Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Ekrem İmamoğlu seçime günler kala Uğur Dündar'ın sorularını yanıtladı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) ve CHP yeni dönem adayı Ekrem İmamoğlu, Sözcü TV'de Uğur Dündar'ın sorularını yanıtladı. İmamoğlu, seçildiği dönemde vaatlerinin ne kadarını yerine getirebildiğinden bahsederken ayrıca Cumhur İttifakı ve AKP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum'a ilişkin de eleştirilerde bulundu.

Ekrem İmamoğlu seçime günler kala Uğur Dündar'ın sorularını yanıtladı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) ve CHP yeni dönem adayı Ekrem İmamoğlu, Sözcü TV'de Uğur Dündar'ın sorularını cevapladı. İmamoğlu, döneminde yaptığı icraatlardan ve yaşadığı zorluklardan bahsetti. Cumhur İttifakı ve AKP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum'a yönelik de eleştirilerde bulundu. 

İmamoğlu'nun konuşmasında öne çıkanlar şu şekilde: 

"İstanbul her an yatırıma muhtaç bir şehir. Bizim selin bastığın noktaları düzelteceğiz diye bir vaadimiz yoktu ama milyonlarca yatırım yaptık.

Bizden önceki beş yıl bizim dönemdeki beş yıl arasında döviz bazında en az yüzde 35-30 emtia farkı var. Enflasyonu konuşmak dahi istemşyırum. Bugün Cumhurbaşkanı sanki sorumlusu benmişim gibi anlatıyor ama. 

Ekonomi konusunda ülkemize öyle kötü zamanlar yaşattılar ki gözünden ışık fırlayacak bakandan tutun, şuna buna varıncaya kadar.

2.5 milyar dolar daha az gelirimiz var. Daha önemlisi 4.1 milyar dolar daha az para harcamışız. Çoko ilginç bir şey daha var. Burada dönem dönem aslında, mülkiyet gelirleri ile ilgili bir hane var. Bizim dönemde 1 milyar dolara yakın bir mülkiyet geliri var; onların döneminde 2.1 milyar dolara yakın mülkiyet geliri var.

Bize satış izni vememişler. Sizin geliriniz bizim dönemden daha fazla diyorlar ya onu doğru söylüyorlar; bziim dönemdekş merkeziden gelen oran yüzde 80 iken bizden önceki dönemde yüzde 70'lere kadar düşüyor. Sebebi, büyük bir İDO satışı yapıldı yine büyük mülkiyetlerin satışı yapıldı. Bizde satış olmadığı için merkezi idarenin bütçedeki payı daha yüksek görünüyor fark bu. 

BÜTÇE AÇIĞI

Bütçe dengesi çok önemli. Toplamda 2014-2019 yılları arasında 3.2 milyar dolar bütçe açığı verdiler bu kadar çok para gelmesine rağmen; biz ise bu kadar az para gelmesine rağmen 1.6 milyar dolarlık bütçe açığı ile kapattık 5 yılı. Tassarruf bereket. 

12 tane metro hattı durmuş. Hatta bir kısmı hiç başlanmamış sadece ihalesi yapılmış, bir sürü rant projesi yapılıyor ama bir tane sosyal konut üretilmemiş.

Senin başlayamadığın, yapamadığın en az üç dört tane yapamadığın işleri, bir de biz pandemi döneminde bu işleri yaptık. Ekonomik krizin yüksek olan bir dönemde bunu yaptık. Türkiye büyük bir deprem yaşadı, el freni çektik hepimiz. Bütün bunların yaşandığı bir yerde yaptık biz bunu. 

İki önemli iştirakımız var. Bir tanesi İSKİ bir tanesi İETT. İSKİ'nin 2013'te karlılığı yüzde 80. Biz geldik, yüzde 40 indireceğiz dedik onlar 45 dediler ve tamam dedik. Bir anda 45 indirdiler. Suyun maliyeti hemen hemen eşitlendi. Zaten yüzde 85 kar nedir yani? İSKİ'ye soygun yaptılar, biz borç ödedik bir de İETT'nin şu bütçesiyle. Bizden önceki dönemde parayı kullanmak adına yatırım yapmak yerine parayı buradan İBB'ye aktardılar. Bizim dönemdeki oranlara bakalım bir de yüzde 3 karla 2019'u geçirmişiz. 

