaganda siyasetin tüm alanlarını ve geniş bir zaman dilimini kapsayan bir özelliktedir. Siyasal iletişim ve propaganda arasında sıkı bir ilişki bulunmaktadır. Öyle ki kimi zaman siyasal iletişimin propaganda olarak tanımlandığı durumlar görülebilmektedir.
Siyasal iletişim bakımından propaganda kavramının devreye girmesiyle, siyasal iletişim toplum içinde ve toplumlar arasında önemli roller oynamaya başlamıştır. Siyasi partilerin başarılı olmak için sürdürdükleri faaliyetlerin başında yer alan siyasal propaganda, günümüzde farklı yöntem ve biçimlerde yapılmaktadır. Siyasal iktidarı elde etmeyi ve elde tutmayı amaçlayan tüm etken süreçler, iletişim teknikleri kullanılarak sürdürülmektedir.
Yoğun propagandaya, iletişim ve siyasal iletişim yöntemlerine kitle iletişim araçları üzerinden tabi tutulduğumuz bir dönemdeyiz. Esasında fikirlerin çok da tartışılmadan kabul görmesini amaçlayan propaganda faaliyetleri, rızayı imal etme / rızamızı temin etme çabasıyla sürüyor… Ortaya atılan tezlerin antitezi, karşı fikirler ise ne derece etkili?
Bu konu ayrı bir tartışma konusu…
Devam edeceğiz…
Kaynaklar:
-William H. RİKER, Siyasi Manipülasyon Sanatı. çev. Hakan Yurdakul, Nehir Yayınları, İstanbul, 1997.
-Emine YAVAŞGEL, Siyasal İletişim Kavramlar ve Ardındakiler, Babil Yayıncılık, Ankara, 2004.
-Aysel AZİZ, Siyasal İletişim, 2.Basım, Nobel Yayınları, İstanbul, 2007.
Çok Okunanlar

Beşiktaş, İstanbulspor ile hazırlık maçı oynayacak

Ünlü isimlerden 'İmamoğlu'na destek! Sandıklara akın ettiler

Türkiye-Macaristan maçı yayını

Türkiye, Macaristan karşısına çıkıyor

Türkiye-Macaristan maçı sona erdi

İmamoğlu'nun hakimlikteki savunması ortaya çıktı

İmamoğlu operasyonu: İstanbul İhanetten kurtuldu mu?

Ünlülerden 'Ekrem İmamoğlu' tepkisi!

Macaristan-Türkiye maçı yayını başladı

İşte çok konuşulan 2 senaryo! O ihtimal masadan kalktı