Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,9216
Dolar
Arrow
34,0763
İngiliz Sterlini
Arrow
45,0830
Altın
Arrow
2804,0000
BIST
Arrow
9.774

İngiltere Ortadoğu’da taraf değiştiriyor

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, dün haftaya radikal kararlarla başladı. Önce İçişleri Bakanı Suella Braverman’ı görevden aldı. Yerine James Cleverly'i atadı. 

Hemen akabinde eski Başbakan David Cameron Dışişleri Bakanı olarak atandı. Ülkenin bu en önemli iki bakanlığının değişimini dikkatli okumak lazım. 

İçişleri Bakanı Suella Braverman’ın görevden alınmasının altında İsrail - Filistin politikasının yattığı biliniyor. 

Braverman’ın Filistin’e destek yürüyüşleri hakkındaki yorumları ve olaya bakış açısı kamuoyunun da baskısıyla sonunu hazırladı. 

Ancak eski Başbakan David Cameron’un Dışişleri Bakanlığı’na atanması Birleşik Krallık’ın Ortadoğu politikasında radikal bir değişiklik planladığının göstergesi. 

Bunu anlamak için Cameron’un başbakanlığı dönemine odaklanmak gerekiyor. 

İngiliz Hükümeti 2010 -2016 yılları arasında Başbakan olarak görev yapa Cameron’un ılımlı havasından yararlanmak istiyor gibi görünüyor. 

Özellikle görevden alınan İçişleri Bakanı Suella Braverman’ın genel olarak göçmen karşıtı tavrı ve Filistin konusuna bakış açısı son derece sertti. Artık toplumun da  tepki göstermeye başladığı Gazze’de yaşananlar konusunda bakanın bu tavrı hükümeti de zor durumda bıraktı. 

 

Başta İngiliz basınının İsrail’e Gazze konusundaki koşulsuz desteği kaybolmak üzere. Gazze’den gelen görüntüler ülkenin önde gelen gazetecilerinin yavaş yavaş tepki göstermesine neden oluyor. Birleşik Krallık’ta yaşayan göçmenler, Filistin protestolarında seçmen olarak da ne kadar güçlü olduklarını gösterdi. Muhalefetin desteği de göçmenleri İşçi Partisi’ne daha da yakınlaştırdı. 

 

Gelelim David Cameron’un siyasi kariyerindeki İsrail-Filistin politikasına… Cameron 2010 yılında Türkiye’ye yaptığı ziyaret sırasındaki açıklamaları ile o dönem hem Birleşik Krallık’ta hem de dünyada büyük yankı uyandırmıştı. “Gazze açık hava hapishanesi olarak kalamaz” diyen Cameron’a büyük tepki gösterilmişti. Hatta Independent Gazetesi, “Cameron İsrail’e savaş açtı” başlığı ile haberi okurlarına servis etmişti. 

2014 yılında onun başbakanlığı döneminde Avam Kamarası’na sunulan tasarı kabul edildi ve Filistin, İngiltere tarafından resmen devlet olarak tanındı. 

David Cameron’un Dışişleri Bakanı olarak atanması ve Suella Braverman’ın görevden alınması Birleşik Krallık’ın Gazze’de yaşananlara farklı bir bakış açısıyla yaklaşmaya başladığının göstergesi.