Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8385
Dolar
Arrow
34,1542
İngiliz Sterlini
Arrow
44,9695
Altın
Arrow
2916,0000
BIST
Arrow
9.109

Türkiye'nin pek çok noktasında görülen meteor heyecanlandırdı

Türkiye'nin birçok ilinde görülen ve yurttaşlar tarafından kameraya alınan görüntülerde gökyüzündeki parlak bir cismin varlığı dikkat çekiyor. İstanbul, Sakarya, Çorum ve Kocaeli'de çekilen meteor görüntülerine Türkiye Uzay Ajansından açıklama geldi.

Türkiye'nin pek çok noktasında görülen meteor heyecanlandırdı

İSTANBUL SEMALARINDA PARLAK CİSİM

İstanbul'da gökyüzünde görülen parlak cisim merak uyandırdı. Cismi gören vatandaşlar o anları cep telefonlarıyla kaydetti.

İstanbul'da semalarında akşam saatlerinde görülen parlak bir cismin merak uyandırdı. Birçok ilçede görülen cismin henüz ne olduğu belirlenemezken, gören vatandaşlar o anları şaşkınlık içinde izleyerek telefonlarıyla kaydetti.

SAKARYA'DA GÖKYÜZÜ AYDINLANDI

Sakarya semalarında görülen ve göktaşı olduğu iddia edilen parlak cismin gökyüzün aydınlattığı anlar saniye saniye kaydedildi.

Sakarya ve birçok ilde gökyüzünde görülen parlak cisim vatandaşları heyecanlandırdı. Gökyüzünde belirerek düşen ve göktaşı olduğu iddia edilen cisim adeta geceyi gündüze çevirdi. Cismin düştüğünü görenler telefonlara sarılarak o anları saniye saniye kaydetti.

KOCAELİ'DE METEOR YORUMLARI YAPILDI

Kocaeli'de havada süzülen parlak cismi gören vatandaşlar telefonlarına sarıldı. Cismin meteor ve roket olduğunu iddia eden vatandaşlar merakla süzülen cismi izledi.

Kocaeli'de havada parlak cisim vatandaşlar o anları cep telefonlarıyla kaydetti. Merak uyandıran cismi gören vatandaşlar, "Vallahi bir şey düşüyor, roket herhalde, uydu değil bu. Bu ne, anlamadım? Meteor düşüyor. Meteor bu, 3 parça halinde, bulursak zengin oluruz" gibi konuşmalarla görüntüleri cep telefonu kamerasıyla kaydetti.

ÇORUM'DA DA PARLAK GÖKCİSMİ HEYECANI YAŞANDI

Çorum'un Alaca ilçesinde gökyüzünde görülen ve göktaşı olduğu iddia edilen parlak cisim geceyi aydınlattı. O anları cep telefonuyla görüntüleyen vatandaşlar ise büyük heyecan yaşadı.

Çorum'un Alaca ilçesinde gökyüzünde hareket halinde tanımlanamayan parlak bir cisim görüldü. Parçalar halinde ilerleyen cismi gören vatandaşlar, cep telefonlarıyla o anları görüntüledi. Kameraya yansıyan görüntülerde vatandaşların büyük heyecan yaşadığı görüldü.

Alaca ilçesinde Gıyasettin Yılmaz isimli vatandaş, “İlçeden köye geldiğimizde araçtan malzeme indirirken çocuklar, 'ışık geçiyor' dediler. Baktık, göktaşı, uydu olabilir dedik. Çocuğa hemen video çektirdim. Çok hızlı geçti. Sanki minareye çarpacak gibi geçti. Sonra köyün doğu tarafında kayboldu. Doğu tarafına ilerlerken parçalanıp gidiyordu” dedi.

TÜRKİYE UZAY AJANSINDAN METEOR AÇIKLAMASI GELDİ

Türkiye'nin çeşitli yerlerinde, bu gece gökyüzünde görülen meteorun, sosyal medyada çok sayıda kullanıcı tarafından paylaşılması üzerine, Türkiye Uzay Ajansı (TUA) buna ilişkin bilgi paylaştı. 

TUA'nın, sosyal medya hesabı X'ten, bu gece ülkenin çeşitli noktalarından izlenen meteor olayına ilişkin bilgi paylaşımı yapıldı.

Söz konusu meteorun heyecana neden olduğu ve sosyal medyada çok sayıda kişi tarafından paylaşıldığı belirtilen açıklamada, meteorların atmosferden girişi sırasında oluşan renklerin gök taşının kimyasal bileşimi, hızı ve Dünya atmosferinde bulunan gazlar gibi etmenlere bağlı olarak farklılık gösterdiği aktarıldı.

Paylaşımda, meteorlara dair şu detaylara yer verildi:

"Kimyasal bileşim: Meteorda bulunan farklı elementler, Dünya atmosferinde yanarken farklı renkler oluşturabilmektedir. Örneğin, sodyum parlak turuncu-sarı bir renk oluşturabilirken magnezyum yeşil veya mavi tonlar, iyonize kalsiyum ise mor renk meydana getirebilmektedir. Meteorda bulunan bu elementler, atmosferik giriş sırasında görülen renklerin oluşmasında önemli bir etkendir.

Hız: Daha hızlı hareket eden meteorlar, daha parlak ve renkli görüntüler oluşturmaktadır.

Atmosfer koşulları: Atmosferdeki farklı gazlar, buharlaşan meteorid materyali ile etkileşime girerek belirli renkleri yayabilmektedir. Örneğin, oksijen ve azot atomları kırmızı renkler oluşturmaktadır.

Meteoridin boyutu: Daha büyük meteoridler, girişlerinde daha fazla enerji salarak daha yoğun renkler oluşturabilirler. Genel olarak, bu faktörler çeşitli renklerin ortaya çıkmasına neden olur, bu da her meteorik olayı benzersiz ve görsel olarak etkileyici bir doğa olayı haline getirmektedir."

 


Haber Kaynağı : İHA

gökyüzü İstanbul kocaeli meteor Sakarya