Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,9216
Dolar
Arrow
34,0763
İngiliz Sterlini
Arrow
45,0830
Altın
Arrow
2804,0000
BIST
Arrow
9.774

Sağlık Bakanı'ndan itiraf: 'Son zamanlarda hekimleri küstürdük'

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Türkiye’de 2024 itibarıyla maymun çiçeği virüsüne rastlanmadığını ve henüz bir tanı konulmadığını açıkladı. Memişoğlu, gerekli hazırlıkların yapıldığını belirterek, "Şu an için alarm durumu yok," dedi. Bakan aynı zamanda ülkedeki doktorları toplum olarak küstürdüklerini itiraf etti.

Sağlık Bakanı'ndan itiraf: 'Son zamanlarda hekimleri küstürdük'

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, maymun çiçeği virüsüyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Memişoğlu, Türkiye’de 2024 itibarıyla maymun çiçeği hastalığının görülmediğini ve şu ana kadar ülkemizde bu hastalıkla ilgili bir tanı konulmadığını belirtti. 

MAYMUN ÇİÇEĞİ TÜRKİYE'DE YOK 

Memişoğlu, Habertürk TV’de gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Maymun çiçeği virüsünün 20 yıldır Kongo’da mevcut olduğunu ve yeni bir hastalık olmadığını söyleyen Memişoğlu, Dünya Sağlık Örgütü’nün Temmuz 2022’de acil durum ilan ettiğini hatırlattı. Bu ilan Mayıs 2023’e kadar devam etmişti ve o dönemde Avrupa ve Türkiye’de birkaç vaka görülmüştü.

Bakan Memişoğlu, “Şu an bizde yok. Şimdi farklı bir versiyonla 2024’te yeniden aynı bölgede görülüyor. Bu hastalık normalde o bölgede zaten görülen bir tür. Bu, daha çabuk bulaştığı, temas yoluyla bulaştığı söylenen bir çeşidi” şeklinde konuştu. Türkiye’de bu hastalığa karşı gerekli hazırlıkların yapıldığını belirten Memişoğlu, bir bilim kurulu oluşturduklarını ve olası bir vaka durumunda alınacak önlemleri planladıklarını ifade etti.

MAYMUN ÇİÇEĞİ GENİŞ ÇAPLI BİR SALGINA YOL AÇAR MI?

Sağlık Bakanı, maymun çiçeği virüsünün Kovid-19 gibi geniş çaplı bir salgına yol açma olasılığının düşük olduğunu, çünkü bu hastalığın genellikle Afrika gibi sınırlı bölgelerde yayıldığını belirtti. Ancak, sağlık sisteminin her türlü önlemi almaya başladığını ve Kovid-19’ta başarılı oldukları gibi bu hastalıkla da etkili bir şekilde mücadele edeceklerini vurguladı.

Ayrıca, çiçek aşısı olan kişilerin maymun çiçeği hastalığından yüzde 85 oranında korunduğu bilgisini hatırlatan Memişoğlu, hastalığın ateş ve baş ağrısıyla başladığını ve Afrika’dan gelen vakaların takip edildiğini belirtti. Şu an için toplumun alarm durumunda olmadığını, ancak sağlık sisteminin hazırlıklı olduğunu sözlerine ekledi.

HEKİMLERİ ÜZDÜK

Son olarak, hekimlerin toplumdan darıldığını ve küstüğünü kabul eden Memişoğlu, “Biz maalesef hekimleri son zamanlarda biraz darılttık, küstürdük, toplum olarak söylüyorum. Hekimleri toplum olarak üzdük” dedi.


Haber Kaynağı : 12punto

İlgili Haberler

Prof. Dr. Kemal Memişoğlu maymun çiçeği virüsü Covid-19