Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,5658
Dolar
Arrow
33,9499
İngiliz Sterlini
Arrow
44,6408
Altın
Arrow
2814,0000
BIST
Arrow
9.577

Kadınlar, Çocuklar ve Girişimcilik

Çocuklarımızla ilgili kayıp, şiddet ve istismar haberleriyle sarsıldığımız; kadınların sokak ortasında ya da aile içinde şiddete uğradığı, bu şiddete çocukların da maruz kaldığı ve ne yazık ki bu üzücü tabloya toplum olarak duyarsızlaştığımız şu acı günlerde bir şeyler söyleyebilmek, yazabilmek ve hatta nefes alabilmek o kadar zor ki!

Boğazımızın düğümlendiği ve gözyaşlarımızın dinmediği şu can sıkıcı günlerde “iyi şeyler de oluyor!” diyebilmeye o kadar ihtiyacımız var ki! Kadınlarımızın, çocuklarımızın ve tüm toplumun huzurlu bir nefes alabildiği, sevgi ve saygı dolu, mutlu ve üretken günler çok mu uzakta? İnsanlara ne oldu, yardımsever, şefkatli, saygılı ve çalışkan insanlar nerede? Yoksa Yaşar Kemal’in o ünlü cümlesindeki gibi: “O iyi insanlar o güzel atlara binip gittiler…” mi? diye düşünürken Hatay’dan gelen güzel bir haberle içimde umut çiçekleri açmaya başladı.

Aldığım haber Hataylı bir kadın girişimci olan sevgili Seda Eryılmaz Emir’in depremin yaralarını sarmaya çalışan güzel Hatay’ın organik ve yöresel ürünlerini Türkiye’nin dört bir yanına güvenle ve hızla ulaştırmak için kurduğu “Hızlakapında” girişimi hakkındaydı. Hızlakapında, https://hizlakapinda.com adresinden ve mobil cihazlara indirilen mobil uygulamadan ulaşılabilen bir sanal pazar aslında. 

Bu uygulamayı benzerlerinden ayıran ve bence çok daha kıymetli kılan ise kadınlardan oluşan bir ekibin girişimcilik öyküsü olması. Aslen Hataylı olan ve 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerde Hatay’da olan Seda Hanım, çok büyük maddi ve manevi kayıplar yaşamış, sevdiklerini toprağa vermiş bir depremzede. Depremden sonra yaşananlar onu da çok sarsmış ancak her şeye rağmen bir şeyler yapmak gerektiğine karar verip kolları sıvamış. Hatay’ın çalışkan kadınlarının ürettiği organik ve yöresel ürünlerin tüm Türkiye’de satışa sunulması ve hızla teslim edilmesi için bir iş modeli geliştirmiş. Bu iş modelindeki en büyük motivasyon kaynağı çocuklar ve kadınlar olmuş. Çocukların istek ve hayalleri, kadınların titizliğiyle birleşince harika bir iş ortaya çıkmış ve bence yakında çok daha güzel şeyler yapacaklar ve adlarını daha sık duyacağız. Bizler de sipariş vererek, uygulamayı indirerek ve çevremizi haberdar ederek bu güzel oluşuma katkı sunabilir ve Hataylı kadınlara ve çocuklara destek olabiliriz.

Şahsi olarak, kadınların ve çocukların mutlu olduğu toplumların er ya da geç huzurlu, gelişmiş ve müreffeh olacağı konusunda değişmez bir kanaate sahibim. Sosyolojik veriler ve tarihsel gerçeklikler de benim bu kanaatimi destekler nitelikte. Gelişmiş ülkelerin bence en önemli özelliklerinden biri kadınların girişimcilik ve üretkenlik konusunda desteklenmeleri ve girişimlerini uygulamaya geçirebilecek şartlara ve toplumsal desteğe sahip olabilmeleri. Türkiye’de de kadınların girişimcilik faaliyeti gösterebilmesi ve kadın girişimcilerin sayısının artması için KOSGEB başta olmak üzere bazı kamu kurumlarının, belediyelerin, özel kuruluşların ve STK’ların hibe ya da kredi desteği var. Bu destekler çok güzel ve takdire şayan ancak bence önemli olan bizlerin sunacağı toplumsal destek!

Toplumun bir ferdi olarak bizler, kadın girişimcilerle iş birliği yaparak, üretimlerine katkı sunarak, mal veya hizmetlerini satın alarak ve çevremizi de bu konuda bilinçlendirerek kadın girişimcilere toplumsal destek sağlayabiliriz. Zira kadın girişimcilerin bizim desteğimize gerçekten çok ama çok ihtiyaçları var!