11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü: Türkiye'de kız çocuğu olmak
Dünya Kız Çocukları Günü her yıl 11 Ekim'de kız çocuklarının haklarına ve toplumsal cinsiyet eşitliğine vurgu yapmak amacıyla kutlanıyor.
Bugün, 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü. Birleşmiş Milletler tarafından her yıl kız çocuklarının haklarına dikkat çekmek ve cinsiyet eşitsizliğiyle mücadele etmek amacıyla kutlanan bu özel gün, aynı zamanda okutulmayan ve ihmal edilen kız çocuklarının karşılaştığı acı gerçekleri gözler önüne seriyor.
Her yıl dünya genelinde milyonlarca kız çocuğu eğitim hakkından mahrum kalıyor. Gelişmekte olan ülkelerde, ailelerin yoksulluk, geleneksel baskılar ve cinsiyet ayrımcılığı gibi sebeplerle kız çocuklarını okula göndermemesi yaygın bir sorun. Bu durum, sadece kız çocuklarının geleceğini değil, toplumların kalkınmasını da engelliyor. Eğitimden yoksun bırakılan bu kız çocuklarının birçoğu, erken yaşta evlendirilerek ya da çalıştırılarak istismar ediliyor.
Daha da acısı, ihmal ve ihmalkârlık nedeniyle birçok kız çocuğu hayatını kaybediyor. Fiziksel ve duygusal şiddet, sağlık hizmetlerinden yararlanamama ve yoksulluk gibi faktörler, bu çocukların ölüme sürüklenmesine neden oluyor. Son yıllarda yaşanan trajik olaylar, bu konunun ciddiyetini bir kez daha hatırlatıyor. Pakistan'da eğitim hakkı için savaşan Malala Yousafzai gibi figürler, dünyanın dikkatini kız çocuklarının okutulmaması ve maruz kaldıkları şiddet konusunda çekmeye çalışsa da, ne yazık ki birçok kız çocuğu hala hayatını kaybetmeye devam ediyor.
Eğitimden mahrum bırakılan kız çocuklarının birçoğu, sağlık sorunlarına karşı savunmasız kalıyor. Doğru sağlık hizmetlerine erişememeleri, ihmalkârlık ve yetersiz beslenme gibi faktörler nedeniyle küçük yaşlarda hayatlarını kaybedebiliyorlar. Özellikle kırsal bölgelerde, kız çocukları arasında ölüm oranları endişe verici boyutlara ulaşmış durumda.
ÇOCUKLAR ÖLÜYOR
Türkiye'de 2023-2024 döneminde en az 914 çocuk önlenebilir nedenlerle yaşamını yitirdi. Bu ölümlerin bir kısmı kız çocuklarına ait olup, ihmallerin sonucunda gerçekleşen kazalar ve yaralanmalar başlıca ölüm sebepleri arasında yer alıyor. Özellikle tarım sektöründe çalışan kız çocukları, iş kazaları nedeniyle ölüm riskine daha fazla maruz kalıyor. 2023 yılında tarım sektöründeki çocuk işçilerin yoğun sömürüsü sonucu çok sayıda kız çocuğu hayatını kaybetti. Kız çocuklarının ölüm oranı, iş cinayetlerinde hayatını kaybeden kadınlardan iki kat daha fazla olarak raporlandı?.
ÇOCUKLAR EĞİTİMDEN UZAK!
2024 yılı itibarıyla Türkiye'de eğitim dışında kalan kız çocuklarının sayısı endişe verici bir düzeyde. Tahminlere göre, 1,5 milyon kız çocuğu örgün eğitimin dışında kalmış durumda. Bu çocuklar, özellikle ekonomik kriz, erken yaşta evlendirilme, toplumsal cinsiyet rolleri ve eğitime erişimdeki eşitsizlikler gibi sebeplerle okula devam edemiyor. Yoksulluk, kırtasiye, ulaşım ve okul ihtiyaçlarına gelen zamlar aileler üzerinde büyük bir baskı oluşturuyor ve bu durum en çok kız çocuklarını etkiliyor.
Ayrıca, 2023-2024 eğitim öğretim yılında, kız çocuklarının ortaöğretime katılım oranı %88,7'ye düştü. Bu oran, önceki yıla kıyasla yaklaşık 4 puanlık bir azalmayı temsil ediyor.
Bu Dünya Kız Çocukları Günü'nde, tüm kız çocuklarının eşit eğitim, sağlık ve yaşam hakkına sahip olabilmeleri için farkındalığı artırmak ve harekete geçmek her zamankinden daha önemli. Unutmayalım ki bir toplum, kız çocuklarının haklarını koruyup geliştirdikçe geleceğe güvenle bakabilir.
Haber Kaynağı : Aleyna Yılmaz
Çok Okunanlar
BEDAŞ 21 Kasım'da İstanbul'da elektrik kesintisi yaşanacak mahalleleri açıkladı
A101 21 Kasım 2024 Perşembe aktüel ürünler kataloğu yayımlandı!
Hasan Arat'tan Fenerbahçe'ye Rafa Silva'lı 'Talisca' yanıtı
21 Kasım 2024 burç yorumları
Fatih Altaylı'dan Acun Ilıcalı ve yasa dışı bahis yorumu
21 Kasım Perşembe maç programı: Bugün maç var mı, hangi maçlar var, saat kaçta?
UEFA Uluslar Ligi'nde Türkiye'nin rakibi kim olacak? Play-off maçı ne zaman?
Ebru Baki Sözcü'den ayrıldı mı?
Onur ve Semih arasında MasterChef'te kavga! Yeni fragmanda olay anları
20 Kasım reyting sonuçları 2024: Annem Ankara, Kuruluş Osman, Leyla