Hazine anaparadan fazla faiz ödeyecek: 'Geleceğe ipotek koydular'
2024 yılı sonunda Türkiye'nin borç yükü giderek artarken, 2025 yılı için planlanan Hazine Finansman Programı anaparadan fazla faiz ödemesi öngörüyor. İç borçlanmada vade kısalırken, maliyetler artmaya devam ediyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan 2025 yılı Hazine Finansman Programı, gelecek yıl için öngörülen borç ve faiz yüküne dair çarpıcı veriler ortaya koydu. Orta Vadeli Program ve Merkezi Yönetim Bütçesi öngörüleriyle hazırlanan programa göre, 2025 yılında Hazine anapara ödemesinden daha fazla faiz ödeyecek.
Geçen yıl 65,1 ay olan nakit iç borçlanmanın ortalama vadesi, 2024 yılının Ocak-Ekim döneminde 48,6 aya kadar düştü. Bu durum borçlanma vadesinde 16,5 aylık bir kısalmaya işaret ediyor. Yıl sonu itibarıyla Hazine’nin 1 trilyon 72,3 milyar TL’si anapara ve 1 trilyon 180 milyar TL’si faiz olmak üzere toplamda 2 trilyon 252 milyar TL borç ödemesi bekleniyor.
2025 yılı için ise 1 trilyon 373,2 milyar TL anapara ve 1 trilyon 868,7 milyar TL faiz olmak üzere toplam 3 trilyon 241,9 milyar TL ödeme yapılması öngörülüyor. Bu borcun 2 trilyon 385 milyar TL’sinin iç borç, 856,9 milyar TL’sinin ise dış borç olması bekleniyor.
ENFLASYONLA MÜCADELEDE YANLIŞ YOLDAYIZ
Ekonomist Prof. Dr. Mehmet Şişman, faiz yükünün anaparayı geçmesini ve vadenin kısalmasını olumsuz bir gelişme olarak değerlendirdi. Şişman, “Finansman maliyeti artıyor. Ortalama iç borçlanma faizi geçen yıla göre yüzde 15'ten fazla arttı. Enflasyonun artış hızı düşmediği sürece bu tablo değişmeyecek. İç borçlanma maliyetindeki yükseliş, enflasyonla mücadelenin doğru yolda olmadığını gösteriyor" dedi. Şişman, enflasyonun yüksek seyrinin devam etmesi durumunda, iç borçlanma maliyetlerinin de yüksek kalacağını belirtti.
'GELECEĞE İPOTEK KOYDULAR'
Ekonomist Cevdet Akçay ise, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın 2025 yılı Merkezi Yönetim Bütçe sunumunda bütçeyi "yatırım bütçesi" olarak tanımlamasına tepki gösterdi. Akçay, "2025 yılı bütçesinin 1 trilyon 950 milyar TL’lik faiz gideri var ve borç yükü artarak ekonomiyi zor durumda bırakıyor. İktidar, öngörüsüz politikalarla borç yükünü artırarak ülkenin geleceğine ipotek koyuyor” dedi. Akçay, borçlanmanın sürdürülemez hale geldiğini ve bu durumun ekonomiyi zorlayacağını vurguladı.
Haber Kaynağı : 12punto
İlgili Haberler
Çok Okunanlar
Gelinim Mutfakta kim elendi? 10 bileziği kim aldı? 22 Kasım 2024 puan durumu
Fenerbahçe En-Nesyri için Al-Nassr'den gelen rekor bonservisi reddetti
22 Kasım 2024 burç yorumları
BEDAŞ 22 Kasım'da İstanbul'da elektrik kesintisi yaşanacak mahalleleri açıkladı
Lüks araba markası Jaguar logosunu neden değiştirdi? Yeni logosu ne oldu?
Netenyahu'yu tutuklayacak ülkeler belli oldu!
Bakan Yusuf Tekin'den Teğmen Ebru Eroğlu ve diğer teğmenleri kurtaracak karar!
21 Kasım 2024 reyting sonuçları: Perşembe günü hangi yapım birinci oldu?
Mauro Icardi’nin Greeicy ile kulis paylaşımı Nara’yı çileden çıkardı
İsmi Fenerbahçe ile anılıyordu: Al Nassr'da flaş Talisca gelişmesi