Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
44,0146
Dolar
Arrow
38,8585
İngiliz Sterlini
Arrow
52,1770
Altın
Arrow
4142,0000
BIST
Arrow
9.398

Türkiye’nin ve Azerbaycan’ın İletişim Eğitimcileri buluştu

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Uluslararası İletişim Günleri (İFİG) bu yıl Azerbaycan’da gerçekleşti. Üsküdar Üniversitesi tarafından on iki yıldan beridir düzenli olarak gerçekleştirilen Uluslararası İletişim Günleri’nin bu yılki konu başlığı Dijital Çağda Medya ve İletişim Çalışmaları olarak belirlendi. Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi ve Bakü Devlet Üniversitesi Jurnalistika Fakültesi işbirliğiyle 14-16 Mayıs tarihleri arasında yüz yüze ve çevrimiçi olarak gerçekleştirilen sempozyumda 300’ün üzerinde bildiri sunumu yapıldı. Çoğunluğu Türkiye’den ve Azerbaycan’dan olmak üzere çeşitli ülkelerden 150’nin üzerinde akademisyen yüz yüze oturumlarda sunum yapmak üzere Bakü’de bir araya geldi. 150’nin üzerinde bilim insanı ise çevrimiçi oturumlarda bildiri sundular. Tüm oturumların yüksek sayıda izleyici katılımlı ve etkileşimli geçtiği sempozyumda dijital çağın medyası çeşitli yönleriyle ele alındı. 

12. İFİG kapsamında Bakü’de gerçekleştirilen sempozyumun ana ekseninde dijitalleşme ve yapay zekanın yer alması dikkat çekti. Sunulan bildirilenin önemli bir kısmı dijitalleşmenin de etkisiyle medyanın nasıl bir dönüşüm ve değişim içerisinde olduğunu sorguladı. Çoğu bildirinin konusunun yapay zeka olması dikkat çekiciydi. Bu da yapay zekanın medya sektöründe ne denli dönüştürücü bir etki göstermeye başladığını ortaya koymakta. Yapay zekanın medya sektöründe kullanıma girmesinin çeşitli avantajları var, ama bir o kadar da kaygı verici olduğu anlaşılıyor. Avantajların çoğaltılması, dezavantajların ise asgariye indirilmesi mümkün. Yeter ki değişen ve gelişen koşullara uygun medya profesyonelleri yetiştirilsin. 

Bu kapsamda sempozyumda sunulan bildirilerin bir kısmında da geleceğin medya profesyonellerinin nasıl yetiştirilmesi gerektiği üzerinde duruldu. Özellikle de yapay zekanın medya ve iletişim alanında kullanılmaya başlanmasının olumlu ve olumsuz yanları hem akademisyenler hem de medya profesyonelleri tarafından ayrıntılı olarak masaya yatırıldı. Medya profesyonelleri yapay zekanın hızla sektöre girmekte olduğunu, yakın bir gelecekte sektörün çeşitli kesitlerinin yapay zekayla yönlendirileceğine dikkat çektiler. Bu bağlamda geleceğin gazetecisinin nasıl bir eğitim alması ve hangi niteliklere sahip olması gerektiği üzerinde duruldu. Medya ve iletişim alanında eğitim vermekte olan akademisyenler ise sektör profesyonellerinin saptamalarıyla ilişkili olarak iletişim eğitiminde de gereksinimler doğrultusunda değişime gidilmesi gerektiğini dile getirdiler. Bu bağlamda iletişim eğitimi veren üniversitelerde uygulanmakta olan müfredatların en kısa sürede sektörün ihtiyaçları ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda güncellenmesi gereğine dikkat çekildi. Türkiye’deki akreditasyon sürecinin eğitim öğretimin gelişen koşullar doğrultusunda dönüştürülmesine sağladığı katkılardan söz edilirken Azerbaycan üniversitelerinin de bu sürece dahil olması gereği vurgulandı.

Sempozyumda çeşitli ülkelerden gelen akademisyenler arasındaki etkileşim de oldukça önemliydi. Akademisyenler kendi ülkelerindeki gazetecilik ve iletişim eğitimine ilişkin örnekler verdiler, gereksinimler üzerinde durdular. Özellikle de Türkiyeli ve Azerbaycanlı iletişim akademisyenlerinin buluşması ve paylaşımları sempozyumun belki de en önemli çıktılarından biri oldu. İki ülke akademisyenleri iletişim eğitimine ilişkin olarak kendi ülkelerinden örnekler vererek paylaşımda bulundular. Bu paylaşımlara bağlı olarak da bundan sonraki süreçte birlikte ortaya koyabilecekleri projeler üzerinde durdular. Her iki ülkenin farklılıkları bulunmakla birlikte, benzerlikleri çok daha fazla. Dolayısıyla da her iki ülke akademisyenlerinin, gerek iletişim eğitiminde gerekse de iletişim bilimlerinin geliştirilmesine ilişkin çalışmalarda işbirliği yapmaları büyük önem taşımaktadır. 

Dijital Çağda Medya ve İletişim Çalışmaları Sempozyumuna Azerbaycan medyası da büyük ilgi gösterdi. Sempozyumun açılış törenine medyanın üst düzey temsilcileri katılım gösterdi. Üç gün süren oturumlara gazetecilerin ilgisi etkileyiciydi. Sunumlar yaptılar, kayıtlar aldılar, akademisyenlerle röportajlar gerçekleştirdiler. Medyanın yoğun ilgisi, böyle bir sempozyumun Azerbaycan’da yapılmasına ne denli ihtiyaç olduğunun bir kanıtı olarak değerlendirilebilir. Dijital teknolojilerle birlikte medyada önemli ölçüde bir dönüşüm var. Gelişen teknolojiler doğrultusunda yenilenmek gerekiyor. Yarınlara hazırlıksız yakalanmamak için bugünden önlem almak gerekiyor. Bunun için de bugünü çok iyi analiz etmek, anlamak, konuşmak, tartışmak, geleceğe hep birlikte en doğru biçimde yön vermek  önemli. 

12. Uluslararası İletişim Günleri / Dijital Çağda Medya ve İletişim Çalışmaları Sempozyumu da bugünün medyasını anlamak, geleceğin medyasını güçlü kılmak açısından önemli bir akademik paylaşım ortamı olarak değerlendirilebilir.