Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

İliç'teki maden faciası dünya basınında nasıl görüldü?

Tarihin en büyük facialarından biri dün Erzincan İliç'te gerçekleşti. İliç'teki madende büyük bir toprak kayması oldu ve çok büyük oranda zehirli atık doğaya karıştı. En az 9 madenci milyonlarca ton toprağın altında kaldı. Yine ihmal ve ranta bağlı olarak gelişen felaketin ardından yabancı basın kuruluşlarının haberlerini inceledik.

İliç'teki maden faciası dünya basınında nasıl görüldü?

12PUNTO DIŞ HABERLER

Erzincan İliç'te dün (13 Şubat 2023) yaşanan maden faciası uluslararası basında yer buldu. DW, BBC, Al Jazeera gibi uluslararası yayın yapan pek çok haber kuruluşu faciayı haberleştirirken, haberlerin ortak noktası Türkiye’nin maden kazaları konusundaki ‘zayıf karnesi’ oldu.

Erzincan’da yaşanan felaketi haberleştiren yayın kuruluşları, yetkililerin açıklamalarına yer verdi ve Türkiye’de geçmişte yaşanan maden kazalarından da örnekler vererek ülkenin madencilik faaliyetleri ve işçi güvenliği konusunda karnesini sorguladı. 

BBC, TMMOB Maden Mühendisleri Odası başkanı Ayhan Yüksel’le röportaj yaptı. Yüksel'in görüşüne göre facianın ciddi bir çevre felaketine yol açabileceğini yazdı. 

The Guardian ise haberinde Çöpler madeniyle ilgili geçmişte yaptığı uyarılara geniş yer verirken, son yıllarda ülkede artan maden kazalarına dikkat çekti.

Alman medya kuruluşu DW haberinde siyanür tehlikesine dikkat çekerken, Anagold’un “Acil durum planımızı devreye soktuk ve anında olaya müdahale ederek yetkilileri de bilgilendirdik” açıklamasını haberine taşıdı. 

Haberlerde Çöpler Madeni'nde daha önce de siyanür borusu patladığından bahsedilirken, madenin geçmişte ceza aldığına ve güvenlik kaygılarına yer verildi. Medya kuruluşları, uzmanların geçmişte defalarca madenle ilgili uyarıda bulunduğunu söyledi. 

KANADA BASINI FACİAYI GÖRMEDİ

Kanada basınında facia çok az yer buldu. Kanada’nın CBC News, CTV News, Global News ve Toronto Sun gibi en bilinen yayıncıları maden faciasını haberlerine taşımadı.

Öte yandan Toronto City News isimli haber sitesi, kazayı haberleştirdi ve uzmanların olası bir çevre felaketi yaşanabileceği uyarılarına yer verdi. 

Dünya basınının yanı sıra Kanada’da çıkan haberde de Anagold Madencilik ile ilgili ayrıntılar yer bulmadı. Dış basında çıkan haberlerin çoğunda şirketin sadece isminden bahsedilirken, özellikle şirketin Kanada menşeili olduğuna ilişkin bir ayrıntıya rastlanmadı.


Haber Kaynağı :

İliç Anagold Madencilik kanada

İlgili Haberler