Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,5658
Dolar
Arrow
33,9499
İngiliz Sterlini
Arrow
44,6408
Altın
Arrow
2814,0000
BIST
Arrow
9.577

Azerbaycan şarabı haram mı?

Diyanet’in fetvaları gündemden düşmüyor…

Öyle açıklamalar yapıyorlar ki bazen akıl sır erdirmek mümkün olmuyor. En son torpille işe giren ve kopya çekerek sınav kazananların aldıkları maaşın "helal" olduğunu açıklamışlardı!

Geçtiğimiz günlerde yine çok konuşulacak bir açıklama bu kez canlı yayında Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi İdris Bozkurt’tan geldi…

Bozkurt, alkollü içecek üreten, taşıyan, sunan, servis eden ve alkolden kazanç sağlayana "lanet" edildiğini söyledi…

İçkili yerde çalışanların gelirden istifade ettiğini söyleyen Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi İdris Bozkurt, kazanılan ücreti helal olsa da, yapılan işte vebal bulunduğunu söyledi ve sektörde çalışanlara başka iş yapmalarını önerdi.

Alın teri ile çalışan işçiyi bir şekilde lanetledi. Ancak devletin Özel Tüketim Vergisi olarak içkiden kazancını es geçti. 

Bu mantıkta bakarsak Devletin topladığı vergilerle yapılan her işe çekinerek bakmak zorundayız. 

Toplanan vergiler hangi sektörden geldiği ayrılmaksızın devletin kasasına gidiyor ve kullanılıyor. 

Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi’nin bu yaklaşımına göre yapılan yolları kullanırken, köprülerden geçerken de lanetleniyor olabiliriz. Çünkü bu vergilerle yapılıyor bu yollar. Kamu çalışanları, bürokratlar hatta devletten maaş alan herkes de lanetlenmiş olabilir. Çünkü içkiden alınan vergi bu alanda da kullanılmış olabilir! 

Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı Muhasebat Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre, 2023'te alkol ve tütünden alınan özel tüketim vergisi (ÖTV), önceki yıla göre yüzde 69,4 artış göstererek 245,6 milyar TL'ye ulaştı. Bu rakam, toplam ÖTV gelirinin yüzde 30'unu ve toplam vergi gelirinin yüzde 5,5'ini oluşturuyor.

Üstelik yukarıda belirttiğimiz rakam sadece satıştan elde edilen vergi. Alkol ruhsatı, üretim, ithalat, ihracat derken alkol devlet için de büyük gelir kapısı. 

Ama bazı istisnalar oluyor tabii. 

Önceki hafta Meclis’te iktidardan gelen teklifle 273 oyla kabul edilen bir yasa var. Kanun Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından da onaylandı ve yürürlüğe girdi.

Türkiye ile Azerbaycan arasında imzalanan anlaşma kanun olarak kabul edildi. 10 yıl süreyle geçerli olacak anlaşmaya göre, Türkiye Azerbaycan’dan sıfır gümrük vergisi ile şarap, dut, ayva, demir çelik ürünleri ve ambalaj malzemeleri alacak.

Şimdi diyanete sormak lazım Azerbaycan’dan gelen ve devlet tarafından vergiden bile muaf olacak şarap günah mı değil mi?

Yoksa diyanet bu kanunu da lanetleyecek mi?