Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,9216
Dolar
Arrow
34,0763
İngiliz Sterlini
Arrow
45,0830
Altın
Arrow
2804,0000
BIST
Arrow
9.975

Çocuklarda Hareket Etme Bilinci ve LUDUS Projesi

Halk arasında sıkça duyduğumuz bazı sözler vardır: “Hareketli çocuktan korkma!”, “Hareketli çocuk iyidir!”, “Hareketli çocuk sağlıklıdır!”, “Sağlıklı çocuk hareket eder!” gibi sözlerdir bunlar. Doğruluğu uzmanlarca da desteklenen ve kanıtlanan bu sözler, halkın yüzlerce yıllık hayat tecrübesinin ve bilgi birikiminin bir yansımasıdır aslında. 

Bu satırları okuyan ebeveynlerin, bakım verenlerin, doktorların ya da eğitmenlerin çok iyi bildiği üzere gerçekten de bir çocuk hareket ettiği müddetçe sağlıklıdır ve sağlıklı olduğu müddetçe hareket eder. Çocuklar da hastalandıklarında tıpkı bir yetişkin gibi yemek içmek, hareket etmek ya da oyun oynamak istemezler. 

Peki etrafımıza baktığımızda gördüğümüz çocuklar sizce hareketli mi? Okulda, toplu taşımada, evde ya da yolda gördüğümüz çocuklar yeterince hareket edebiliyor mu sizce? Bu soruları açık yüreklilikle cevaplamak gerekirse cevabımız “hayır!” olacak. Çünkü etrafımızdaki pek çok çocuk hareketsiz bir yaşam sürüyor. Özellikle büyük şehirlerde yaşayan çocuklar güvenlik gerekçesiyle sokağa çıkamıyor, çoğunluğu apartmanlarda yaşadığı için bahçeli evlerde oturamıyor; bu nedenle de çocuklar günlerini genellikle ekran karşısında ya da okul sıralarında oturarak geçiriyorlar. Ebeveynler kendi yoğunlukları ya da hayattaki başka öncelikleri için çoğu kez çocuklarının eline birer telefon veya tablet tutuşturuyor ya da televizyon karşısına oturtarak onlardan gürültü yapmadan oturmalarını bekliyor. Telefon, bilgisayar, televizyon ya da tablet karşısındaki çocuklar ise zamanla ekran bağımlılığı sorunu yaşıyor ve bu durum büyük sağlık problemlerine yol açıyor.

Peki çocuklarımızı herhangi bir ekipman, spor salonu, park ya da oyun alanı olmadan hareket ettirebilmemiz mümkün mü? Mümkünse bunu nasıl başarabiliriz?  Şimdi sizlere bu sorulara güzel bir cevap olabilecek bir sosyal sorumluluk projesinden bahsedeceğim. Bu projenin adı “LUDUS”. Ludus, temel hareket becerilerini oyunlar eşliğinde kazandıran; eğlence, oyun ve sporu birleştirerek çocuklarda hareket etme bilinci uyandıran uluslararası bir proje.

Spor Gönüllüleri Derneği tarafından 2018 yılında çalışmalarına başlanan AB destekli bu uluslararası proje kapsamında 1-6 yaş gurubu çocuklara temel hareket eğitimi verilerek çocuklarda hareket etme ve spor bilinci kazandırılması amaçlanıyor. Proje kapsamında bugüne dek İstanbul, Ankara, Rize, Erzurum, Hatay ve Aydın’da okul öncesi yaş grubundaki binlerce çocuğa temel hareket eğitimi verilmiş.

Spor Gönüllüleri Derneğinin yetiştirdiği uzman Ludus eğitmenleri tarafından okul öncesi kurumlarda ücretsiz olarak yapılan yaklaşık 40 dakikalık temel hareket eğitiminden oluşan Ludus hareket uygulamaları çocuklar ve eğitimciler tarafından büyük bir sevinçle karşılanıyor. Pek çok kurum, Ludus uygulamalarının tekrarını talep ediyor ve çocuklar ailelerine Ludus uygulamalarını büyük bir heyecanla anlatıyor. Çocukların çok sevdiği ve çok eğlendiği bu hareket uygulamaları, ebeveynler ve eğitmenlerin gözetimi dâhilinde eğitim sonrasında da basitçe uygulanabiliyor.

1-6 yaş grubu çocuklarımızın kitap, yastık, balon vb. çok basit ekipmanlarla hareket edebilmesini ve oyunlar eşliğinde temel hareket becerisi kazanmalarını sağlayan Ludus projesinin detaylarına ve uygulama alanlarına https://www.ludusproject.com adresinden ya da akıllı telefonlarınıza indirebileceğiniz Ludus uygulamasından kolayca ulaşabilirsiniz.

Spor Gönüllüleri Derneği Başkanı milli yüzücü Ahmet Nakkaş’ın ve dernek mensuplarının özverili çalışmalarıyla yeni eğitim-öğretim yılında da okul öncesi kurumlarda hareket eğitimi uygulamalarına devam edecek LUDUS Projesine; sizler de Spor Gönüllüleri Derneği ile https://trsgd.org/ adresinden veya dernek sosyal medya hesapları üzerinden iletişime geçerek katkıda bulunabilir ve çocuklarımızın daha hareketli ve daha sağlıklı olmalarını sağlayabilirsiniz.