RAYLI SİSTEMLER

Raylı sistemlerde bir aldatmaca yapıyorlar. Mahmutbey-Bahçeşehir metro hattı. Yüzde 0 ile aldık, elde sadece bir ihale kağıdı var demek. Proje yanlış, eksik. İstasyon tercihleri yanlış. Biz Mahmutbey-Bahçehir metro hattını sıfırdan başladık ve şu an yüzde 40'lara geldi. 

Samandıra- Çekmeköy metro hattını yüzde 4 ile aldık. Şantiye kurulu bir projeyi aldık, bir lira ödemesi yok.. Bu ihalenin tarihi 2017 idi. Şu an yüzde 90'a geldik. Sultanbeyli hattını ise seneye açıyoruz. Kaynağı biz büldük. Meclisten geçirdik en az 7-8 ayda. Bakanlıktan onay aldık, hazineden onay aldık. En az bir sene vakit kaybettik. 

Kaynarca-Pendik-Tuzla buranın sadece şantiyede mobusu vardı. Başladık, Pendik-Kaynarca bölümünde yüzde 60'lara geldik. Tuzlaya'da geleceğiz. Döviz  kurları bir zıpladı, müteahit fesh etti. Biz ihale açtık tekrar. 

Biz metrolar için bu şehrin kasasına 6.1 milyon dolar para soktuk. Ekonomi üretiyoruz aynı zamanda. 

Dudullu-Bostancı hattı kendi cebimizden başlattığımız sonradan yurt dışı kaynağı elde ettiğimiz bir proje. 

65 kilometre metro hattı ve 62 kilometre metro istasyonu açtık. Başka bir şey daha yaptık. Sabiha Gökçen- Tavşantepe- Kadıköy metro hattından kopan bir kol açtı Ulaştırma Bakanı Bir de; Kayaşehir'de Başakşehir arasında yeni kurulan hastaneye bir kol açtı. Bu iki kol ile beraber kasamızdan 6.5 milyarı 10 ayda aldılar. İşletmesini bize devrettiği yani örnek; Gayrettepe-İstanbul Havalimanı bize devretmiyor. Geçmişten bu yana, Ulaştırma Bakanı olarak, İstanbul Metrosu'na yaptığı metroları devrediyor ama parasını alıyordu ama 16-17 yılda alıyordu parasını. Bizden 10 ayda aldılar. Anlamı ne biliyor musunuz? Esas mesele bunun bütçesini yönetebilmekte. Biz aslında 81 kilometre metro yaptık. Bu metrolar size kalsaydı bu şehir "metro mezarlığı" olurdu. 

Biz geldiğimizde "kentsel dönüşümü" unutmuş bir ekip vardı. KİPTAŞ lüks konut yapıyordu. TOKİ zaten lüks konut yapıyordu. Efendim, kentsel dönüşümü biz çözeriz. Kentsel dönüşümü, hükümet sendeydi, İBB sendeydi, Bakanlık sendeydi. Peki ne yaptın? Beş yılda, senin 20 yılda çözemediğini Ekrem İmamoğlu nasıl çözsün? Siz Kentsel Dönüşüm diye Fikirtepe'yi yarattınız, rant dağıttınız, bakınız İstanbul'un muhtelif yerlerinde 85 milyon dolarlık rant ürettiniz şimdi de kanal belasını oluşturmak istiyorsunuz. 

MURAT KURUM VE KİPTAŞ

Murat Kurum ve KİPTAŞ. TOKİ onun dönemi. Aynı anda başlıyoruz. Biz 17 ayda bitiriyoruz TOKİ'nin hala inşaatı devam ediyor. 1500-2000 lira taksitten konuşuluyordu şimdi 17000-18000 liralık taksit konuşuluyor. Biz bitirdik, taksitleri de bitti. Her dönüşüm yaptığımız yerde, kreşimiz var. Bizim 100 kreşimiz oldu. Samandıra Hattını açtık orada bir durağımıza kreş açtık, bitmek üzere. 

