Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Trump bir eyalette daha seçime girmekten men edildi: 'Kalkışmacılar seçime katılamaz'

ABD'nin Illinois eyaletinde bir yargıç, Trump'ın seçimlere giremeyeceğine hükmetti. Karara gerekçe olarak Trump'ın 6 Ocak 2021'de başkentte çıkan ayaklanmaya katılması gösterildi.

Trump bir eyalette daha seçime girmekten men edildi: 'Kalkışmacılar seçime katılamaz'

Colorado ve Maine eyaletlerinin ardından Illınois eyaletinde de Donald Trump'ın başkan adayı olamayacağına karar verildi. Illınois'de yargıç, Trump'ın 2021 seçimleri yapılırken başkentte çıkan ayaklanmada rolü olduğuna, bu nedenle anayasaya göre başkan adayı olamayacağına hükmetti. Karara göre, Trump cumhuriyetçiler tarafından aday gösterilse bile verilen oylar geçersiz sayılacak. 

Yargıç Tracie Porter, Illınois Eyaleti Seçim Kurulu'nun bir ay önce aldığı Trump'ın seçime katılabileceği kararını bozdu. Fox News’in mahkemeden elde ettiğini iddia ettiği belgelere göre, yargıç kurulun kararını değiştirmesini, aksi halde Trump’a verilen oyların iptal edileceğini’ belirten bir yazı gönderdi. Habere göre, yargıç yazısında 'ayaklanmacıların seçime katılamayacağını' vurguladı.

Porter, karara gerekçe olarak ABD Anayasası'nın 14. maddesini gösterdi. 14. maddeye göre hükümete karşı 'ayaklanma' suçu işlemiş kişiler, kamu görevinde bulunamaz ya da eskiden bulundukları kamu görevlerine geri dönemez. 

Daha önce Colorado ve Maine eyaletlerinde, açılan davalar üzerine eyalet mahkemeleri benzer bir karar vermişti. Buna karşın Illınois'deki karar, Trump dava edildiği için verilmedi. Yargıç Porter, bir ay önce Eyalet Seçim Kurulu'na yapılan itirazların reddedilmesi nedeniyle, 28 Şubat Çarşamba günü kurula bir yazı göndererek kararlarını değiştirmesini talep etti. 

CNN'in haberine göre, Porter kararını kısa süreliğine dondurdu ve Trump'a itiraz etmesi için süre tanıdı. 

Trump, daha önce Maine ve Colorado'da verilen kararları ABD Yüksek Mahkemesi'ne taşımıştı. ABD medyasında yer alan haberlere göre, Yüksek Mahkeme'nin Trump'la ilgili verilen kararları bozması bekleniyor. 



Haber Kaynağı : 12punto

Donald trump ABD ABD seçimleri