10 gün boyunca tarım arazilerinde, farklı bölgelerde, farklı köylerde, üreticilerle birlikte, SU KRİZİ odağında, yeni belgeselimizi çektik. Eğer yazılarımı takip ediyorsanız, SU konusunu gündeme taşımaya çalışıyorum.
Bizi büyük bir Su krizi bekliyor!
Dünyanın su varlığı, insanlığa yetmeme problemiyle karşı karşıya! Su kullanımı küresel nüfus artış oranının iki katından daha fazla artıyor. Artan nüfusu beslemek için gıda üretiminde kullanılan su, yüzde 70 artacak. Küresel iklim krizinin getirdiği kuraklık, yağışların çok azalması yüzünden, dünyadaki sulak alanların yarısından fazlası yok oldu. Dünya nüfusunun üçte biri, su stresi yaşayan ülkelerde bulunuyor.
Birleşmiş Milletler’in son yayınladığı rapora göre, 6 yıl içinde 700 milyon insan su kıtlığı nedeniyle yaşadıkları yerleri terk etmeye başlayacak. 2040 yılına kadar, dünyada 18 yaşın altındaki çocuklardan dörtte birinin (yaklaşık 600 milyon çocuk) aşırı yüksek su stresi olan bölgelerde yaşayacağı tahmin ediliyor.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, bu yeni sorunu “Ekolojik Mültecilik, İklim mülteciliği” olarak tanımlıyor. İlkim mültecilerinin, savaşın yol açtığı mülteci sorunundan daha büyük bir etki yaratacağını vurguluyor. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi, iklim değişikliğinden etkilenen bölgelerdeki kişilere sığınma hakkı tanınabileceği yönünde ilk kez karar aldı. BM Mülteciler Yüksek Komserliği “İklim değişikliği sebebiyle topraklarını terk eden kişiler, temel hakları tehdit altında olması durumunda ülkelerinde geri döndürülemezler” şeklinde açıklama yaptı.
Avrupa Birliği iklim değişikliğinin yol açtığı göç sorunuyla henüz ilgilenmiyor. Ancak iklim değişikliğinin yaratacağı hasarların artması nedeniyle bu sorun gerçek bir sorun olarak AB’nin kapısını çalacak. Çünkü Avrupa, iklim göçünün en yoğun noktasında bulunuyor. Sel ve kuraklık felaketleri sonucu, Afrika ve Ortadoğu’dan gelecek göç akınlarıyla karşı karşıya kalacak. Aynı şekilde Türkiye de iklim mültecilerinin rotasında bulunuyor.
YENİ KRİZİMİZ; İKLİM MÜLTECİLERİ!
Dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke; Türkiye! Ülkemiz son 5 yıldır ilklim göçmenlerine de kapısını açtı. Türkiye’de yakalanan düzensiz göçmen sayısı dikkat çekici boyutta. Son 9 yılda 1 milyon 811 bin kaçak göçmen yakalanmış. Yakalanan düzensiz göçmenin yüzde 36’sı Afganistan uyruklu. Düzensiz kaçak göçmenler arasında Pakistanlı, Iraklı, Filistinli, Cibuti, Eritre, Afgan, Etyopyalı ve Sudanlıllar da bulunuyor! Ne muhalefet, ne medya, ne de iktidar, İklim göçmenleri sorununu henüz dile getirmiyor.
Ancak ülkeyi yönetenler şunu çok iyi biliyor; Geçmişte su zengini olan Türkiye de iklim krizi ve yanlış tarım politikaları yüzünden su stresi yaşayan ülkeler arasına geriledi. Tatlı su varlığımızın yüzde 74’ünü kullanan tarımda yanlış politikalar devam ettikçe, sanayi atıkları nehirlerimizi ve su havzalarımızı kirlettikçe, Türkiye çok yakında kendini “Su Yoksulu” ülkeler içinde bulabilir. Belgeselimizin çekimleri sırasında İzmir halkının su ihtiyacını karşılayan Tahtalı Barajı’nın kapaklarına çıktık. Gördüğüm fotoğraf ürkütücüydü. Tahtalı Barajı’nda hiç su yoktu! İklim krizine karşı seferberlik şart. Yoksa, “bana” olmaz dediğimiz şey, başımıza gelebilir. 10 yıla kalmaz, Türk vatandaşları, yerkürenin yeni iklim mültecileri olarak kendimizi yollarda bulabiliriz.
Kayda geçsin!
Çok Okunanlar
2025 asgari ücret için işverenin beklentisi ve yeni rakam belli oldu
Gelinim Mutfakta 12 Aralık puan durumu: Çeyrek altını bugün kim aldı?
Fatih Altaylı, Sözcü’deki istifaların perde arkasını anlattı
“Batı Kürdistan” kimin olacak? - II
Suriye’de nasıl bir rejim kurulacağını görmek için Reyhanlı’ya gidin!
Bugün kimin maçı var? 12 Aralık Perşembe Avrupa Ligi’nde bugün hangi maçlar var?
Bugün hangi burçlarda değişim var? 12 Aralık günlük burç yorumları
2024 kamu personeli alım ilanları yayımlandı: KPSS’li ve KPSS’siz başvuru
Cihatçı teröristlerden, “ılımlı İslamcı” çıkar mı?
Malmö-Galatasaray maçı Muhtemel 11'ler! Malmö-Galatasaray ne zaman, saat kaçta?