Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
38,2634
Dolar
Arrow
34,1520
İngiliz Sterlini
Arrow
45,9557
Altın
Arrow
2934,0000
BIST
Arrow
9.777

Gün Gelir, Korku, Korkutanı Da Korkutur!

Bu yazı yazılırken, Müjdat Gezen Çağlayan Adliyesi’ne doğru yola çıktı.

Bu yazı yazılırken, TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Çağlayan Adliyesi’nde oturma eylemi başlattıklarını duyurdu.

13. Ağır Ceza Mahkemesi hakimleri, saatlerdir, Anayasa Mahkemesi’nin ikinci kez hak ihlâli kararına rağmen, Hatay milletvekili Can Atalay’ın tahliyesine hükmedemiyorlardı.  

Bu yazı yazılırken asgari ücret  2024 yılının tümü için, yüzde 49 artışla 17 bin 2 lira oldu.

Bu yazı yazılırken, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Milyonlar yoksullukla mücadele ederken, bu ülkeye, bu halka, işçi sınıfına yılın başında açlık sınırının altında kalacak bir asgari ücreti reva görenler, bisin ki, bu iş burada bitmez” diyordu.

Bu yazı yazılırken “Dünya Özgürlükler Endeksi”nde Türkiye dibe çakılıyordu.

Ekonomik Özgürlük Endeksinde, Türkiye; 2022 yılına kıyasla 56 sıra birden gerileyerek, Senegal ve Namibya’nın gerisinde kalarak, 180 ülke arasında 104. sırada yerini aldı.

Akademik Özgürlük Endeksi’nde 179 ülke arasında 166. sırada, “En kötü grup” olarak nitelendirilen Kuzey Kore ve Türkmenistan’la birlikte yer aldı. Endeks, dünyada akademik özgürlüğü ölçmeyi hedefliyor ve “Araştırma ve öğretme özgürlüğü”, “Akademik değişim ve yayma özgürlüğü”, “Kurumsal özerklik”, “Kampüs bütünlüğü”, “Akademik ve kültürel ifade özgürlüğü” şeklindeki temel göstergeye dayanarak fiili akademik özgürlük düzeyini değerlendiriyor.

Bu yazı yazılırken Dünya Basın Özgürlüğü sıralamasında Türkiye, 2023 yılında 16 basamak gerileyerek 165. sıraya indi. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü 2023 basın Özgürlüğü raporunda “gazetecilere yönelik yıldırma amaçlı tutuklama” şeklinde baskı yöntemine dikkat çekti. Türkiye ifade özgürlüğü açısından “sorunlu” kategoriden “vahim” kategorisine geriledi.

Bu yazı yazılırken Türkiye, okuduğunu anlama, fen ve matematikte OECD ülkeleri içinde son sıralara çakıldı. Ortalama matematik puanında Türkiye, OECD ortalamasının altında yer aldı.

Yoksulluğun, okula aç gitmenin, okuduğunu anlamamayla bir ilişkisi olabilir mi? Bu da ölçülmüş. Çocuğun öğün kaçırma oranı arttıkça, matematik puanı da düşüyor.

OECD raporu, Türkiye’de her 5 öğrenciden birinin haftada en az bir kez öğün atladığı, en az bir kez yemek yiyemediğini ortaya koydu.

Bu yazı yazılırken günlük süt ve süt ürünü tüketemeyen çocuk oranının yüzde 42 olduğu, yoksulluk sebebi ile öğün atlayan çocukların kemik, zeka gelişimi ve bodurluk problemiyle karşı karşıya olduğu gerçeği, iktidarın haber kanallarında konuşulmuyordu.

Bu yazı yazılırken, hayat koşulları nedeniyle 728 bini aşkın öğrencinin üniversiteyi bıraktığı bilgisi açıklandı.  Yükseköğretim Kalite Kurulu’nun Gösterge Değerleri Raporu’na göre, üniversitelerini bırakan öğrenci sayısı ülkedeki 50 ilin nüfusunu geçti.

Bu yazı yazılırken, büyük üstad Müjdat Gezen, Çağlayan Adliyesi’ne ulaştı. TİP (Türkiye İşçi Partisi) üyeleri ve yüzlerce gençle birlikte Çağlayan Adliyesi’ne sırtını dönerek oturma eylemine katıldı.

80 yaşındaki Müjdat Gezen’in bu desteği, Anayasa Mahkemesi kararını hiçe sayanlara, hukukun üstünlüğünü değil, üstünlüğün hukukunu hakim kılmaya çalışanlara karşı, güçlü bir karşı çıkıştır.

Bu yazı yazılırken, ne yazık ki, bir kez daha 13. Ağır Ceza mahkemesi hakimleri, Can Atalay için tahliye kararını vermedi.

Ama bugün Müjdat Gezen’i adalet nöbetini başlatan Hukuk Fakültesi öğrencileriyle yan yana görmek umut verdi. Psikolojik üstünlük, vicdandan ve hukuktan yana olanlara geçti.

Umut öyle bir kıvılcıma sebep olur ki, bugün tüm özgürlüklerde dibe vuran Türkiye, bir kıvılcımla korkunun içinden çıkar ve kendini yeniden yaratır.

Omurgalı duruşundan asla taviz vermeyen Müjdat Gezen’in Üvey Evlat belgeselimizde söylediği gibi;

“Bir gün gelir, korku, korkutanı da korkutur.”