Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8385
Dolar
Arrow
34,1542
İngiliz Sterlini
Arrow
44,9695
Altın
Arrow
2916,0000
BIST
Arrow
9.109

Çocuk gelişimi ve yaz tatili

Tatili sevmeyen var mıdır? Bence bu soruya “evet” diyecek olanlar yok denecek kadar azdır! Bu soruya evet diyecek tatil sevmeyen azınlığı bir kenara bırakıp tatil seven çoğunlukla yola devam edecek olursak tatillerin değeri daha iyi anlaşılacaktır! Tatil kelimesi yetişkinler için ne kadar kıymetliyse çocuklar için de öylesine değerli. 

Çocuklar doğaları gereği hareket etmek, keşfetmek ve eğlenmek isterler. Özellikle küçük çocukların hareket etme konusunda bitmek bilmeyen bir enerjileri vardır. Bu enerji iyi yönetildiğinde çocukların bilişsel, fiziksel ve sosyal gelişimlerini destekler. Doktorların, pedagogların ve uzmanlık alanı çocuk olan tüm meslek gruplarının sıkça tekrarladıkları bir söz vardır: “Hareketli çocuk sağlıklıdır, korkmayın!” 

Evet hem uzmanlığım hem de ebeveynliğim gereği bizzat teyit ettiğim bu söz çok doğru olsa da zaman zaman çocuğun etrafındaki yetişkinleri yorabiliyor. Tatili dinlenerek ve kafa dinleyerek geçirmek isteyen yetişkinleri ve bir an yerinde duramayan enerji dolu çocukları bir arada düşünün hatta zihninizi çok zorlamayın etrafınıza biraz bakmanız yeterli! Çünkü karşıdan oldukça ironik görünen bol gürültülü bu manzara bu günlerde pek çok yerde yaşanıyor.

Peki bu manzarayı aşarak hem çocukları hem de yetişkinleri ortak bir paydada buluşturabilecek bir yaz tatili geçirmek mümkün mü? Evet mümkün hatta pek çok alternatifle mümkün! Bugün size biraz bu alternatiflerden bahsedeceğim. Öncelikle içinde bulunduğumuz ekonomik şartlar gereği yurt içi veya yurt dışında herhangi bir tatil yapabilmek çoğumuz için büyük bir lüks. Benim önerilerim ise bu şanslı azınlığın dışında kalan büyük çoğunlukla ilgili olacak. 

Çocuklar için yılın en çok beklenen dönemlerinden biri yaz tatilidir şüphesiz. Okulun yoğun temposundan uzaklaşmak, özgürce zaman geçirebilmek, gezmek, yeni yerler keşfetmek ve yeni arkadaşlarla tanışmak çocuklar için heyecan vericidir elbette. Peki tüm bunlar çok mu külfetlidir? Aslında iyi bir planlamayla ekonomik ve çok verimli bir yaz dönemi geçirilebilir. Günümüzde pek çok belediyenin ya da kamu kuruluşunun ücretsiz ya da cüzi ücretle sunduğu yaz kampları veya yaz okulları çocuklar için iyi birer yaz tatili fırsatıdır. Bu tip fırsatlar değerlendirilmeli ve çocukların bu tip organizasyonlara katılımı desteklenmelidir. Kendi yaşıtlarıyla vakit geçirmek çocukları tahmininizden daha fazla geliştirecektir. Dikkat ederseniz çocuklar yaşıtlarıyla vakit geçirdiklerinde stres seviyeleri düşer, daha mutlu olur ve kendilerini daha iyi ifade ederler. Ayrıca çocuklarınız bu tip faaliyetlere katıldığında sizler de kendinize dinlenme fırsatı yaratabilirsiniz!

Yaz tatilinde çocuklarınızı çocuk kütüphanelerine, parklara, açık hava alanlarına ya da müzelere götürmek de güzel bir fikirdir ve emin olun sizin için belki de sıradan olan bu aktivite çocukların zihninde kalıcı izler bırakacaktır. Her gün okuma saatleri yapmak, müzik dinleyip dans etmek veya sportif faaliyetlerde bulunmak hem çocuklarınızla olan bağınızı güçlendirecek hem de çocuklarınızın fiziksel, bilişsel, psikolojik ve sosyal gelişimini destekleyecektir.

Çocuklarınızı doğayla buluşturmak, köy, kasaba veya memleket ziyaretlerinde bulunmak özellikle şehirde yaşayan çocuklar için eşsiz bir deneyim olacaktır. Sütün inekten; yumurtanın tavuktan geldiğini bizzat gören çocuklar sizce televizyon izlemekle veya telefonla, tabletle oynayarak vakit geçirmek isterler mi? Emin olun tüm çocuklar fırsat sunulduğunda ekranla değil, doğayla, hayvanlarla veya yaşıtlarıyla vakit geçirmek isteyeceklerdir. Belki de günümüzdeki çocukların en büyük sorunu doğalarına aykırı olarak dört duvar arasında büyümeye çalışmalarıdır. Yaz tatili, çocukların dört duvar arasından kurtulmaları ve nefes alabilmeleri için önemli bir fırsattır lütfen ebeveynler olarak bu yaz bu fırsatı kaçırmayalım!