Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
38,2288
Dolar
Arrow
36,3010
İngiliz Sterlini
Arrow
46,1227
Altın
Arrow
3428,0000
BIST
Arrow
9.602

İngiltere vasıfsız göçmene kapılarını kapattı

Göçmen sendikalarının ve derneklerin tüm tepkilerine rağmen İngiltere vatandaşlık politikasını güncelledi. 

İngiltere hükümeti vatandaşlık politikasını, 'tehlikeli yolları' kullanarak ülkeye giren göçmenlerin İngiliz vatandaşlığı talep etmesini neredeyse imkansız hale getirecek şekle dönüştürdü.

Peki bu tehlikeli yollar ne? İngiliz hükümeti "tehlikeli yolculuğun" küçük bir tekneyle seyahat etmeyi veya bir araçta gizlenmeyi içerdiğini belirtiyor.

Yani anlayacağınız kamyon kasasında ya da bir lastik botla İngiltere’ye sığınmak artık anlamını yitirdi.

İçişleri Bakanlığı'nın, göçmenlik personeline vatandaşlık başvuruları konusunda rehberlik eden bir belgede “iyi karakter şartı"nın içeriği değiştirildi. Yeni kılavuzda, "10 Şubat 2025 tarihinden itibaren vatandaşlık başvurusunda bulunan ve daha önce gerekli olan geçerli giriş izni veya elektronik seyahat izni olmadan tehlikeli bir yolculuk yapmış olan bir kişinin vatandaşlığı normal olarak reddedilecektir" deniyor.

İngiltere artık vasıfsız göçmenleri kabul etmiyor. Pek çok vize türünde de yakın geçmişte güncelleme yapan İngiliz hükümeti, hayatını riske atıp ülkeye gelmek isteyenleri potansiyel olarak kötü huylu kabul ediyor. Kendi hayatını riske atan bir kişinin başkalarının hayatına da saygısı olmayacağı görüşü hakim. 

Daha önce bu yollarla iltica edenlerin İngiliz vatandaşlığı için 10 yıl beklemeleri gerekiyordu. Artık imkansızlaştı. İngiltere botla gelene vatandaşlık vermeyecek.

Bu durum tabii ki  İngiltere'ye ticari bir uçuşla ulaşanlar için geçerli değil. Her ne kadar kamuoyunda tepki de alsa uygulama yürürlüğe girdi. 

Peki bizde durum ne? Elini kolunu sallayan ülkeye girebildiği gibi vatandaşlık da peynir ekmek gibi dağıtılıyor diye kamuoyu tepkili. İngiliz bakanlığın bu karar ile ilgili uzun zamandır çalıştığı ortaya çıktı. Bizim bakanlıkların gündemi çok farklı. 

Örneğin dün Sevgililer Günü'ydü. Mesela Aile ve Sosyal Hizmetler bakanlığı Sevgililer Günü ile ilgili bir paylaşım yaptı. Hem de ergen gençlerin kendi aralarındaki dili kullanarak. Gençler arasında "Seviyorsan git konuş bence" diye bir klişe var ya bakanlık ona atıfta bulunup "Seviyorsan git evlen bence" diyerek resmi hesaptan paylaşım yaptı. 

Yani Sevgililer Günü'nü sevgili olma durumunu kabul etmediğini, dünya görüşlerine uymadığını espirili bir dille anlattı. Tebrik etmek lazım. Adamların bakanlıkları  ülkelerindeki göç problemine çözüm arıyor, biz sevgililik hoşumuza gitmediği için resmi hesaptan evlilik teklif ediyoruz. Aile ve Sosyal Hizmet Bakanlığı aile olmayı sadece evlilikle bağdaştırıyor. Oysa ki bakanlığın asıl görevi korunmaya muhtaç çocuk, kadın, engelli ve yaşlıların tespiti, bakımı, rehabilitasyonu ve bu hizmetleri sunacak kuruluşların kurulmasını sağlamak. 

Ülkede her gün kadın cinayetleri, çocuk istismarları devam ederken biz 'Sevgililer Günü'nde evlenmeye teşvik ediyoruz. Bakanlıklar farklı elbette... İngiltere'deki İçişleri Bakanlığı'nın ve Türkiye'deki Aile Bakanlığı'nın elbette görevleri farklı ama bakanlıkların ciddiyeti aynı.  Önemli olan bakış açısı değil mi? 

Geçmiş 'Sevgililer Günü'nüz kutlu olsun. Evlenmeseniz de sevin sevilin...