Öyle bir KİPTAŞ aldık ki 1.2 milyar dolara yakın ödenmesi gereken borç vardı, kasada para yoktu. Kamuya ödenmesi gereken borçları düzenledik. Yabancı bankayla da yapılandırma yaptık. Sahada devam eden şantiyelerimizle beraber 19 bin konut bitiriyoruz. 

Seçim ortamında bile eski başbakanlardan birinin Kısırkaya'daki arsasına imar çıkarma çabası. Şimdi o kadar ayıp ki buç Kişiye özel parsele bir hak çıkarmayı iddia ettiğin zaman karşı mahalledeki adam diyor ki, 'Ya ona veriyorsun bana niye vermiyorsun? Şimdi bu sefer insanlara bunu bir şehircilik gereği kat veremeyeceğinizi anlatamıyorsunuz. Ama bir şehrin bir usulü vardır. 

Boğaz'ın kıyısında Üsküdar'da kafetarya yıkımı yaptık. Kaçak kafeleri yıktık. Yıktığımız kafelere boğazın kıyısında imar çıkardılar 1 haftada. Siz bana mal varlığımı sordunuz, inşaatımı sordunuz, ona soramazlar ki. Boğazın kıyısında imar vermek içn telaşın neydi? Seni buna ne ikna etti?"

Uğur Dündar, Murat Kurum'a oy istenmesi ile ilgili, "Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İstanbul'a olan ilgisi malum. Anadolu'da bile Murat Kurum'a oy istiyor. bugün Tokat'daydı ve oy istedi. Siz seçimi kazandığınızda Erdoğan'a karşı da kazanmış gibi mi hissedeceksiniz?" sorusunu yönetti. 

"Sayın Cumhurbaşkanı keşke, ülkemizi bu durumu sokmasa, Bakanlar sokak sokak gezmese. Bu makamı bu duruma düşşürmesi beni derinden üzüyor. Toplulumuz müthiş bir vicdan işletecek. Ben bütün partilerin AKP'nin de oyunu alacağım. Derin bir vicdan işleyecek ve ders verecekler. AKP'liler bile bir ders verecek. Bakanlar gidin, ekonomiyi düzeltin, emeklinin maaşını düzeltin. İmamoğlu işini yapsın diyecekler. İstanbul'un 16 milyon insanına; inanın bana muhalif olarak bakanlara bile çünkü hepsine hizmet veriyoruz, hiç kimseyi ayırt etmedik. Partizanlık bizde yok. Esas olan bu şehire hizmet etmektir. Şunu söylemek istiyorum bize herkes destek olsun"

İMAMOĞLU'NDAN VİLLA AÇIKLAMASI

İmamoğlu’nun Sarıyer Emirgan’da yaklaşık 1,6 milyar TL değerinde 3 villasının olduğu ve bu villaları mal beyanında göstermediği iddiası gündem olmuştu. İmamoğlu canlı yayında dikkat çeken iddiaya şu yanıtı verdi:

"Paravan şirket dedikleri İmamoğlu İnşaat. Bu şirket neredeyse 3 nesildir ticaretle uğraşan bir aile şirketi. Bu şirketin tarihinde de güzel anektodlar var. Trabzon'da başlayan İstanbul Beylikdüzü'nde devam eden, vergi rekortmenliği sıralamalarına girmiş bir kuruluş.

Ben neredeyse 35 yıllık BAĞ-KUR'luyum. Binlerce kişi istihdam etmiş bir şirket. İmamoğlu İnşaat ticaret yapar. Kamu ile işi olmaz, usülsüz işi olmaz.

Ben kişisel mal varlığımın dışında gerek olmadan eşimin de mal varlığını açıkladım. Aynı zamanda şirkette hissesi olan bir insanım. Bu daha önceki beyanlarımda da var. Bizim gizlimiz saklımız yok. Oradaki mülkümüz İmamoğlu inşaatın üzerinedir."


Haber Kaynağı : 12punto

CHP Ekrem İmamoğlu Uğur Dündar