Ey kahvaltıda simit yiyenler ve simitten vazgeçmeyenler!
Türkiye’den Norveç’e ihraç edilen susam tohumlarında salmonella tespit edildi!
Norveç, tohumları ‘tehlikeli’ koduyla geri gönderdi. Geri gelen susamlar tahrip edildi mi? Yoksa simit tezgahlarından mahallelerimize mi yayıldı? Bilmiyoruz!
Tarım ve Orman Bakanlığı, Avrupa sınırından ‘zehirli madde’ denerek geri gönderilen gıdaların yüzde 100 kontrol edildiğini, mevzuata uygun olmayan ürünlerin imha edildiği açıklaması yapmıştı.
Biberler, domatesler, fıstıklar, limonlar, şimdi de susamlar!
SULAR BULANMADAN belgeselimizi izlemediyseniz, izleyin!
Tüm sorumluluğu üreticinin üstüne yüklemek çok yanlış. Üreticinin mahsulünü suladığı suyun da ne kadar kirli olduğundan haberiniz var mı?
Üstelik bu suyu tahsis eden de sulama birlikleri!
2024 yaz döneminde çekimlerini gerçekleştirdiğimiz belgeselimizin ana kahramanı Büyük Menderes nehriydi.
Büyük Menderes’in nasıl kirletildiğine tanık olduk. Tekstil fabrikalarından sızan kimyasal atıklar, yer yer kırmızıya dönen bulanık, köpük köpük akan sulardan pamuk tarlaları, sebze tarlaları sulanıyordu.
Büyük Menderes’ten mahsul sulayan genç çiftçi Necdet Güvenç’e kulak verelim.
“Göz görmeyince gönül katlanıyor”, diyor, Necdet.
Sizler balık ölümlerinin başladığı Menderes Nehri’nden sulanan ürünleri, domatesleri, kavunları, biberleri yiyorsunuz.
Ben yemiyorum!”
Necdet ailesi için küçük bir bahçe yapmış. Mahsullerini Menderes’ten verilen su ile değil, şehir şebekesinden gelen musluk suyu ile suluyor.
Yani; soframıza gelen ürünlerin içinde bulunan pestisitin yanısıra, hangi su havzasında üretildiyse, o nehre bırakılan kimyasal atıklar, tekstil fabrikalarından sızan atıklar, mikroplastikler, boyasal ağrıtıcılar da var!
Soframıza gelen üründe zehir çok, denetim yok!
Yapılan bir araştırmaya göre; Türkiye’de 1990 yılında yaklaşık 30 bin ton civarında kullanılan pestisitler iki kat artış göstererek 2018 yılında 60 bin tona ulaşmış. 2020 yılında ise bu oran 54 bin tonu bulmuş!
Türkiye’de kullanılan pestisit miktarının yaklaşık yüzde 50’sinin Adana, Mersin, Manisa, Aydın, Bursa, İzmir ve Antalya’da kullanıldığı belirtiliyor.
Antalya’da 2020 yılında hektar başına pestisit kullanımı yaklaşık 14 kg, Manisa’da 9 kg seviyesinde.
Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde kullanımı yasak olan glisofat Türkiye’de yaygın ve kontrolsüz şekilde kullanılıyor.
Tarımda kullanılan pestisitlerle ilgili gerçekleri “Pestisit Atlası” nda yayınlayan Heinrich Böll Stiftung Derneği’nin çalışmaları çok değerli. Araştırmaları ile topluma gerçekleri anlatmaktan vazgeçmeyen gıda mühendisi Doç Dr. Bülent Şık’ın yayınlarını takip edin.
Bülent Şık; Yıllar içinde kullanım oranı artan pestisitlerden en çok etkilenenlerin çocuklar olduğuna çalışmalarında vurgu yapıyor.
Bugün Türkiye’de 23 milyon çocuk pestisit tehlikesiyle karşı karşıya!
Ülkece ciddi bir silkelenmeye,
Acil seferberliğe çok ihtiyacımız var.
Mesele şu ki,
Ne duyan var, ne de bu yönde bir adım atan…
Çok Okunanlar

Erdoğan, 'Birinci partiyiz' demişti, Özel sandığa çağırmıştı!

Teğmenlerin komutanının davasında mahkeme MSB’ye bunu sordu

Yiğit Bulut'un kanser tedavisi gördüğü ortaya çıktı

Real Madrid yarı finalde

Çetin Altan, Yaşar Kemal’i sıkıyönetim komutanına nasıl ihbar etti?

Orman yangınlarının da arkasında sömürge ekonomisi var

Şecaat, sirkat ve sessizlik: Kültürün ihaneti

Gazeteler, CHP'li belediyelere şafak operasyonunu nasıl gördü?

Talat Paşa’nın dönüşü

Çürümenin diyalektiği