Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Aleni çarpıttı Cem Küçük…

Avrupa ülkeleri içinde medya özgürlüğüne yönelik en ağır ihlâllerin yaşandığı iki ülkeden biri Türkiye. Öbürü de savaş koşulları altındaki Ukrayna. 

    Bu saptama, MFRR’nin (Medya Özgürlüğü Acil Müdahale) hazırladığı “Medya İhlâlleri İzleme Raporu”nda yer alıyor. 2023 ilk altı aylık raporda, “Gazetecileri sindirmek, eleştirel ve bağımsız haberciliği susturmak için keyfi tutuklamalar, suç isnatları ve mahkûmiyetler sürekli olarak kullanıldı. Türkiye, dünyada gazetecileri en çok hapse atan ülkelerden biri olmaya devam etti. Bu raporun yayımlandığı tarihte 21 gazeteci halen hapisteydi” deniliyor.

     Türkiye, erişim engellemeleri ve sosyal medya platformlarından engelleme talep eden ülkeler sıralamasında da lider ülkelerden. Bu bilgi de Free Web Turkey’in 2022 İnternet Sansürü raporundan. 2022'de engellenen 40 bin 536’dan fazla URL’nin çoğunun Cumhurbaşkanı Erdoğan, ailesi, iktidar ve AKP’liler hakkındaki haberler olduğu da vurgulanıyor bu raporda.

    Geçen haftaya bu raporlarla başlamıştık ki, raporları doğrulayan yeni gelişmeler sökün etti ardı ardına. Microsoft, Beşiktaş'ın teknik direktörü Burak Yılmaz'ın, “eşine şiddet uyguladığı iddiasına yanıtını” içeren eski bir haber nedeniyle, kendisinden sunucu hizmeti alan T24 haber sitesinin tamamına erişimi engelledi. Microsoft’un yargı kararına dayanmayan bu sansürü nedeniyle 4 saati aşkın süreyle T24’e erişilemedi. 

     Üstelik Microsoft Türkiye Genel Müdürü Levent Özbilgin, kendisini arayan T24 yönetimine “Siz kim oluyorsunuz ulan” diye çirkin bir tavır sergiledi. Microsoft’un bu engellemesine karşı hiçbir kurumdan itiraz gelmediği gibi meslek örgütlerinin de kayıtsız kalması düşündürücüydü. 

      Ardından gözaltı ve soruşturmalar birbirini izledi. T24 yazarı Tolga Şardan ve Halktv.com.tr Yazı İşleri Müdürü Dinçer Gökçe gözaltına alındı, ertesi gün de Kısa Dalga yazarı Cengiz Erdinç. Gökçe ve Erdinç, adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, Tolga Şardan tutuklandı. Üstüne üstlük bir de Bianet yazarı Evrim Kepenek ile BirGün’den Yayın Koordinatörü Uğur Koç, Haber Müdürü Uğur Şahin ve muhabir İsmail Arı haklarında soruşturmalar açıldı. 

    Soruşturmaların tümü de geçen yıl basın yasasında yapılan değişikle icat edilen “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçlamasıyla yürütülüyor. AKP iktidarının hoşuna gitmeyen her haber, bu suçlamaya gerekçe yapılabiliyor. İktidar yanlısı medya da gazeteci gözaltıları, tutuklamaları görmezden geliyor. Öyle ki, Akşam gazetesi Filistinli gazetecilerin İstanbul’daki açıklamasını yayımladı ama meslek örgütlerinin Tolga Şardan için Ankara’da yaptıkları protesto eyleminde haber değeri görmedi! Hatta Tolga Şardan’ın yıllarını verdiği, gazeteciliğiyle artılar kattığı Milliyet, tutuklanmasını tek satır haber yapmadı, yazık.

     Daha beteri Türkiye yazarı Cem Küçük’ten geldi. Tolga Şardan’ı “palavracı” ilan etmekle kalmadı; “Polise verdiği ifadesinde ‘Şu dakikaya kadar yazıda taraf olarak görülen Cumhurbaşkanlığı ve MİT Başkanlığı tarafından bir yalanlama ve açıklama yapılmamıştır’ demiş ama MİT yalanladı. Yani burada da baltayı taşa vurdu Şardan” diye yazdı. 

    Oysa ben de bu yazıyı hazırlarken bir kez daha kontrol ettim; MİT’in Tolga Şardan’ın tutuklanmasına gerekçe yapılan “MİT'in Cumhurbaşkanlığı'na sunduğu ‘Yargı raporu’nda neler var?” yazısıyla ilgili hiçbir açıklaması yoktu. İletişim Başkanlığı’nın Dezenformasyon Merkezi de Şardan’ın tutuklamasından sonra tek cümlelik abuk bir açıklama yaptı, o kadar.

     Baltayı asıl taşa vuran Cem Küçük’tü. Tutuklanmış bir gazeteciyle mesleki dayanışma göstermesini beklemiyorum ama bu kadarı da fazla. Oturmuş sırça köşkünden yalan sallıyor.

     İktidar yanlısı öbür gazeteciler de üç maymunu oynuyor. Onlar görmez