Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
35,8790
Dolar
Arrow
32,9500
İngiliz Sterlini
Arrow
42,5402
Altın
Arrow
2506,0000
BIST
Arrow
10.891

Yurttaşlardan tasarruf paketine tepki: Saray’dan başlasınlar

İktidarın açıkladığı ‘kamuda tasarruf paketi’ yurttaşlardan tepki çekti. Yurttaşlar, açıklanan paketin başarılı olacağına inanmadıklarını söyledi.

Yurttaşlardan tasarruf paketine tepki: Saray’dan başlasınlar

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in göreve gelmesinin üzerinden neredeyse bir yıl geçti. Ancak ekonomi yönetiminin faizi yüzde 50 seviyesine çıkarmasına rağmen enflasyon ve hayat pahalılığının önü alınamıyor.

Temmuz ayında asgari ücrete ara zam yapılmayacağının açıklanması, emekli maaşlarının konut kiralarını dahi karşılayamaması ve temel gıda maddelerindeki fahiş fiyatlar yurttaşın deyim yerindeyse belini büktü.

Bakan Şimşek ve Cumhurbaşkanı Cevdet Yılmaz’ın açıkladığı “Kamuda Verimlilik ve Tasarruf Paketi” ise tartışmaları da beraberinde getirdi.

Şimşek, 3 yıl boyunca sadece emekli olanların yerine yeni personel alınacağını, destek personel sayısının zaman içinde belli program dahilinde azaltılacağını, kamu çalışanlarının aldığı yönetim kurulu ücretlerine üst sınır getirileceğini, personel servisi uygulamasının sınırlandırılacağını, kamu taşıtlarının kullanımı için ortak havuz oluşturulacağını ve kamuda yasal olarak izin verilenler hariç yabancı menşeli araç kullanımını sonlandıracaklarını bildirdi.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın şehir dışı gezileri için kamu kaynaklarıyla satın aldığı lüks araç yurttaşın hayli tepkisini çekmişti. Bu noktada yurttaş, krizin faturasının kendisine değil sorumlulara kesilmesini isterken iktidarın uygulamalarına da güvenmediğini sıklıkla dile getiriyor.

“CHP’Lİ BELEDİYELERİ ÇALIŞTIRMAMAK DEMEK BU”

İstanbul’da kamuda tasarruf paketini değerlendiren Suat Dülger, “Saray yok zaten işin içinde. Saray bin 403 milyon harcıyor ama bir lira onlardan tasarruf yok. Tasarruf, memur almayacağız, bundan sonra araba almayacağız, hatta biraz da Cumhuriyet Halk Partili belediyeleri çalıştırmayacağız demek bu. Tasarrufa ilk başta saraydan başlanmalı. Devletin şu anda çok gereksiz masrafları var, özellikle Erdoğan'ın... Örtülü ödenek ne kadar, nerelere harcanıyor belli değil.“ dedi.

“İNGİLTERE’DEN ‘MEMUR MAAŞLARINI KISIN’ DİYENLER VARMIŞ”

Devletin çok gereksiz masrafları olduğunu belirten yurttaş, “İngiltere'den emekli maaşlarını, memur maaşlarını kısın diyenler varmış. Olay bu yani çalışanlara. Tedbirler işe yaramayacak. Mümkün değil. Kendileri uymuyor. Kendilerinin uymadığı bir şeye millet nasıl uysun ki. Zaten millet tasarruf yapıyor. Millet kendi zor geçiniyor, millet zaten tasarrufta, kendileri tasarruf yapmıyorlar. Devletin tüm gelirleri çarçur ediliyor AK Parti tarafından. Öncelikle Cumhurbaşkanı ve Cumhurbaşkanı’nın etrafında kurduğu sistem giderlerini çok çok azaltmalı.” ifadelerini kullandı.

“MADEM EKONOMİ İYİ, NİYE TASARRUF YAPIYORSUNUZ?”

İktidarın ekonomide Avrupa ile yarıştığı söylemlerini eleştiren Ömer Bayramoğlu ise “Madem ekonomi iyi, Almanya ile yarışıyoruz, ekonomi niye böyle, niye tasarruf yapıyorsunuz o zaman? Zaten bin 500 odalı sarayı var. Lambaları kapatsa zaten ekonomi düzelecek de lambaları kapatmıyor ki. Şimdi 5 tane araba almayacağız diyor, 3 tane alacağız diyor. Bu tasarrufla olacak iş değil ki. Sen şimdi baştan kasayı boşaltmışsın. Sen bundan sonra olmayan bir şeyin nasıl tasarrufunu yaparsın? “ diye konuştu.

“SADECE GÖZ BOYAMA”

Yurttaşların kamuda tasarruf paketini yoğun tepki gösteren yurttaşların tepkilerinden bazıları şu şekilde:

Adem Şener: Saray'ı durduramazlar. Saray yemeye devam edecek. Sadece memleketin ekonomisini değil, insanları da ufak ufak yemeye başladılar. Aç kalan insan ne yapıyor? Hırsızlık, gayri meşru işler, sonuçta bu işlere yöneliyor. Ne olacak bu düzende? Ne kadar açıklama yaparlarsa yapsınlar sonuç belli. Bizi yiyecekler. Cumhurbaşkanı’nın kullandığı uçaktan tutun, kullandığı kaşığa kadar, içtiği çorbaya kadar, hani o methettiği kahvaltılar var ya, onlara kadar tasarruf yapmaları lazım. Onların tasarruf dediği bizim yediğimiz, içtiğimizse zaten eskiden en kral yemeğimiz makarnaydı şimdi o da yok. Tedbirler işe yaramayacak. Sadece göz boyama, laf olsun. Kimsenin de inanası yok. Benim gibi binlerce insan da inanmıyor zaten.

“SARAY KAPATILMALI, ERDOĞAN TASARRUF YAPIP ÇANKAYA’YA DÖNSÜN”

Boran Yıldız: Saray bir israftır, saray bir lükstür. Saray, göstere göstere bu insanlar aç bir şekilde yaşarken kesinlikle bir anda kapatılmalı ve başta Cumhurbaşkanlığı kendi tasarrufunu (Çankaya) Cumhurbaşkanlığı köşküne giderek yapabilir. Yani itibardan tasarruf olmaz yok öyle bir şey. Bu insanlara en azından 'biz başladık tasarruf etmeye' demek için başlangıç.


Haber Kaynağı : 12punto

tasarruf paketi