Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,5658
Dolar
Arrow
33,9499
İngiliz Sterlini
Arrow
44,6408
Altın
Arrow
2814,0000
BIST
Arrow
9.577

İngiltere’nin içinde olmadığı savaş savaş değildir!

Türkiye kamuoyu emeklilik zammı, yerel seçim hareketliliği gibi iç meselelere odaklanmışken dünya kamuoyu çok daha vahim bir gündemle meşgul: 3. Dünya Savaşı tehlikesi…

Rusya - Ukrayna savaşı ikinci yılına yaklaşırken Vladimir Putin’in halen istediği zaferi elde edememesi savaşa yeni bir boyut katacağa benziyor. 

İki gündür Alman ve İngiliz basını Rusya’nın NATO’yu savaşın içerişine doğrudan çekme planlarını kaleme alıyor. 

Almanya’nın en çok okunan gazetelerinde Bild, Almanya Savunma Bakanlığı’ndan aldıkları gizli belgeleri yayınladıklarını belirterek olası Dünya Savaşı’na hazırlıklı olunması gerektiğini yazdı. 

Gazetenin iddiasına göre bahar aylarında Rusya, 200 bin ek asker ile ‘Bahar Operasyonu’na hazırlanıyor. 

İddiaya göre Putin, önce Estonya, Letonya ve Litvanya’daki Rus vatandaşlarını harekete geçirecek. Balkan ülkelerindeki iç karışıklık ve 2024 Aralık ayındaki ABD seçimleri sonrası daha kapsamlı bir harekat ve sınır bölgelerinde karışıklık planlanıyor. 

Sonrasında da Putin, NATO’nun kendisini devirmeye çalıştığını iddia ederek 3. Dünya Savaşı’nın fitilini ateşleyecek. 

Rus yetkililer gazetenin haberini “Burç yorumu” diye ciddiyetten uzak olmakla itham edip yalanladı. Bu komplo teorisi gerçekleşir mi bilinmez. Ancak dünyada git gide artan bir gerginliğin olduğu da bir gerçek.

İngiliz basını da habere geniş yer verdi. Bazı yayın organları temsili grafiklerle savaşın yaklaşmakta olduğunun altını çizdi. 

Gelişmeleri biraz daha derinden inceleyecek olursak küresel anlamda dünyanın sıkışmış bir volkan gibi patlamaya hazır olduğunu görebiliriz. 

Geçtiğimiz haftanın iki önemli olayını iyi okumak lazım. Birincisi İngiltere’nin Ukrayna ile imzaladığı güvenlik anlaşması. 

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak bizzat Ukrayna’ya giderek güvenlik anlaşmasına imza attı. Anlaşmanın alt metninde yazanlar ise Rusya’yı kızdırdı. Sunak, “Ukrayna'ya uzun vadede ihtiyaç duyduğu güvenceleri sağlamak üzere tarihi nitelikte yeni bir güvenlik anlaşması imzalıyoruz” demişti. 

Londra yönetimi, önümüzdeki yıl için planlanan 3,2 milyar dolar değerindeki yardım paketinin, savaşın başlamasından bu yana İngiltere'nin Ukrayna'ya sağladığı en büyük destek olduğunu bildirdi. 

Birleşik Krallık, Ukrayna'ya uzun menzilli füzeler, binlerce insansız hava aracı, hava savunması, topçu mühimmatı ve deniz güvenliği için ödeme yapacak. 

Gelişme sonrası Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitry Medvedev, "Umarım ezeli düşmanlarımız kibirli İngilizler, Ukrayna'ya resmi bir askeri birlik konuşlandırmanın ülkemize savaş ilanıyla eşdeğer olacağını anlarlar" diyerek İngiltere’yi tehdit etti. 

İkinci gelişme ise, ABD ve İngiltere'nin Yemen'de Husiler’e saldırıları konusunda Rusya’nın tutumu…

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD ve İngiltere'nin Yemen'e yönelik saldırılarını kınayarak “Uluslararası hukuka göre saldırılar gayrimeşru” dedi.

İngiltere’nin uluslararası gerginliklerde bir anda bu denli ön plana çıkması tabii dünyayı da endişelendiriyor. Birinci ve İkinci Dünya Savaşları’nda İngiltere’nin rolü düşünüldüğünde bu gelişmeler komplo teorisyenlerine kaynak sağlıyor!

Soğuk savaş döneminde Rusya ve ABD gerginliği 3. Dünya Savaşı korkusu için yeterli görülse de İngiltere’nin içinde olmadığı bir küresel savaşın savaş olmadığını bilmek için askeri deha olmaya gerek yok. 

Önümüzdeki günlerde gelişmeler nasıl şekillenecek bilinmez ama dünyanın bir kıvılcım öncesi bu gerginliği atması şart. Küresel güçler henüz Ay’da ve Mars’ta koloniler kurulmadığını göz önüne alıp insanlığı felakete sürükleyecek çılgınlıklardan kaçınmalı.