Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
36,6287
Dolar
Arrow
34,8925
İngiliz Sterlini
Arrow
44,3362
Altın
Arrow
3006,0000
BIST
Arrow
10.125

23 Milyon çocuk 'Pestisit' tehlikesiyle karşı karşıya…

Ey kahvaltıda simit yiyenler ve simitten vazgeçmeyenler! 

Türkiye’den Norveç’e ihraç edilen susam tohumlarında salmonella tespit edildi! 

Norveç, tohumları ‘tehlikeli’ koduyla geri gönderdi. Geri gelen susamlar tahrip edildi mi? Yoksa simit tezgahlarından mahallelerimize mi yayıldı? Bilmiyoruz!

Tarım ve Orman Bakanlığı, Avrupa sınırından ‘zehirli madde’ denerek geri gönderilen gıdaların yüzde 100 kontrol edildiğini, mevzuata uygun olmayan ürünlerin imha edildiği açıklaması yapmıştı.

Biberler, domatesler, fıstıklar, limonlar, şimdi de susamlar! 

 SULAR BULANMADAN  belgeselimizi izlemediyseniz, izleyin!

Tüm sorumluluğu  üreticinin üstüne yüklemek çok yanlış. Üreticinin mahsulünü suladığı suyun da ne kadar kirli olduğundan haberiniz var mı?

Üstelik bu suyu tahsis eden de sulama birlikleri!

2024 yaz  döneminde çekimlerini gerçekleştirdiğimiz belgeselimizin ana kahramanı Büyük Menderes nehriydi. 

Büyük Menderes’in nasıl  kirletildiğine tanık olduk.  Tekstil fabrikalarından sızan kimyasal atıklar, yer yer kırmızıya dönen bulanık, köpük köpük akan sulardan pamuk tarlaları, sebze tarlaları sulanıyordu.

Büyük Menderes’ten mahsul sulayan genç  çiftçi Necdet Güvenç’e kulak verelim. 

“Göz görmeyince gönül katlanıyor”, diyor, Necdet.

Sizler balık ölümlerinin başladığı Menderes Nehri’nden sulanan ürünleri, domatesleri, kavunları, biberleri yiyorsunuz. 

Ben yemiyorum!” 

Necdet ailesi için küçük bir bahçe yapmış. Mahsullerini Menderes’ten verilen su ile değil, şehir şebekesinden gelen musluk suyu ile suluyor.

Yani; soframıza gelen ürünlerin içinde bulunan pestisitin yanısıra, hangi su havzasında üretildiyse, o nehre bırakılan kimyasal atıklar, tekstil fabrikalarından sızan atıklar, mikroplastikler, boyasal ağrıtıcılar da var! 

Soframıza gelen üründe zehir çok, denetim yok! 

Yapılan bir araştırmaya göre; Türkiye’de 1990 yılında yaklaşık 30 bin ton civarında kullanılan pestisitler iki kat artış göstererek 2018 yılında 60 bin tona ulaşmış. 2020 yılında ise bu oran 54 bin tonu bulmuş!

Türkiye’de kullanılan pestisit miktarının yaklaşık yüzde 50’sinin Adana, Mersin, Manisa, Aydın, Bursa, İzmir ve Antalya’da kullanıldığı belirtiliyor. 

Antalya’da 2020 yılında hektar başına pestisit kullanımı yaklaşık 14 kg, Manisa’da 9 kg seviyesinde.

Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde kullanımı yasak olan glisofat Türkiye’de yaygın ve kontrolsüz şekilde kullanılıyor.

Tarımda  kullanılan pestisitlerle ilgili gerçekleri “Pestisit Atlası” nda  yayınlayan Heinrich Böll Stiftung Derneği’nin çalışmaları çok değerli. Araştırmaları ile topluma gerçekleri anlatmaktan vazgeçmeyen gıda mühendisi Doç Dr. Bülent  Şık’ın yayınlarını takip edin. 

Bülent Şık; Yıllar içinde kullanım  oranı artan pestisitlerden en çok etkilenenlerin çocuklar olduğuna çalışmalarında vurgu yapıyor.  

Bugün Türkiye’de 23 milyon çocuk  pestisit tehlikesiyle karşı karşıya!

Ülkece ciddi bir silkelenmeye,

Acil seferberliğe çok ihtiyacımız var.

Mesele şu ki, 

Ne duyan var, ne de bu yönde bir adım atan…