Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
38,0377
Dolar
Arrow
34,0303
İngiliz Sterlini
Arrow
45,3604
Altın
Arrow
2830,0000
BIST
Arrow
9.900

Yapay zeka savaşları başladı, hepimize geçmiş olsun!

Biz “Yapay zeka işimizi elimizden alır mı almaz mı?” tartışmaları yaparken ‘Silikon Vadisi’nde savaş başladı bile…

Geçtiğimiz hafta Elon Musk ve Bill Gates’in açıklamaları vadide savaş baltalarının çıkarıldığının kanıtıydı.

Önce Elon Musk konuyu açtı. Komedyen Joe Rogan’ın podcastında konuşan Musk, yapay zekanın insanlığın yok olmasına neden olabileceği uyarısında bulundu. Hemen ardından bazı kişilerin teknolojiyi, gezegeni korumak için insanlığa son vermekte kullanabileceğini söyledi.

Burada Bill Gates’e bir gönderme var mıydı bilinmez ama iki lafından biri “Gezegeni korumak” olan Gates’i akıllara getirdi. 

Sonra tüm bunları kendi söylememiş gibi tam iki gün sonra yeni kurduğu yapay zeka şirketi xAI'ın "ilk yapay zekasını" kullanıma sunacağını açıkladı.

Hemen ardından Bill Gates, olaya dahil oldu. Yapay zekaya methiyeler düzüp önümüzdeki 5 yıl içinde herkesin bir yapay zeka asistanı olacağını söylediği bir blog yazısı yazdı. 

Gates, artık farklı uygulamalar kullanmayacağımızı bilgisayar kullanma alışkanlığımızın tamamen değişeceğini belirtti. 

Bill Gates kim? Microsoft’un kurucu ortağı… O zaman bu söylediğini bir kenara yazalım… 

Biz hala “Yapay zeka işimizi elimizden alır mı” sorusuna cevap ararken yapay zekanın mucidi durumundaki OpenAI, ‘Silikon Vadisi’nde 8 büyüklüğünde bir depreme neden oldu. Şirket, Üst Yöneticisi (CEO) Sam Altman ve OpenAI’ın kurucularından Greg Brockman’ın görevden alındığını açıkladı. 

Üzerinden saatler geçmeden Altman’ı geri çağırıldılar. Bu sefer o kabul etmedi ve Microsoft devreye girdi. 

80’li yıllarda Türkiye Ligi’nde kulüplerin birbirinin elinden kaçırarak futbolcu transferini hatırlatan bir manevrayla Bill Gates bu işin Maradonalarını kadrosuna kattı. 

Yapay zeka insanlık için tehdit diyen Musk, Altman'ın kovulmasının, yapay zekanın tehlikesinin bir göstergesi olduğunu savunarak "OpenAl’ın yönetim kurulu, neden bu kadar sert bir karar almak zorunda hissettiğini kamuoyuna açıklamalı” dedi. Oysa ki aynı Elon Musk OpenAI’ın eski yönetim kurulu üyesiydi!

Şimdi biz tüm bu kavganın nedenini anlamaya çalışırken iş biraz da sabah programı kavgalarına döndü. 

ChatGPT’yi geliştiren OpenAI Ceo’su Altman’ı kovma gerekçesini "Altman’ın liderliğe devam etme yeteneğine artık güvenmiyoruz.” açıklamasıyla duyurdu. 

Ama Bill Gates’in teklifi sonrası güvenleri tekrar tavan yaptı ve Altman’ı saatler sonra geri çağırdılar! Altman da “Bana ne ben oynamayacağım” dedi. 

Biz hala “İyi de bu yapay zeka işimizi elimizden alacak mı almayacak mı?” diye düşünüp dururken bu savaşın asıl nedenini atladık: ‘Yapay zekanın ekonomik getirisi!’

Allah’tan bu işlere kafa yoranlar var. 

V-Count teknoloji şirketinin sahibi girişimci Demirhan Büyüközcü bunlardan biri. Yaptığı işi saymakla bitiremeyiz ama çevirimiçi veri analizi toplayan Ultima AI ile sektörün önemli isimlerinden biri. Onu Türkiye’de daha çok Onedio’nun kurucu ortağı olarak tanıyoruz. 

Eğitimci, danışman, yazar ve iş insanı kimliği ile sadece Türkiye’de değil yurt dışında da tanınan Bora Özkent, konuya işin ekonomik boyutundan bakıp görüşlerini paylaştılar. 

Büyüközcü, tüm bu yaşananların aslında ekonomik sebeplerden dolayı olduğunu iddia ediyor. Büyüközcü’ye göre Musk’ın söylediği gibi insanlık için oluşan riski bilim dünyası önemsemiyor. Büyüközcü, “OpenAI çalışanlarının kazançlarının hisse fiyatına bağlanması tüm çalışanların yeni özellik, yeni ciro peşinde olmasına neden oluyor” diyor. 

Bora Özkent ise OpenAI için, “Şirket çok zarar ediyor, 90 milyar dolar değerlemeli yeni yatırım turu iptal oldu ve en büyük ortağı (%49) Microsoft rakibi hatta düşmanı haline gelebilir” diyerek aslında yaşananların tamamen ekonomik nedenlerden kaynaklandığına atıfta bulunuyor. 

Özkent sosyal medya hesabından “Şirketin çok yüksek bedelli mühendisleri hisse senedi opsiyonlarını unutabilirler. Pek çoğunun önümüzdeki günlerde ayrılacağını tahmin ediyorum” dediği öngörüsü üzerinden saatler geçmeden OpenAI’de 700 çalışandan 505’si, yönetim kurulunun istifa etmemesi halinde Microsoft’a geçiş yapacağını bir mektupla yönetime bildirdi. 

Hadi özetleyelim…

Bana her zaman Süperman’deki Lex Lutor karakterini hatırlatan bu teknoloji zenginlerinin insanlığı kurtarmakla ilgilendiklerini sanmıyorum. Dünyada pek çok sektör miadını doldururken teknoloji büyük bir ivme ile en önemli endüstri konumuna geldi. Artık gıda sektörü yaşamsal anlamda ne kadar önemliyse cebimize kadar giren teknoloji de o denli değerli. 

Daha bu işin Zeus’u Mark Zuckerberk ve yapay zekadan önce bile bizi asiste eden Apple, Silikon Vadisindeki savaşa katılmadı bile… 

Yapay zeka insanlık için tehlike oluşturur mu zaman gösterecek ama her savaşta olduğu gibi yine hırs sonumuzu hazırlayacak. Yapay zeka insanlığa tek başına zarar veremese de insanlığın aç gözlülüğü yeni canavarını kendi eliyle yaratacak.