Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,9216
Dolar
Arrow
34,0763
İngiliz Sterlini
Arrow
45,0830
Altın
Arrow
2804,0000
BIST
Arrow
9.887

Çiftçiye hibede enflasyon tehlikesi: Tartışılan 'destek' gerçeğini Erhan Adem 12punto'ya anlattı

Resmi Gazete'de yayınlanan (29 Ağustos) bitkisel üretim desteklerinde gübre ve mazot hibesinin yer almaması tepkilere yol açtı. Tarım ve Orman Bakanlığı bir açıklama yaparak hibenin kaldırıldığı iddiasını yalanladı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem sürecin bilinmeyenlerini 12punto'ya anlattı.

Çiftçiye hibede enflasyon tehlikesi: Tartışılan 'destek' gerçeğini Erhan Adem 12punto'ya anlattı

Hikmet Eren Çelenk - 12punto.com.tr

Resmi Gazete'de yayınlanan ‘2025-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar’ yürürlülüğe girdi. Kararda yer alan ‘Bitkisel üretimin desteklenmesi’ başlığında dekar başına verilecek olan fiyat belirlenmiş, gübre ve mazot desteğinin olmaması göze çarptı.

Çiftçiler tarafından büyük tepkiyle karşılanan kararın ardından Tarım ve Orman Bakanlığı bir açıklama yaparak gübre ve mazot desteğinin ‘temel destek’ kapsamına alındığını açıklamıştı. Sürece ilişkin CHP Tarım ve Orman Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem 12punto’ya konuştu.

‘2026 YILINDA VERİLECEK DESTEK 2024’TE AÇIKLANIYOR’

Resmi Gazete’de yer alan kararı sorduğumuz Erhan Adem verilecek desteklere ilişkin, “Çiftçinin kafası karışmış durumda. Daha önce dekar başına mazot ve gübre desteği veriliyordu. Daha önce 2024 için açıklamışlardı. Yayınlanan genelgede diyor ki 'ben bu destekleri birleştiriyorum tek bir fiyat kaleminde vereceğim. Mazot ve gübre desteği dekar başına verdiğim 244 liranın içinde. Bu destekleme 2025 yılı için. 2024 yılında gübre ve mazot desteğini alacak, 2025 yılında dekar başına destekli olarak verecek ancak bu desteği üretici 2026 yılında alacak.' Verilen 244 liranın enflasyon ortamında ne kadar alım gücüne sahip olacağını nereden bilebiliriz?” açıklamalarını yaptı. 

‘ADİL PAYLAŞIM YAPILMALI’

Çiftçilere verilen desteğin yetersizliğine değinen Erhan Adem sözlerini şu şekilde sonlandırdı:

“GSYH’den çiftçilere verilen pay yüzde 1. Verilen para bu payı karşılamıyor, karşılayamaz. 2026 yılında vereceği desteğin fiyatını 2024’te belirliyor. 2026’da paranın alım gücü ne olacak? Kararda ve fiyatta düzeltme bekliyorum. Sonrasında da diyor ki eğer benim dediğim yerlerde dediğim ekimi yaparsan ekstra onun için de destekleme vereceğim diyor. Ancak bu destekleme hangi katsayıya, neye göre belirlenceğine dair hiçbir açıklama yok. Anlaşması olmayan, tarım müdürlüklerine kaydını yapmayan çiftçi ne yapacak? Alan bazlı yapıyorsan, alanda olan herkese bu paydan vereceksin. Bu paranın adil şekilde dağıtılması lazım.”


Haber Kaynağı : Hikmet Eren Çelenk

Resmi Gazete Tarım ve Orman Bakanlığı Erhan Adem çiftçi tarım