Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,7132
Dolar
Arrow
33,9851
İngiliz Sterlini
Arrow
44,6900
Altın
Arrow
2728,0000
BIST
Arrow
9.769

Sosyal medya ve çocuklar

İletişimin son sürat devam ettiği bir çağdayız. Bu hız çağına rağmen güzel ülkemizin gündem hızını yakalayabilmek oldukça zor. Geçtiğimiz hafta gündemimiz yine yoğundu ve tahmin edeceğiniz üzere gündemimiz olimpiyatlardaki sporcularımızın müsabakaları, Yusuf Dikeç’in karizmatik atışı ve Instagram’a giriş yasağından oluşuyordu.

Instagram’a giriş yasağı, elbette pek çok kişiyi ve değişkeni etkiledi ve bu satırlar yazılırken hala pek çok şeyi etkilemeye devam ediyor. Bu yasak sürecinde beni en çok düşündüren şeylerden biri Instagram’da çocuklarla ilgili paylaşım yapan hesapların durumu oldu. Zira hem mesleğim gereği hem de anne olduğum için çocuklarla ilgili içeriklerin sıkı bir takipçisiydim ve algoritma da doğal olarak beni bu içeriklere yönlendiriyordu.

Gerek bu yönlendirmelerin gerekse sosyal medya evrenimin etkisiyle dikkatimi çeken ve yazmak istediğim bazı şeyler vardı. Bunlardan ilki, son zamanlarda çocuklarla ilgili içerik sayısının artmasıydı. Takip ettiğim ya da keşfet alanıma düşen profesyonel hesapların yanı sıra herhangi bir hesapta dahi çocuklarla ilgili çok fazla paylaşıma rastlıyordum. Ben bu artış sıklığının yaz tatiliyle ilişkili olabileceğini düşünürken; sosyal medya uzmanı arkadaşlarım bana aslında bu tip paylaşımlardaki artış sayısının etkileşimle ilgili olduğunu ve etkileşim sebebiyle bu tip paylaşımların arttığını söylediklerinde biraz şaşırmış ve açıkçası buna pek de ihtimal vermemiştim.

Ancak yaptığım araştırmalar sosyal medyacı arkadaşlarımı haklı çıkardı ve gerçekten de çocuklarla ilgili içeriklerin daha fazla etkileşim aldığını gördüm. Üstelik bu etkileşimler sadece, çocuklarla ilgili paylaşım yapan profesyonel hesaplarla sınırlı değildi; takipçi sayısı düşük, sıradan hesaplar dahi çocuklarla ilgili içerik paylaştıklarında bir anda etkileşim alıyor ve benzer içerikler ürettikçe etkileşimlerini artırarak zamanla çok takipçili hesaplara dönüşüyorlardı. Başlangıçta basit, eğlenceli ve belki de zararsız görünen bu durum aslında çocuklar için oldukça tehlikeliydi. 

Takip ettiğim pek çok hesapta çocukların ebeveynleri ya da bakım verenleri tarafından sürekli fotoğraflandığını ya da videoya alındığını ve adeta bir içerik bombasına dönüştüklerini üzülerek gözlemliyordum. Üstelik bu paylaşım sıklığının çocuklar açısından pek çok tehlike yaratabileceğini ifade etmek için iyi niyetli bir yorum yapmaya dahi kalkışsam, olumsuz tepkiler alıyordum ve bazen bu durumu abarttığım söyleniyordu. 

Sosyal medyadaki tepkileri çok ciddiye almadığım için bu yorumlara gülüp geçmekle birlikte içerik bombası hâline getirilen çocuklar için endişeleniyordum. Elbette hiçbir yasağı savunmuyorum ancak bu satırları yazarken içerik bombası hâline gelmiş sosyal medya çocuklarının birkaç günlüğüne de olsa rahat bir nefes alabilmiş olma ihtimalini düşünmek bana iyi geliyor ve bundan sonraki süreçte çocukların etkileşim uğruna mağdur edilmemesini diliyorum!