Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
38,2634
Dolar
Arrow
34,1520
İngiliz Sterlini
Arrow
45,9557
Altın
Arrow
2934,0000
BIST
Arrow
9.777

Hak, gerçek ve güç

BİLİMSEL HUKUK

Hak kavramı hepimizin dilinde, hepimizin hep aklındadır. Ancak insanlık, iki ayağı üzerinde yürüdüğünden beri hak, bir türlü hayata geçmemiştir.  Hak, özlediğimiz adalete bir türlü dönüşmemiştir

Öyleyse hak nedir?

Ölçüdür. Hak nesnesinden, öznesine belli bir ölçüde düşen paydır.

Bu durumda doğru anlaşılması ve doğru uygulanması için hak nesnesinin ne olduğu çok iyi bilinmelidir. Hak nesnesini doğru tespit edemezsek o zaman hakkın uygulamasında ciddi karışıklıklar olur.

Hak nesnesi nedir?

Uzayda var olan her şey hak nesnesi olabilir. Bazen su olabilir.  Bazen ekmek, toprak olabilir. Bazen taş, para olabilir.  Yani var olan her şey, hak nesnesi olabilir.  Hak nesnesi, varlıktan aldığımız bir ölçüdeki paydır, varlığın kendisidir. 

Hakkın bir unsuru da hak sahibidir. Hak- edendir eylemleriyle emeğiyle hak edendir. Hakkın bir bedeli vardır, o bedeli ödeyenindir. Hak sahibine hakkın öznesi de denir. Hakkın belirlediği payın sahibi demektir. Demek ki hakkı belirlerken hak sahibini yani hak öznesini de dikkatli bir şekilde belirlemek gerekecektir.

Genellikle klasik hukuk kitaplarında hak meşru menfaat olarak tanımlanmaktadır. Çok eksik bir tanımdır. Hak menfaat değildir. Hak, hak edilen paya  denir. Bir emek karşılığı elde edilen belli bir ölçüdeki paydır. 

Yani "hak" derken genellikle insan hakları olarak anlarız. Halbuki hak sahibi tek başına insan değildir. 

İnsan hakkın öznesi de nesnesi de olabilir. Bütün canlıların hakkı vardır. Kurdun, kuşun hakkı vardır. Dağın, taşın hakkı vardır. Bütün canlı ve cansız varlıklar hak sahibi olabilir.  

Hakkın amacı, konusu, zamanı, mekanı, eylemi, miktarı ve ölçüsü, hakkın temelindeki gerçeğin niteliği, hakkın özü, hakkın sonucu ve bu sonucun getirdiği nefretle sevgi, bir bütün olarak incelenip hakkın dayandığı olgu tahlil edilip ondan sonra uygulanmalıdır.

Yeteri kadar hak bilinci olmayanın adalet bilinci de yoktur. Adalet  bilinci olmayanın yüreğinde insaf ve merhamet yoktur. 

Doğru hak bilincinin oluşabilmesi için hem beyin faaliyeti hem duygusal faaliyet gerekmektedir. Daha açık ifadeyle hak kavramı iyi araştırılıp düşünülmeli, akıl yoluyla tespit edilmelidir. Sevgi yoluyla araştırılmalıdır. 

Sonsuz sevgiyle bağ kuramayan bir insan, hak tespit edemez. Hak uygulayamaz hakkın temelindeki gerçeği bulup adaletle karar veremez, o ancak zulüm üretebilir.

Daha sonraki yazılarımda hakkın bütün unsurları ayrı ayrı  incelenecektir. 

Bu konuda aklımın erdiği, gücümün yettiği kadarıyla bir kapı açmaya çalışıyorum. Dilerim daha büyük yetenekler, farklı bakış açıları hak kavramına daha büyük anlamlar katar, daha büyük pratikler kazandırır.

Buradan şöyle bir sonuca varabiliriz: Vicdan sahibi olmayanın hakkı bilmesi, bulması ve uygulaması, adalete ulaşması mümkün değildir.

Ve canavarlaşan insanlık.

İsrail, Gazze, Hamas Avrupa, Amerika, vicdan duygusu, İsrail'i savunan diller, İsrail'i için duaya kalkan eller, İsrail'in oyuncağı hatta tasmalı bir canavarı durumunda olan gerici dinciler.... 

Hepsini şöyle bir aklımdan geçirdim... Şöyle bir dünyaya baktım. 

Vardığım sonuç insanlığın dizginlenemez bir şekilde canavarlaşmaya koştuğu... İnsanlık giderek insanlıktan çıkıyor.  Gazze kuşatma altında bütün eğlence yerleri barlar pavyonlar müzik sesleriyle zil sesleriyle zevk nameleri ile dolup taşıyor.

Vicdanlar taşlaşmış... Ey insanlık! Ey insanlık dramına tepkisiz kalanlar, aldırmayanlar... Devam edin susun ama unutmayın sıra size de gelecek.

Değil mi ki zulüm karşısında susuyorsunuz, siz de zulme uğrayacaksınız. Bunlar daha iyi günleriniz.

"İsrail'den bana ne, Gazze'den bana ne" diyen insanlar! Dayanışmayı unuttunuz ve bunun şüphesiz bir karşılığı olacaktır hayatın devamında.... 

Yazık olacak.

Çocuklara ve çiçeklere yazık olacak.

Kuşlara kuzulara yazık olacak.

Yazık olacak bu güzelim mavi dünyaya.

Dilerim çok geç olmadan insanlık, dünya çapında dayanışma toplumuna dönüşerek bu zulümden kurtulur. Dilerim güneşli günler görürüz.

Dilerim güzel günler görürüz.

Ama şimdi ben insanlığımdan utanıyorum. Gazze'ye aldırmayan insanlığını yitirmiştir. Siz, siz olun vicdanı taşlaşmışlardan olmayın....