Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Yeni ilaç meme kanserine çare olacak

CDDD11-8 adlı hap, kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlatarak çalışırken, kemoterapi gibi normal sağlıklı hücreleri de etkilemeden sadece kanser hücrelerini hedef alıyor.

Yeni ilaç meme kanserine çare olacak

Adelaide üniversitesi'nden araştırmacılar araştırmacılar, yeni geliştirdikleri ilacın, üçlü negatif meme kanseri olan kadınlar için çığır açıcı bir seçenek olabileceğini belirtti.

Araştırmada yer alan Dr. Theresa Hickey şunları söyledi: "Şu anda bu tür meme kanserini özel olarak hedefleyen bir tedavi bulunmamaktadır, kemoterapi ve bazı kadınlarda immünoterapinin tek seçenekler olduğu söylenebilir. Bu çalışmanın sonuçları, bu ilacın hayatta kalma oranlarını artırma yolundaki anahtar olabileceğini gösteriyor." 

İstatistiklere göre sadece İngiltere'de her yıl yaklaşık 55.000 kadın ve 400 erkeğe meme kanseri teşhisi konuluyor ve bunların %15'inin üçlü negatif meme kanseri olduğu belirtiliyor.

Bu kanser türünün üçlü negatif olarak adlandırılmasının nedeni, östrojen reseptörü, progesteron reseptörü ve insan epidermal büyüme faktörü reseptörü olarak adlandırılan üç molekülünün eksik olmasından kaynaklanıyor. 

Diğer meme kanseri türlerinde, bu reseptörler kansere sinyal gönderir ve onun büyümesine neden olabilir. Çoğu meme kanseri tedavisi, genellikle bu reseptörleri hedefleyerek çalışır, bu nedenle üçlü negatif genellikle tedavisi en zor tür olarak kabul ediliyor.

İLAÇ LÖSEMİ İÇİN GELİŞTİRİLMİŞTİ

İlaç aslen akut miyeloid lösemi, bir tür kan kanserini tedavi etmek için geliştirildi. Araştırmacılar ilacı farelerde ve laboratuvar ortamında insan meme dokularında test etti. İlacın, üçlü negatif meme kanserinde CDK9'u azaltmaya yardımcı olduğu bulundu ve bu da hastalığı hedefleme konusunda potansiyeli olduğunu gösteriyor.

Dr. Hickey şöyle devam etti: "Ön klinik çalışmamız, ilacın tümör hücrelerinin çoğalmasını durdurabildiğini ancak hastalardan alınan meme dokusundaki normal hücreleri etkilemediğini gösterdi.



Haber Kaynağı : Taner Bildik

araştırma fare Hücreler ilaç İngiltere Kadın Kanser Meme Kanseri Lösemi Tedavi Tümör üniversite