BİLİMSEL HUKUK
Hak kavramı hepimizin dilinde, hepimizin hep aklındadır. Ancak insanlık, iki ayağı üzerinde yürüdüğünden beri hak, bir türlü hayata geçmemiştir. Hak, özlediğimiz adalete bir türlü dönüşmemiştir
Öyleyse hak nedir?
Ölçüdür. Hak nesnesinden, öznesine belli bir ölçüde düşen paydır.
Bu durumda doğru anlaşılması ve doğru uygulanması için hak nesnesinin ne olduğu çok iyi bilinmelidir. Hak nesnesini doğru tespit edemezsek o zaman hakkın uygulamasında ciddi karışıklıklar olur.
Hak nesnesi nedir?
Uzayda var olan her şey hak nesnesi olabilir. Bazen su olabilir. Bazen ekmek, toprak olabilir. Bazen taş, para olabilir. Yani var olan her şey, hak nesnesi olabilir. Hak nesnesi, varlıktan aldığımız bir ölçüdeki paydır, varlığın kendisidir.
Hakkın bir unsuru da hak sahibidir. Hak- edendir eylemleriyle emeğiyle hak edendir. Hakkın bir bedeli vardır, o bedeli ödeyenindir. Hak sahibine hakkın öznesi de denir. Hakkın belirlediği payın sahibi demektir. Demek ki hakkı belirlerken hak sahibini yani hak öznesini de dikkatli bir şekilde belirlemek gerekecektir.
Genellikle klasik hukuk kitaplarında hak meşru menfaat olarak tanımlanmaktadır. Çok eksik bir tanımdır. Hak menfaat değildir. Hak, hak edilen paya denir. Bir emek karşılığı elde edilen belli bir ölçüdeki paydır.
Yani "hak" derken genellikle insan hakları olarak anlarız. Halbuki hak sahibi tek başına insan değildir.
İnsan hakkın öznesi de nesnesi de olabilir. Bütün canlıların hakkı vardır. Kurdun, kuşun hakkı vardır. Dağın, taşın hakkı vardır. Bütün canlı ve cansız varlıklar hak sahibi olabilir.
Hakkın amacı, konusu, zamanı, mekanı, eylemi, miktarı ve ölçüsü, hakkın temelindeki gerçeğin niteliği, hakkın özü, hakkın sonucu ve bu sonucun getirdiği nefretle sevgi, bir bütün olarak incelenip hakkın dayandığı olgu tahlil edilip ondan sonra uygulanmalıdır.
Yeteri kadar hak bilinci olmayanın adalet bilinci de yoktur. Adalet bilinci olmayanın yüreğinde insaf ve merhamet yoktur.
Doğru hak bilincinin oluşabilmesi için hem beyin faaliyeti hem duygusal faaliyet gerekmektedir. Daha açık ifadeyle hak kavramı iyi araştırılıp düşünülmeli, akıl yoluyla tespit edilmelidir. Sevgi yoluyla araştırılmalıdır.
Sonsuz sevgiyle bağ kuramayan bir insan, hak tespit edemez. Hak uygulayamaz hakkın temelindeki gerçeği bulup adaletle karar veremez, o ancak zulüm üretebilir.
Daha sonraki yazılarımda hakkın bütün unsurları ayrı ayrı incelenecektir.
Bu konuda aklımın erdiği, gücümün yettiği kadarıyla bir kapı açmaya çalışıyorum. Dilerim daha büyük yetenekler, farklı bakış açıları hak kavramına daha büyük anlamlar katar, daha büyük pratikler kazandırır.
Buradan şöyle bir sonuca varabiliriz: Vicdan sahibi olmayanın hakkı bilmesi, bulması ve uygulaması, adalete ulaşması mümkün değildir.
Ve canavarlaşan insanlık.
İsrail, Gazze, Hamas Avrupa, Amerika, vicdan duygusu, İsrail'i savunan diller, İsrail'i için duaya kalkan eller, İsrail'in oyuncağı hatta tasmalı bir canavarı durumunda olan gerici dinciler....
Hepsini şöyle bir aklımdan geçirdim... Şöyle bir dünyaya baktım.
Vardığım sonuç insanlığın dizginlenemez bir şekilde canavarlaşmaya koştuğu... İnsanlık giderek insanlıktan çıkıyor. Gazze kuşatma altında bütün eğlence yerleri barlar pavyonlar müzik sesleriyle zil sesleriyle zevk nameleri ile dolup taşıyor.
Vicdanlar taşlaşmış... Ey insanlık! Ey insanlık dramına tepkisiz kalanlar, aldırmayanlar... Devam edin susun ama unutmayın sıra size de gelecek.
Değil mi ki zulüm karşısında susuyorsunuz, siz de zulme uğrayacaksınız. Bunlar daha iyi günleriniz.
"İsrail'den bana ne, Gazze'den bana ne" diyen insanlar! Dayanışmayı unuttunuz ve bunun şüphesiz bir karşılığı olacaktır hayatın devamında....
Yazık olacak.
Çocuklara ve çiçeklere yazık olacak.
Kuşlara kuzulara yazık olacak.
Yazık olacak bu güzelim mavi dünyaya.
Dilerim çok geç olmadan insanlık, dünya çapında dayanışma toplumuna dönüşerek bu zulümden kurtulur. Dilerim güneşli günler görürüz.
Dilerim güzel günler görürüz.
Ama şimdi ben insanlığımdan utanıyorum. Gazze'ye aldırmayan insanlığını yitirmiştir. Siz, siz olun vicdanı taşlaşmışlardan olmayın....
Çok Okunanlar
Gelinim Mutfakta kim elendi? 10 bileziği kim aldı? 22 Kasım 2024 puan durumu
Netenyahu'yu tutuklayacak ülkeler belli oldu!
Lüks araba markası Jaguar logosunu neden değiştirdi? Yeni logosu ne oldu?
21 Kasım 2024 reyting sonuçları: Perşembe günü hangi yapım birinci oldu?
Mauro Icardi’nin Greeicy ile kulis paylaşımı Nara’yı çileden çıkardı
İsmi Fenerbahçe ile anılıyordu: Al Nassr'da flaş Talisca gelişmesi
Ağır hasarlı araçlar trafikten çekilecek
23 Kasım 2024 günlük burç yorumu
Kayserispor - Fenerbahçe maçı ne zaman, saat kaçta? Hangi kanalda?
Samsun’da intihar eden Kavaklı ile aynı mülakata giren genç 12punto’ya konuştu