Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Davutoğlu, AKP’nin İran-İsrail sessizliğinin nedenini açıkladı: 'Devlet tecrübesi bana iki ihtimal olduğunu düşündürüyor...'

İran’ın İsrail’e hava saldırısı sonrasında Türkiye’den herhangi bir açıklama yapılmamasını eleştiren Ahmet Davutoğlu, “Uyan Ankara uyan. Şu ana kadar da bir açıklama gelmedi. Bunun izahı mümkün değil” dedi. Davutoğlu, sessizliğin sebebinin AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mayıs ayındaki ABD gezisi olabileceğini kaydetti.

Davutoğlu, AKP’nin İran-İsrail sessizliğinin nedenini açıkladı: 'Devlet tecrübesi bana iki ihtimal olduğunu düşündürüyor...'

İsrail’in Şam’daki İran konsolosluklarına gerçekleştirdiği saldırının ardından İran da İsrail’e yönelik İHA ve füze saldırılarıyla karşılık verdi.

İki ülke arasındaki gerilim Ortadoğu'da tansiyonu yükseltirken Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de saldırıyı görüşmek üzere acil toplanma kararı verdi. 

Pek çok ülke ve uluslararası kuruluşlardan konuya ilişkin açıklama ve tepki gelirken Türkiye’den henüz resmi bir açıklama yapılmadı. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sessizliğini koruması dikkat çekti.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, “Uyan Ankara uyan. Şu ana kadar da bir açıklama gelmedi. Bunun izahı mümkün değil” diyerek Türkiye'den açıklama yapılmamasına tepki gösterdi.

Açıklamama yapılmamasını iki ihtimale dayandıran Davutoğlu, yetkili kurumların açıklama yapmak için AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan onay alamamadığını belirterek şunları kaydetti;

"Devlet tecrübesi bana iki ihtimal olduğunu düşündürüyor. İlki: Yetkili kurumların açıklama hazırlamış ama Cumhurbaşkanından onay alamamış olması. İkincisi, Sayın Cumhurbaşkanının yaklaşan ABD ziyareti öncesi Washington’daki çevreleri rahatsız edecek bir açıklamadan kaçınmış olması."

Davutoğlu'nun açıklaması şöyle;

“Uyan Ankara uyan! Dün bölgemiz için de dünya için de uzun bir geceydi. Bütün başkentler ayakta iken ve açıklamalarla tutumlarını ortaya koyarken bir tek Ankara sessiz ve ıssızdı. Gece boyu ne bir açıklama ne de bir kriz toplantısı yapıldı. Şu ana kadar da bir açıklama gelmedi. Bunun izahı mümkün değil. Ama devlet tecrübesi bana iki ihtimal olduğunu düşündürüyor. İlki: Yetkili kurumların açıklama hazırlamış ama Cumhurbaşkanından onay alamamış olması. İkincisi, Sayın Cumhurbaşkanının yaklaşan ABD ziyareti öncesi Washington’daki çevreleri rahatsız edecek bir açıklamadan kaçınmış olması.

Birinci gerekçe Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin devlet kurumlarını etkisiz kılarak devlet reflekslerini dumura uğratmış olmasının vahim bir sonucudur. İkinci gerekçe geçerli ise durum daha da vahimdir. Türkiye bölgesel konulardaki tutumunu ne kadar güçlü olursa olsun başka bir küresel güce endeksleyemez. Önce kendi tutumunu belirler. Daha sonra da bölgesel ve küresel aktörler nezdinde bu çerçevede aktif girişimde bulunur. Edilgen ve pasif bir yaklaşım ülkemizin itibarını da etki gücünü de yok eder!"



Haber Kaynağı : 12punto

Ahmet Davutoğlu AKP Gelecek Partisi İran İsrail Recep Tayyip Erdoğan